Iedereen die Brütal Legend net zo brüt vindt als wij, moet nu eerst even de broekspijpen optrekken en op de blote knietjes Harmonix gaan bedanken. Volgens Tim Schafer, het prettig gestoorde brein achter deze game, heeft ontwikkelaar Harmonix met de eerste Guitar Hero-delen ervoor gezorgd dat metal weer hot is, in ieder geval onder gamers. Dat was niet altijd zo; toen Schafer het idee van Brütal Legend pitchte bij verschillende uitgevers, kreeg hij het advies er een hiphop- of countrygame van te maken. Dat was verschrikkelijk advies, want Brütal Legend is een heavymetalgame in hart en nieren.

Bekijk de videorecensie van Brütal Legend

Gameplaytechnisch heeft de game echter niet direct heel veel te maken met muziek, het is immers geen Guitar Hero. In plaats daarvan heeft ontwikkelaar Double Fine gekozen voor een genremix. In de eerste plaats is daar de hack-and-slash. Een genre dat in ieder geval nog wat banden heeft met heavy metal, aangezien bloed en afgehakte ledematen al menig LP-cover hebben gesierd. Dit deel van de game is sterk uitgewerkt, met genoeg afwisseling. Dat komt vooral door een grote hoeveelheid nuttige combo's en de verschillende wapens die je tot je beschikking hebt.

Met de upgradebare bijl hak je hoofden en armen van lichamen en met de gitaar elektrocuteer je tegenstanders of zet je ze in vuur en vlam. Door opdrachten te doen kun je met punten weer nieuwe combo's vrijkopen die de twee wapens vaak combineren. Ook leer je na verloop van tijd special moves die je met je gitaar moet uitvoeren. Door op een Rock Band-achtige manier een kort muziekstukje te spelen kun je bijvoorbeeld de gezichten van tegenstanders doen smelten. Awesome!

RTS

Een terugkerend probleem in het hack-and-slash-genre is echter dat de games vaak saai worden na enkele uren. Schafer heeft dat probleem opgelost door er gewoon nog wat genres bij te trekken, waaronder RTS. Schrik niet, RTS-hater, ook jij zal je wel kunnen vinden in de Brütal Legend-interpretatie van dit genre. Je krijgt meerdere manschappen onder je hoede (waaronder headbangers en rockchicks met shotguns) die je simpele opdrachten kunt geven. Stuur ze ergens op af, laat ze stilstaan of je volgen. Units kun je oproepen als je voldoende grondstoffen, in dit geval fans, weet te verzamelen.

De plekken waar je fans voor je wint, zijn gewild door jouw team en de tegenstander. Het is aan jou om je manschappen naar de juiste plekken toe te sturen, om ze te verdedigen en je vijanden aan te vallen. Het RTS-gedeelte blijft behoorlijk eenvoudig en de actiefanaat kan zichzelf in de gevechten mengen en met de troepen meestrijden. Schafer is er daarmee als één van de weinige ontwikkelaars in geslaagd om twee totaal verschillende genres succesvol te combineren.

Toch zal de cross-over niet iedereen gelukkig stemmen. Want hoe toegankelijk het RTS-gedeelte ook is, het blijft RTS. En daar hebben veel hack-and-slash-liefhebbers gewoon geen zin in. Stel jezelf de vraag of dat iets is voor jou. Laat het je mening over de singleplayer niet teveel beïnvloeden, daar is de balans zo geregeld dat ook de RTS-hater zich niet gaat vervelen. Maar de multiplayer is wel een heel ander verhaal. Die zit goed in elkaar, maar draait wel volledig om RTS-gevechten tegen andere spelers.

Free-roamer

Naast hack-and-slash en RTS is er nog een derde gameplaypijler die niet vergeten mag worden: exploratie. Brütal Legend speelt zich af in een fantasierijke, open wereld die je doorkruist met je vette hotrod. Het is een goed idee om soms gewoon even stil te staan in die metalwereld om te genieten van de gitaarstandbeelden, doodshoofdtempels en andere metalinspiraties. Als we het gaan hebben over polygonen en textures, dan is Brütal Legend zeker niet de mooiste game van de afgelopen tijd. Ook zul je flink wat pop-up tegenkomen. Maar de stijl en sfeer maken dat meer dan goed. De heuvelachtige landschappen zijn bevolkt met bevriende en vijandige troepen, met gevaarlijke en minder gevaarlijke dieren en zijn doorspekt met zijmissies.

Deze komen meestal neer op het simpelweg in de pan hakken van een groep tegenstanders. Het is jammer dat Double Fine op dat vlak niet meer heeft uitgepakt. Het komt wel eens voor dat je bierfusten moet vervoeren of het record van een jager moet verbreken, maar dat gebeurt veel te weinig. Meer afwisseling en originaliteit op dit vlak was erg welkom geweest, want de verhaalmodus zelf is ook vrij snel voorbij.

Waar je nog wel uren zoet mee kunt zijn, is het vinden van speciale beelden in Brütal Legend. Deze zijn her en der verspreid en activeer je met een gitaarsolo. Hiervoor krijg je punten, waarmee je weer upgrades kunt kopen. Denk aan nieuwe combo's en een raketwerper voor op je auto. Het cruisen door de heuvels op zoek naar punten doet denken aan het vinden van de agility orbs in Crackdown. Als je een beetje een verzamelaar bent, dan houdt dit je wel even zoet.

Bekijk de videorecensie van Brütal Legend

Persoonlijkheid

Brütal Legend is echter één van die zeldzame games die het niet in de eerste plaats moet hebben van de gameplay. In dit geval zijn het de personages en hun humor die de kar trekken. Van de verrassend goede rol van Ozzy Osbourne als The Guardian of Metal tot Motörhead's Lemmy Kilmister als de Kill Master. De verschillende personages, sommige dus voorzien van legendarische metalstemmen, worden allen overschaduwd door de weergaloze Jack Black als Eddie Riggs. Als de helft van het komische metalduo Tenacious D (de andere helft heeft trouwens ook een gastrolletje in de game), is Black de uitverkoren persoon voor deze rol. Riggs is zelfs door Schafer geschreven met Black in het achterhoofd, nog voordat Black had toegezegd. Wij kunnen ons ook niemand bedenken die deze rol beter had kunnen doen; Black is Riggs, Riggs is Black. En de metalgoden zagen dat het goed was.