Review

Call of Duty: Black Ops 3

Een verrassende wending

Geschreven door Ron Vorstermans op

Het negen uur durende verhaal van Black Ops 3 is dusdanig bizar dat we na afloop even wat tijd nodig hadden om alles te verwerken. Dat een Call of Duty-game anno 2015 nog weet te verrassen, is toch wel prettig. Overigens geldt dat in veel mindere zin voor die typische Call of Duty-hectiek en -gameplay, die nog altijd staat als een huis, maar met name in de singleplayer tekenen van ouderdom begint te vertonen.

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Imponerend singleplayer-verhaal, boordevol content, multiplayer is zowel speels als competitief
 • Minpunten
 • De actie is af en toe te rechtlijnig, plot schrikt eveneens een beetje af
Het singleplayerverhaal van Call of Duty: Black Ops 3 is met negen uur speeltijd op de Hardened-moeilijkheidsgraad niet alleen vanwege de langere lengte iets speciaals. Black Ops 2 ging het vervolg daar al in voor en experimenteerde met verschillende eindes en kaartte scenario’s in de wereldgeopolitiek aan die waren geënt op realistische ontwikkelingen (zoals de monopolie van China op zeldzame aardmetalen).

Binnen de Call of Duty-serie was die verhalende diepgang uniek. Dat maakt Black Ops 3 des te specialer, want die verhaallijn ligt in het verre verlengde van die ontwikkeling. Niet omdat het verhaal minder lineair is dan in zijn voorganger. Sterker nog, er is voor iedereen ditmaal maar één einde. Maar de diepgang van het singleplayer-avontuur schuilt ‘m volledig in de gelaagdheid van het verhaal. Zo is ook het verhaal van de derde Black Ops-telg uniek binnen de serie.

Parels voor de zwijnen

Het opzoeken van de verre toekomst (het jaar 2065) biedt Treyarch Studios stof om te experimenteren. Wat begint als een spannend avontuur over artificieel geheugen, brain-computer interfaces (‘DNI’ is het sleutelwoord in deze game) en diens invloed op de mens, wordt langzaamaan gevormd richting een multi-interpretabel en bijna psychedelisch slotstuk, dat je in verwarring achterlaat.

Het woordje ‘clusterfuck’ schoot ons dan ook meermaals te binnen tijdens het spelen, al heeft dat een negatievere connotatie dan we willen overbrengen. Black Ops 3 laat de interpretatie van 't collectief simpelweg over aan de speler. Dat is voor een Call of Duty-game een markante invalshoek, maar misschien is de cryptiek allemaal ook wat too much too handle.

Een collega van gamesmaandblad Power Unlimited refereerde naar de singleplayer als ‘parels voor de zwijnen’. Het is een treffende vergelijking in het kader van de gelaagdheid van het verhaal en het gebrek aan een duidelijke antagonist. Want hoe groot is het deel van de doelgroep dat de game om deze onorthodoxe insteek leert of gaat waarderen? Misschien gaf Treyarch-studiohoofd Mark Lamia zelf wel ’t beste antwoord.

 “Je kunt ‘m van begin tot eind spelen en er nooit naar terugkeren, maar je kunt de singleplayer ook meermaals herspelen en er dagenlang over discussiëren op de fora.”

‘Herspelen’ lijkt dan ook de bedoeling. Laat het verhaal na de eerste speelsessie inzinken, speel ‘m nogmaals door, knoop de losse eindjes aan elkaar. We hebben dat zelf ook even gedaan. En ja, dan valt er dan opeens wél kaas te maken van sommige dialogen. En hey, dat ene personage in level twee, die was er toen al gewoon bij. 

Wij verklappen niets, al hebben we tegelijkertijd ook niet zoveel om te verklappen: we zijn nog altijd in dubio over de interpretatie van het verhaal. Gelukkig konden we terecht in het safehouse, een soort van hub tussen missies in. Daarin kun je bijvoorbeeld je wapens en vaardigheden aanpassen of de ditmaal iets minder goed verstopte Dead Ops II-arcadegame spelen, maar je vindt er ook een boel duiding over de lore en verhaallijn.

