Colin McRae! In ons landje wordt de rally sport niet echt bijzonder goed gevolgd, veel mensen kennen namen als Colin McRae, Carlos Sainz, Tommi Makinen en Richard Burns dan ook niet. Namen als Schumacher en Hakinnen daarentegen kom je vaak genoeg tegen. Waarom zijn deze WRC-rijders toch minder bekend als de Formule 1 rijders? Laat Schumacher eens in de Ford Focus van Colin stappen en je zal merken wat voor een prestaties Colin bereikt ten opzichte van Schumacher. Andersom ook, maar ok .

Het rally rijden is veel spectaculairder en dus leuker om te zien vindt menigeen. Codemasters is het hier blijkbaar mee eens, want deeltje 2 van de Colin McRae game ligt momenteel voor me neus. En ook de Touring Cars hebben ze daar in Engeland al in een game verwerkt. Waarom hebben ze nu gekozen voor de naam van Colin op dit spel? Een stukje geschiedenis verklaart alles:

32 jaar geleden werd Colin McRae geboren in het wonderschone Britse Schotland. In 1993 had hij zijn eerste winst in de WRC binnen, tot op heden zijn er 18 gevolgd waarvan 3 in zijn huidige wagen, de al eerder genoemde Ford Focus. In 1995 behaalde hij zijn eerste wereldkampioenschap in de WRC, hij was de jongste kampioen ooit. Hij deed dit na een 8-jarige carrière bij het Subaru Prodrive team. Door zijn 'aanvallende' rijstijl, heeft hij de bijnaam 'The Flying Scotsman' gekregen. In het eerste seizoen in de Ford, vorig jaar, heeft hij dankzij een aantal problemen aan de wagen de titel net niet gehaald, en ook in 2001 ziet het er niet erg positief uit. Maar het seizoen is nog niet afgelopen.

Naast het racen houdt Colin van nog veel meer extreme sporten en hobby's, zoals bungee jumpen, rafting, motor-racen, en in helikopters vliegen. Volledig (prettig) gestoord dus . Zijn successen op een rijtje:

1986: Debut events (Talbot)

1987: 1st (Class) British Rally Championship (Ford); WRC debuut (Vauxhall)

1988: 1st (Class) British Rally Championship; selected WRC events (Peugeot)

1989: British Rally Championship; selected WRC events, selected Asia-Pacific Rally Championship events (Ford)

1990: 2nd British Rally Championship; selected WRC events (Ford)

1991: 1st British Rally Championship (4 wins – Subaru); selected WRC events

1992: 1st British Rally Championship (6 wins- Subaru); selected WRC events

1993: Asia-Pacific Rally Championship (2 wins – Subaru); selected WRC events

1994: World Rally Championship (2 wins – Subaru)

1995: 1st World Rally Championship (2 wins); 3rd Asia-Pacific Rally Championship (Subaru)

1996: 2nd World Rally Championship (3 wins - Subaru)

1997: 2nd World Rally Championship (5 wins); 2nd Asia-Pacific Rally Championship (Subaru)

1998: 3rd World Rally Championship (3 wins – Subaru)

1999: 6th World Rally Championship (2 wins – Ford)

2000: 4th World Rally Championship (2 wins)

Rally rijden doet men overigens niet altijd alleen, zo ook Colin niet. Naast hem zit namelijk Nicky Grist. Deze man is ook terug te horen in de game. Hij vertelt waar welke bochten komen en eventueel andere hindernissen. Hij begon met Colin samen te werken in 1997 en heeft samen met hem al 11 keer gewonnen. De 39-jarige man is in 1994 begonnen in de WRC en heeft al 15 winsten behaald als co-driver.

Overigens is de Ford een 2 liter met 4 cylinders en 4 kleppen per cylinder. Hiermee haalt hij 300 rem-pk uit zijn bak. Ondanks dat de auto erg gestript is, blijven er toch nog 1230 kilo's over om de auto op de grond te houden.