Buzz! staat al jaren garant voor een flinke portie multiplayerfun. Thuis op de bank met vrienden of in je eentje met een opblaaspop; iedereen kan ermee aan de slag en het leidt altijd tot geweldige situaties. Nu kunnen we diezelfde pret door Buzz!: Quiz TV tevens ervaren op de PlayStation 3, maar hoe prettig vinden wij dat eigenlijk?

Anders dan de naam 'Quiz TV' doet vermoeden, hebben de vragen in deze Buzz!-game niet enkel betrekking op tv-programma's. Buzz!: Quiz TV komt neer op het beantwoorden van vragen met behulp van je algemene kennis, de game is dus een indirecte opvolger van Buzz!: The Big Quiz op de PlayStation 2. Het 'Quiz TV'-gedeelte verwijst eerder naar het feit dat het spel zelf een soort tv-quiz is. Met Buzz!: Quiz TV kunnen we nu eindelijk onze vrienden in High Definition vernederen op de PlayStation 3. Overigens doen we dat nog steeds met diezelfde irritante presentator, die door de wonderen van next-gen consoles nu nog meer ergerlijke opmerkingen heeft. Nieuw zijn ook de draadloze buzzers, deze werken op zowel de PlayStation 3 als de PlayStation 2.

Buzz!: Quiz TV heeft heel erg veel weg van Buzz!: The Big Quiz. Niet alleen qua opzet, maar ook qua presentatie. Veel oude personages  en spelmodi maken hun comeback. De personages in Buzz! waren altijd al grappig, maar in de PlayStation 3-versie komen ze door hun soepelere en grotere diversiteit aan animaties veel beter uit de verf. De te kiezen personages lijken onbelangrijk, maar na een tijdje eist iedereen zijn favoriet op en wordt er luidkeels gescholden wanneer iemand jouw personage inpikt. Buzz! kan veel emoties teweegbrengen, wees daar goed op voorbereid.

Vanzelfsprekend is de game nu ook grafisch veel overtuigender. De presentatie is fenomenaal ten opzichte van de PlayStation 2-versies. Ook de sfeer komt door de kracht van de Playstation 3 nu veel beter tot zijn recht. De discolichten en het juichende publiek (of joelende, afhankelijk van je prestaties) dragen op zeer goede wijze bij aan dat echte 'Deal or No Deal'-gevoel. Een groot gemis is de assistente Rose, die is in dit deel spoorloos verdwenen. En het was juist zo leuk om de verleidelijke dame tijdens haar charmante speluitleg met de Buzzers weg te sturen.

Buzz!: The Big Quiz liet je vragen beantwoorden rond je algemene kennis. Buzz!: Quiz TV doet dit ook, maar dan net iets anders. Door de opsplitsing in categorieën kun je nu al je kennis toespitsen op één gebied. Wanneer je bijvoorbeeld met vier man speelt, zal de persoon die het laagst staat de nieuwe categorie mogen kiezen. Dat kan extreme sport zijn, maar ook categorieën die betrekking hebben op muziek uit de jaren tachtig of recente films maken hun opkomst. Met een aanbod van ruim vijfduizend vragen zul je minder vaak twee keer dezelfde vraag krijgen als in voorgaande Buzz!-games, het is echter wel zo dat nog je steeds vragen ziet langskomen die je in het verleden al hebt beantwoord. Sterker nog, ik zag ook vragen uit Buzz!: The Big Quiz de revue passeren. In mijn optiek is dat een beetje slordig, het verzinnen van nieuwe vragen vereist namelijk niet bepaald veel inspiratie.

Qua spelmodi komen weer veel oude klassiekers terug en worden enkele modi vervangen door betere alternatieven. Vooral de laatste vragenronde is nu veel spannender. Het viel me op dat de modi in Buzz!: Quiz TV soms niet veel aanspraak maken op je kennis maar vooral op je vingervlugheid. Dit was uiteraard al zo in de vorige kennisquizzen van Buzz!, maar ik had het graag anders gezien. Vooral de laatste modus zie ik niet als een verbetering. Je staat nu op een platform dat daalt naarmate de tijd verstrekt. Wanneer je een vraag goed beantwoord gaat het platform omhoog, bij een fout antwoord vanzelfsprekend omlaag. Ik had liever gezien dat de laatste modus je kennis testte, in plaats van een combinatie van kennis en oog-handcoördinatie. Aan de andere kant word het door deze toevoeging wel veel spannender, wat tot hilarische taferelen in je woonkamer kan leiden.

Door naar de site MyBuzzQuiz te gaan kun je nu je eigen quizzen ontwerpen of die van andere downloaden, een erg toffe toevoeging mochten jij en je vrienden alle vijfduizend vragen al hebben beantwoord. Ook introduceert Buzz!: Quiz TV een online modus genaamd 'Sofa vs Sofa'. Laat je echter niet door de naam misleiden, want je kunt niet met teams van vier spelers tegen andere spelers strijden. Jammer, want dat was heel erg tof geweest. In plaats hiervan zul je het tegen drie andere individuele spelers moeten opnemen, al kun je wel met je vrienden op de bank samenwerken om de andere tegenstanders te verslaan. Gelukkig werkt dit perfect en duurt het nooit lang voordat je een potje hebt gevonden.