Knallen of geknald worden

Ironisch genoeg staat de manier van spelen in schril contrast met die ambitieuze verhaalopzet. Het is zeker niet de gameplay die het herspelen van de missies de moeite waard maakt. Waar in de tweede Black Ops nog wel een beetje geëxperimenteerd werd met open, non-lineaire levels is die innovatie in Black Ops 3 van de baan. Het is knallen of geknald worden. Voor ons gevoel nóg meer dan eerst.

Mikken en schieten, slaan en af en toe een granaatje gooien, dat is de gameplay in de praktijk in een notendop. Zeker, je hebt allerlei technische snufjes tot je beschikking en je kunt middels drie skill-trees verscheidene upgrades doorvoeren aan je personage (denk daarbij aan de mogelijkheden van Plasmids en Vigors uit Bioshock-games). Toch gebruikten we dergelijke opties uiteindelijk nauwelijks, gezien die zelden zo effectief bleken als het futuristische wapenarsenaal – het kunnen ‘overnemen’ en besturen van een vijandige drone daargelaten.

Natuurlijk wordt alles op een Hollywoodwaardig presenteerblaadje gemikt en passeren de voertuigmissies-on-rails van weleer wederom de revue, maar verwacht zeker niet meer dan dat. De inhoudelijke vernieuwing schuilt vooral in de vier-speler-co-op. Die is overigens vermakelijk, maar heeft geen grote invloed op hoe je speelt; de singleplayer blijft schieten op baddies in tamelijk smalle levels. Co-op ontgrendelt geen nieuwe mogelijkheden om bijvoorbeeld samen te werken.

Boordevol content

Daarnaast weet de co-op een opvallende ergernis uit de singleplayer-modus niet te verhelpen: het wachten op AI-teamgenoten. De grootste boosdoener is de elitesoldaat Hendricks. Geregeld duurt het net iets te lang voordat Hendricks een deur opendoet, een panel hackt of het vuur opent. Natuurlijk is dat een kleinigheidje, maar we vinden het ergens raar dat 't na zoveel Call of Duty-games nog niet verholpen is.

Na het uitspelen van de singleplayer speel je de Nightmares-modus vrij. Nightmares laat zich het best omschrijven als de het singleplayer-avontuur met zombies als tegenstanders, een andere antagonist en andere hoofdpersonages, maar met exacte dezelfde objectives, tussenfilmpjes en dus ook levels (al dan niet in een andere volgorde). De modus borduurt in die zin voort op die zo bizarre singleplayer, al hoef je qua gameplay weinig variatie te wachten.

Interessanter is de coöperatieve Zombies-modus, die weer heerlijk diepgaand is en talloze verborgen trucjes en passages kent. Vooralsnog lijkt het sfeervolle Zombies zeer de moeite waard, al hebben we enkel tien potjes gespeeld, wat we te kort achten voor een definitief oordeel. Zie voor bewijsmateriaal vooral de video van één van onze vermakelijke speelsessies.

Goed in goed zijn

Dat we zoveel aandacht in de recensie besteden aan de singleplayermodi, heeft een goede reden. Het voornaamste zorgenkindje van de fans, de multiplayer, wees tijdens en na de bèta al uit niet voor andere games in de serie onder te doen. Die mening zijn we nog steeds toegedaan, want we hebben ons twee dagen lang opperbest vermaakt met getrouwe modi als Capture the Flag, Kill Confirmed en Search and Destroy, al dan niet in publieke servers.

Natuurlijk blijft de multiplayer trouw aan kwaliteiten van eerdere delen, maar doorgevoerde nieuwigheden hebben een subtiele impact op de speelwijze. De verschillende personages, de Specialists, komen ieder met twee speciale vaardigheden. Sommige vaardigheden werken passief (zoals het detecteren van vijanden door muren heen), andere zijn juist puur gericht op het knallen zelf (bijvoorbeeld na het bemachtigen van een krachtige granaatwerper).

Dat maakt het soms iets aantrekkelijker om af en toe van personage en dus speelstijl te wisselen. Zo groeide Outrider, die na het vollopen van haar ‘special ability’-meter de beschikking krijgt over een boog met explosieve pijlen, al snel uit tot onze favoriet, maar kozen we in kleine maps voor Ruin, die na het nemen van een reuzensprong alles onder hem met zijn twee ‘spikes’ verplettert.

