Review
Chuchel

Chuchel

Puur plezier

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Chuchel is erg simpel en dat zijn we niet gewend van Amanita Design. Toch hebben we weer genoten. De game barst van de humor en knap designwerk, waardoor we van begin tot eind met een glimlach hebben gespeeld. Hoofdpersonage Chuchel heeft in die paar uur een permanent plekje in ons hart veroverd.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Design, humor, originaliteit
 • Minpunten
 • Erg simpel
Amanita Design heeft ons de afgelopen jaren verrast met prachtig getekende puzzelgames met aandoenlijke personages. Denk aan de robot uit Machinarium, de plantwezentjes uit Botanicula en uiteraard het poppetje uit Samarost. Nu mogen we daar Chuchel aan toevoegen.

Chuchel is een soort bolletje stof met een hoed. Hij heeft een enkel doel: koste wat het kost een lekkere kers opeten. Die kers ligt echter telkens net buiten zijn bereik. Niet alleen omdat een hand van boven het fruit wegpakt, maar ook omdat een klein vervelend beestje Chuchel regelmatig te snel af is.

Het idee van de game is dat je achter elkaar in vreemde situaties terechtkomt waar je de kers net niet kunt pakken. Bijvoorbeeld omdat het fruit in een kooi ligt, door iemand in z'n mond is gestopt of omdat de kers achter een monster ligt dat je niet laat passeren. Om je doel te bereiken probeer je gewoonweg alles uit. Je klikt op elk voorwerp en wezen totdat je de oplossing tegen het lijf loopt.

Chuchel

Glimlach

Amanita heeft weer zijn uiterste best gedaan op het design, want de game ziet er ongekend leuk uit. De vrolijke stijl, de leuke geluidjes en ook de animaties toveren van begin tot eind een glimlach op je gezicht. Deze lach verdwijnt geen moment. De game maakt het je namelijk nooit moeilijk en daarmee is Chuchel dus best anders dan de vorige games van de ontwikkelaar.

Amanita staat naast het design van hun games namelijk ook bekend om de soms lastige puzzels. Hoewel Chuchel ook bestaat uit een hoop kleine puzzels, zijn ze nooit moeilijk. Het idee is vooral dat je een keertje op alle opties klikt en kijkt wat er dan gebeurt. Zie het als een interactieve tekenfilm voor het hele gezin. Het resultaat is altijd hilarisch, waardoor je door blijft spelen om te zien wat er nou weer gebeurt.

Chuchel is een game die vol zit met humor en dat zie je niet vaak. Het personage Chuchel is daarnaast een waanzinnig ventje met talloze gezichtsuitdrukkingen en hilarische geluiden, dat, terwijl zijn lichaam allerlei vormen aanneemt, altijd hetzelfde aandoenlijke hoopje stof blijft. We hopen hem in de toekomst nog vaker tegen te komen.

Chuchel

Mag wel wat moeilijker

Het is wel een beetje jammer dat de game niet moeilijker is. Nu fiets je er zo doorheen en heb je na een paar uur het einde bereikt. We hadden het niet erg gevonden om wat meer ons best te moeten doen om uiteindelijk de beloning in de vorm van een nieuw komisch moment te krijgen. De wereld is gewoonweg zo leuk gemaakt, dat we er graag wat langer in hadden willen spelen.

Wel heeft de game hierdoor geen onnodige opvulling en is het toegankelijk voor een groot publiek. Bijvoorbeeld voor jonge spelers die op deze manier wat dingen op het scherm kunnen aanklikken om te gieren over de gevolgen. Chuchel is iets dat jong en oud aanspreekt, origineel is en je vooral laat lachen. Dan maar een keertje geen breinbrekers.

Chuchel is te koop voor pc en Mac via Steam. In het tweede kwartaal van 2018 komt de game ook uit voor iOS en Android.

Recente reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de Week: PUBG Mobile en Modern Warfare 2 Remastered Koopgids: De beste videokaarten van 2018 voor elke budget
1

Reacties op: Chuchel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ToMaX99

  • 24 maart 2018 18:43
  Het ziet er echt weer fantastisch uit! Deze wil ik voor Android, nog even wachten dan maar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.