Buzz is één van de games waar Sony de nadagen van de PlayStation 2 mee hoopt te rekken. Nu de console zelf voor een appel en een ei de deur uit gaat, is deze ook voor niet-gamers de aanschaf waard. Bijvoorbeeld voor mensen die de PlayStation 2 alleen willen gebruiken voor een gezellig avondje met vrienden en vriendinnen. En daarvoor is Buzz de perfecte game. Met de unieke Buzzers, een soort van stemkastje met een grote rode knop en vier keuze knoppen, is de instapdrempel bijzonder laag. En wat is er leuker dan je algemene kennis in de strijd gooien, om nu eindelijk eens te bewijzen dat jij de slimste bent? Buzz The Mega Quiz zou je kunnen omschrijven als de ultieme Buzz-game voor de Playstation 2. Ontwikkelaar Relentless Software heeft goed gekeken naar de euvels van de voorgaande Buzz-titels. Zo kampten The Music Quiz en The Sports Quiz met het beperkte kennisdomein, waardoor ze niet zo geschikt waren om te spelen met een willekeurige groep mensen. Alleen met een groep muziek- of sportfanaten, kwamen die quizgames tot hun recht. The Big Quiz kampte dan weer met te beperkte vraagstelling, die vrijwel altijd betrekking had op een plaatje, waardoor échte kennisvragen ontbraken. Bij The Mega Quiz heeft men wel de moeite genomen om de vragen wat complexer te maken. Elke vraag is daarbij ook nog eens afzonderlijk ingesproken, wat ongetwijfeld flink wat lokalisatiewerk met zich meegebracht heeft. Dit laatste zal ook de reden zijn waarom destijds bij The Big Quiz voor een vast patroon in de vraagstelling is gekozen. Maar de investering loont zich, want alleen al door de variatie in vragen over uiteenlopende onderwerpen, is The Mega Quiz een stuk leuker dan elke voorgaande game in de Buzz-reeks. Alles is netjes in het Nederlands vertaald en zo nu en dan duiken er typische Nederlandse vragen op, bijvoorbeeld over presentatrices van het Jeugdjournaal. Toch blijft Buzz onmiskenbaar een spel dat oorspronkelijk voor de Engelse markt bedoeld is. Alle vragen waar plaatjes of muziekfragmenten bij betrokken zijn, zijn alleen vertaald en verder niet gelokaliseerd. Zo moet je soms zeggen welk nummer hoger in de Britse hitlijsten kwam, wordt je cricketkennis op de proef gesteld en is het zeer handig wanneer je de Britse counties weet te plaatsen. Ook zijn er opvallend veel vragen over Jamie Oliver en zijn veel muziekfragmenten vooral nummers die in Groot-Brittannië een hit zijn geweest, maar die hier allang weer zijn vergeten. Een heel groot probleem is dit niet in de praktijk natuurlijk, want geen van de Nederlandse deelnemers zal de antwoorden weten op zulke vragen. Toch blijven vragen waarbij ongeveer de helft van de mensen het antwoord weet, de meest geslaagde.

Het spelonderdeel 'Puntenkiezer'

Voor The Mega Quiz hebben de makers weer wat nieuwe spelrondes uit hun mouw weten te schudden. De meeste hiervan zijn aardig geslaagd, maar vooral de ronde 'Puntenkiezer' lijkt een blijvertje. Hierbij kan elke speler om de beurt een categorie vragen uitkiezen, om zo zijn specifieke kennis uit te spelen tegen die van zijn tegenstanders. Zo zijn er onder andere vragen over film, beroemdheden, muziek, dieren, sport en algemene kennis. Wel jammer is het hoge aantal entertainmentvragen hierin. Categorieën als geschiedenis, aardrijkskunde en literatuur behoren niet tot de opties, terwijl dat juist een spel als Buzz een stuk familiegeschikter zou kunnen maken. Een andere geslaagde ronde is 'Globetrotter', waarbij vragen worden gespeld over specifieke landen. Degene die als eerste goed geantwoord heeft, mag het volgende land uitkiezen. Ook hierbij kun je dus je eigen kennis uitspelen tegen je tegenstanders. De minst geslaagde nieuwe ronde is 'Winnen is Blijven', waarbij je telkens tussen twee plaatjes moet kiezen. De vraag is bijvoorbeeld 'wie stierf het eerst?', waarna je twee foto's te zien krijgt. Het goede antwoord blijft steeds staan en het andere antwoord wordt vervangen. Wie een fout antwoord geeft valt af en wie het langste aanhoudt, krijgt de punten. Op zich een leuk onderdeel, ware het niet dat de vragen óf heel triviaal zijn, óf puur gokwerk. Zo moet je soms op basis van een vage albumhoes zeggen welk nummer het eerst in de hitparade kwam, erg pittig, terwijl je daarna moet zeggen wat hoger kan vliegen, een helikopter of de spaceshuttle. De laatste ronde van een normaal multiplayerspelletje Buzz is 'Aftellen', waarbij al je vergaarde punten worden omgezet in tijd. In deze ronde wordt eigenlijk geheel beslist of je het spel wint of verliest, hoewel een voorsprong in punten de kans wel groter maakt dat je wint. Degene met de meeste punten krijgt de volledige tijd, de andere spelers slechts een deel van die tijd in dezelfde verhouding als de punten. Beantwoord je in de laatste ronde vragen fout, dan verlies je tijd, alleen degene die het snelste is met antwoorden, kan weer tijd terug winnen. Het zorgt voor een leuke climax die ervoor zorgt dat niet steeds dezelfde wint, zoals bij voorgaande Buzz-games vaak het geval was.

Een drukte van belang, Buzz met acht spelersEen ander puntje van kritiek dat eigenlijk op alle Buzz-games van toepassing was, geldt ook nog steeds voor The Mega Quiz, namelijk dat het spelverloop soms wat aan de trage kant is. De introductiefilmpjes van alle spelrondes zijn niet weg te drukken en ook het heen en weer schakelen tussen de vragen en de deelnemers, kost net iets meer tijd dan je zou willen. Het krijgt hierdoor wel wat meer de televisiesfeer, maar na een aantal potjes heb je de 'gevatte' opmerkingen van Buzz wel gehoord en wil je liever door met het spel.