Dat klinkt wat chaotisch en dat is het ook wel. De explosies vliegen je af en toe om de oren en meer dan eens ga je dood door een Specialist of killstreak-beloning zonder dat je daar enige invloed op hebt. Maar van een concreet mankement in de balans kunnen we niet echt spreken. Dat was tijdens onze kennismaking met de killstreaks en gadgets van Modern Warfare 2 en 3 wel anders.

Sowieso heeft de multiplayer door de nieuwe mogelijkheden niet aan competitieve diepgang ingeleverd. De maps zijn leuk en niet al te verticaal, het wallrunnen biedt in de maps meer tactische mogelijkheden dan in bijvoorbeeld Titanfall en de nieuwe e-sports-modus - waarin beide teams voorafgaand aan ieder potje kunnen kiezen welke equipment is verboden  dan wel wordt behouden - is een toffe kijk op de al zo geweldige League Play-modus.

Weelde aan content

Het wordt een beetje een cliché in het geval van Call of Duty, maar dat maakt het niet minder waar: de game is wederom dé shooter met de meeste content. Treyarch Studios wijkt buiten de verhaallijn ook dit jaar niet écht af van de gebaande paden, maar in principe hoeft dat ook niet. De formule werkt, zowel in je uppie als online, met of tegen anderen. Het is enkel de vraag hoe lang nog, want Black Ops 3 innoveert vooral buiten de kenmerkende gameplay om. 

Call of Duty: Black Ops 3 is vanaf 6 november verkrijgbaar op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc. Gamer.nl testte de game op Xbox One en PS4. Let op: de Xbox 360- en PS3-versies van de game bevatten niet de singleplayercampagne.

Dit artikel delen:

Lees meer

Call of Duty: Black Ops 3 - Een verrassende wending Kijk nachtlancering Call of Duty: Black Ops 3 live vanaf 21:00 uur
48

Reacties op: Call of Duty: Black Ops 3

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Bertus B.

  • 6 november 2015 08:40
  En ook deze COD laat ik voorbij gaan. Black ops 2 was de laatste die ik kocht. Klaar met futuristische meuk… Plus het t zelfde is en ik liever andere games speel ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 6 november 2015 08:49
  De PC port is, zoals altijd eigenlijk sinds CoD verhuisd is naar consoles, dramatisch slecht. Blijft altijd wel weer een feest zo…
  Ik zou hem nog even niet spelen op de PC, totdat het overduidelijke CPU en RAM probleem zijn opgelost. Hier heeft Treyarch eerder mee te maken gehad, dus zal het vast en zeker relatief snel gepatcht worden.

  Ik wil er graag een paar links bij zetten, maar dat is tegenwoordig spam op gamer. Maar goed, je kunt altijd zelf op Neogaf de PC performance thread checken.

  Ik laat hem sowieso (iig voor een tijdje) links liggen, want ik speel liever over 4 dagen Fallout 4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 6 november 2015 09:30
  Twijfel Twijfel, laatste CODS die ik haalde waren COD 4 en BO 1.
  Zit toch wel weer te denken deze te halen. Collega hier op werk zegt dat de game prima draait op ultra. Maargoed dat zegt natuurlijk niks over andere.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • yucko

  • 7 november 2015 11:05
  Hier draait ie ook prima.
  Enige dingetje is, en dat is niet specifiek COD. Zet je de zware AA opties uit, max 60fps en dikke screen tearing. Vsync krijg je van die irritante lag, alles loopt net wat achter zo voelt het.
  Zet je zware AA aan, gaat prima in single-player maar in MP en Zombies kun je dan toch wat flinke framedrops her en der verwachten. Zet je dan vsync aan, dan synced ie naar de 30 fps als ie geen 60fps kan vast houden.
  Uiteindelijk er tussen in gaan zitten. Houd net de 60fps vast, met vsync aan maar die blijft stabiel tegen de 60 aan tikken. Want die screen tearing is véél irritanter.
  Deze jongen heeft een freesync monitor nodig…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 6 november 2015 14:46
  Had gelezen dat het cpu-gebruik omhoog knatert tot 100 %, haha wat een troep weer.
  Kijk jongen je pc is te traag, koop maar een PS4. XD
  Het lijkt een beetje hetzelfde verhaal te zijn als arkham knight, belachelijk veel videogeheugengebruik en een veel te hoge cpu-belasting.

