We beloven iedere keer weer op te houden met tellen, maar stiekem kunnen we het toch niet laten. Buzz! Quiz World is de vijftiende Buzz!-titel. En vijftien keer is blijkbaar scheepsrecht, want Buzz! Quiz World is zonder twijfel het beste deel uit de serie. Maar dat mag natuurlijk ook wel na zo veel delen. Zet je Buzz!-face in ieder geval maar alvast op, het is namelijk tijd om Buzz! Quiz World eens stevig onder de loep te nemen.

Een quiz is een quiz en daar kent iedereen het principe van. Zeker bij een langlopende franchise als Buzz, waarin de authentieke quiz al sinds de het begin van de serie centraal staat. Interessanter zijn daarom de details waarmee dit deel van zijn voorganger, Buzz! Quiz TV op de Playstation 3, verschilt. Waarom zou jij Quiz World moeten kopen en niet voor de oudere en inmiddels goedkopere variant gaan?

De vernieuwing die het de meeste Buzz!-spelers meteen op zal vallen, is dat alle prestaties gedurende je Buzz!-carrière bijgehouden worden. In feite komt dat er op neer dat aan het begin van iedere ronde de host een korte introductie geeft: “Maniak, onze koning van de weetjes!” of “Gast, heb je er nu nog steeds niet genoeg van? Je bent verslaafd!” Inderdaad, “Maniak” heeft inmiddels al vaak de sofa gedomineerd en “Gast” doet vrijwel iedere spelletje mee. Hoeveel weetjes de Maniak precies wist blijft in het midden? En hoelang heeft Gast dan gespeeld? Dit systeem moet uitgebreider toegepast worden, wil het echt indruk maken. Het blijft nu allemaal wat basaal, maar geeft wel enig idee van continuïteit.

Mierenneukerij

De presentator, een nog irritantere versie van Patrick Lodiers, noemt ieder spelersprofiel ditmaal bij naam. Niet dat dit nu een wezenlijke verbetering is, maar het komt de vloeiendheid van het script wel ten goede. Bovendien betrekt het de deelnemers beter bij het spel, hoewel dat waarschijnlijk vooral opgaat voor de jongere spelertjes. Jammer is wel dat je een selectie moet maken uit een vrij schaars aantal namen. We kunnen natuurlijk moeilijk verwachten dat  alle Nederlandse namen worden ingesproken , maar het blijft  vreemd dat een naam als 'Francine' wel in de selectie staat, terwijl 'Frans' of  Ron' schitteren door afwezigheid.

In het kader van mierenneukerij willen we ook nog even aankaarten dat de daadwerkelijke Buzz-knop op de Buzzer compleet nutteloos is. De lichtgevende knop straalt uit dat hij met een rotvaart ingedrukt wil worden, maar er is geen enkele spelvariant in Buzz! Quiz World dat deze handeling vereist. Enkel de selectie in menu's verlopen via de Buzz-knop. Het klinkt misschien als een flauw minpunt, maar het indrukken van een van de vier keuzeknopjes is toch een stuk minder quizachtig. Niet dat Buzz! geen echte quiz is overigens, want het geluid en de sfeer laten een Weekend Miljonairs op RTL4 verbleken. De quizvragen zijn overigens wel weer erg leuk. Wij hebben geen twee keer dezelfde vraag langs zien komen en de onderwerpen zijn af en toe ook nationaal georiënteerd.  

Nieuwe standaard

Een quiz is natuurlijk niets zonder de daadwerkelijke quizzen. Oude klassiekers als het doorgeven van de bom en het gooien met taarten maken hun opkomst. De drie nieuwe quizzen passen prima binnen Buzz!, maar ze voegen eigenlijk niets toe. Zo moet de speler nu een thermometer laten oplopen door vragen correct te beantwoorden.  Wie als eerste zes vragen met succes beantwoordt, bereikt het 'kookpunt' en wint het spel. Dat klinkt misschien als een leuke afwisseling op de andere quizzen, maar in feite kent ook deze modus exact hetzelfde spelprincipe als de overige spelelementen. Het komt vrijwel altijd neer op het 'maak geen fouten en wees zo snel mogelijk'-principe. Het nieuwe speltype waarbij het antwoord letter voor letter in beeld verschijnt, is het niet voor niets het leukste speltype. Maar zelfs deze variatie borduurt compleet voort op datgene wat we al jaren in Buzz! hebben gezien.

Ook de allerlaatste ronde is daar geen uitzondering op, hoewel we de naam en introductie wel kunnen waarderen. In 'The Final Countdown' worden de spelers ingeleid met – hoe kan het ook anders – The Final Countdown van Europe. Maar los van de naam is er weinig nieuws onder de zon, hoewel de game op enkele punten wel degelijk verbeterd is ten opzichte van Quiz TV. Het is enkel jammer dat de vernieuwingen de titel maar enkele fracties hoger tilt dan Buzz! Quiz TV. Desalniettemin is Buzz! Quiz World zonder twijfel de nieuwe standaard voor toekomstige Buzz!-titels, ware het een standaard waarbij de lat maar millimeters hoger is gelegd.