  Op ps4 duikt het overigens ook regelmatig onder de 60 fps en verlaagd het ook nog eens de resolutie dynamisch als het spel wat zwaarder wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • yucko

  • 7 november 2015 11:02
  Doet het prima hier, uitstekend zelfs. Op een i5 4690k met een R9 390 als GPU. 8gb ddr3 op 1600 9 cas.
  Mensen die beweren dat de game niet loopt op een i5 of minder dan 16gb geheugen, moeten hun computer eens op wat updates trakteren. Iig een driver sweep en nieuwste drivers installeren. Want waarom doet ie het bij mij wel dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Panzermeister

  • 11 november 2015 21:49
  lul niet, rikkert. Ik heb hem gespeeld op een I7 met GTX 970 en daar hapert het gewoon op max settings met een framerate van 100 ofzo. En er uit zien doet het spel niet. Zijn zat games op de Xbox 360 uitgekomen nog die er beter uitzien dan dit spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sieb22

  • 7 november 2015 14:30
  Op steam regent het inmiddels aan klachten over black ops 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 8 november 2015 23:09
  Er zijn altijd mensen met klachten. Vaak komen ze ook van mensen die de graphics veels te hoog zetten, terwijl ze een crappy bak hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 10 november 2015 14:12
  Dus jij weet dat de port slecht is als je hem niet heb?
  Ik speel hem dik over de 100 fps op de meter maxed out.
  Hij loopt gewoon superstrak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mikmak

  • 6 november 2015 08:57
  Ik heb nog nooit een CoD laten liggen maar deze laat ik vallen puur voor Fallout die waarschijnlijk het meest van tijd de komende maand van gaat consumeren :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 6 november 2015 09:10
  Juist, gewoon om en om spelen. Je kan ze toch nooit tegelijk spelen. Dus veel verstandiger en minder egoïstisch wat jij doet ;)

  Ik ken ook figuren die het spel 3x bestellen bij verschillende webshops zodat andere ernaast pissen op releasedag. Vervolgens raken ze het amper aan. Vreselijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 6 november 2015 10:30
  Betreft het egoïsme slaat natuurlijk nergens op. Al koopt iemand het spel 60x en raakt ze nooit aan, moet diegene toch zelf weten? Hij betaalt ervoor en steunt zo dus de uitgever van de game…

  En zo goed verkoopt CoD nou ook weer niet dat hij nergens meer te krijgen zou zijn op releasedag. Dat is alleen weggelegd voor games als een GTA en Fallout waarschijnlijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 6 november 2015 12:11
  Tuurlijk is het wel egoïstisch. Die figuren kopen het 3x zodat ze zeker zijn dat ze op releasedag eentje krijgen. Vervolgens retourneren ze de rest en mag degene die naast de pot zeikt een week later pas beginnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 6 november 2015 12:50
  Ja, maar dat zei je er niet bij ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PlagueVeritas

  • 6 november 2015 09:14
  Ha! Ik heb er zin in! De singleplayer en de multiplayer zal wel. Maar co-op zombies slachten split-screen samen met het vrouwtje is awesome :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vermillion

  • 6 november 2015 09:53
  Ik hoop dat het verhaal een beetje interessant is dan. Ik word niet veel wijzer van dit review, behalve dan dat de reviewer het 'bizar' vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 6 november 2015 10:24
  "Multi-interpretabel en bijna psychedelisch slotstuk, de gelaagdheid van het verhaal, interpretatie van 't collectief, markante invalshoek, de cryptiek, clusterfuck, too much to handle, in dubio over de interpretatie" = vrees ik synoniem voor een onbegrijpelijk kulverhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vermillion

  • 6 november 2015 12:33
  Tja, maar er wordt niet eens gezegd waar het een beetje over gaat. Het enige wat ik heb kunnen opmaken via het web, is dat je een soort half robot- half mens bent die onderdeel uitmaakt van een speciale eenheid. Klinkt wel vet ouwe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 6 november 2015 10:17
  Happy launchday all positive gamers :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.