Op Gamer.nl bespreken we af en toe populaire F2P-apps die zich als game presenteren. We beoordelen deze apps dan natuurlijk als spel, wat in het geval van Dungeon Keeper Mobile vervelend uitpakte. Ook Boom Beach is een flinke misser, want kijken we naar eenvoudige grondbeginselen van plezier in spellen (eerlijkheid, balans, controle, logica) dan schiet deze app tekort. Met het onderdeel tijdmanagement (à la Farmville) zal menig casual-speler een uurtje of wat zoet zijn, maar uiteindelijk biedt Boom Beach niet meer dan afleiding. Bij Farmville is het redelijk logisch om te wachten op een oogst, helaas bewijst Boom Beach maar weer dat wachten op plezier en voortgang niet loont. Goede games moedigen aan om te blijven zitten, Boom Beach wil dat je speelt, wacht – en je apparaat weglegt – óf betaalt.
Eilandje veroveren
In Boom Beach run je een eiland en bouw je een basis tussen de mangrovebomen en het strand. Dat begint redelijk idyllisch, met schijnbaar klassieke grondstofverzameling (geleend uit het RTS-genre) en het verdedigen van je basis. Je verzamelt hout met een houtzagerij, goud met huizen en je bouwt een radar om nieuwe eilanden te vinden. Het bouwen is plezierig en wekt een leuk, zinvol gevoel op. Kap een boompje hier en versnel de bouw van een nieuwe boot daar (met een meegeleverd aantal diamanten) en het voelt als een eigen, sterke basis. In de traditie van Farmville moet je wachten op grondstoffen, waarbij het helpt om huizen en de zagerij snel te upgraden. Er gebeurt bar weinig zonder grondstoffen en wachten op je eigen productie gaat langzaam. Op naar de stranden van anderen dus, want plunderen levert smakken met goud en hout op!
Weinig controle
Heb je boten gebouwd, dan laad je voor een goudbedrag en een tiental minuten manschappen in, met aanvankelijk de keuze voor infanterie, later ook commando’s, raketwerpers en meer. Vijandig gebied moet voor een goudbedrag worden verkend, daarna mag je aanvallen. Ook het aanvallen zelf kost goud, maar ben je eenmaal zo ver en stuur je troepen het strand op, dan begint vrijwel het enige spel-element van Boom Beach. Helaas weet het niet te vermaken.
Je manschappen zijn namelijk niet aan te sturen en slechts met een lichtkogel naar een plek te leiden. Een speciale kanonneerboot blijft op afstand liggen terwijl de invasie begint en met deze boot vuur je naast lichtkogels andere bonussen op je troepen af. Hier valt op dat het afvuren van zo’n hulpmiddel steeds prijziger wordt, wat voor oplettende gamers een waarschuwingsschot is. Waarom is het gebruik van eerlijk verdiende wapens oplopend duurder? De reden is simpel: om de kans op een overwinning te verkleinen. Spelers van Clash of Clans zijn de immer stijgende kosten voor dezelfde acties wellicht gewend (de mechanismen zijn gebruikelijk in het genre) maar deze maatregelen zijn nog altijd funest voor het speelplezier. De enige controle die je hebt slinkt aanzienlijk door de stijgende kosten per poging, waardoor het een kansspel wordt en oneerlijk voelt.
Eerlijkheid & balans ver te zoeken
Laten we wat dieper ingaan op de balans en eerlijkheid in Boom Beach (en het genre an sich). Eilandbewoners kunnen aan slechts één project tegelijk werken, wat gezien de grootte van je eiland natuurlijk erg onlogisch is. Moet werkelijk de hele bevolking uitrukken voor die paar verbeteringen aan het hoofdkwartier? Ook dit is een mechanisme dat puur is ingebouwd om de vordering te beperken en de speler te veroordelen tot wachten. Wachten of diamantjes betalen is onvermijdelijk en bij dat eerste hoort nog een risico ook. Ben je offline, dan loop je kans om te worden aangevallen door andere spelers en je hele voorraad te verliezen. Open je Boom Beach na een uur of wat, dan is er wellicht een upgrade uitgevoerd of een gebouw neergezet, doch ten koste van je voorraad. Er is een grote kans op het verliezen bij een aanval als je onvoldoende weerstand biedt, hoewel het mogelijk is om in korte tijd een goede verdediging te bouwen. Tegen betaling.
Doordat je naast aanvallen ook de eilanden van anderen kunt bekijken, merkten wij dat er redelijk wat spelers een zak diamanten kochten à 17,99 euro. Ook bestonden reeds basissen die, kijkend naar de lanceerdatum van Boom Beach, met een doos diamanten van 44,99 euro zijn gebouwd. Het zijn bedragen waarvoor je console- of pc-games koopt en het is ieders recht om tientallen euro’s neer te leggen voor een basis. Uit meer dan dat bestaat Boom Beach echter niet, waardoor wij het niet kunnen aanraden. Niet alleen is het ‘spel’ pay-to-win, het is pay-to-build-a-base en daardoor slechts een duur uitpakkend bouwpakket.
Boom Beach is nu beschikbaar op iOS. Het spel is gratis te spelen (free-to-play), met in-app aankopen tot 89,99 euro.
Reacties op: Boom Beach - Een invasie op je iPhone
Erwintjuh
Oh, ik ga weer even verder, mijn manschappen zijn weer klaar voor een nieuwe aanval. Kijken of ik nu wel de resource eilanden te pakken krijg!
AlbionNL
geert1
Verder vind ik het prima dat deze "games" bestaan, tot op zekere hoogte. Maar dat hierdoor de echte RTS-games bijna uit de markt zijn gedrukt, dat vind ik erg jammer. Er is op de mobiele apparaten bijna geen enkele goede bouw-game of RTS te vinden die je gewoon eenmalig kunt kopen en spelen. De "betalen of wachten"-opzet is mij té prominent aanwezig in de app stores, en ik hoop dat hier in de toekomst een betere balans in komt.
Smookey
Een 4 verdiend het echt niet.
Zowiezo vergeleken met andere spellen op android die wel een ruime voldoende krijgen, hoort deze dat al helemaal te krijgen.
Ik ben geen fan van dit soort spellen, maar beter dan de meeste, en NIET pay to win is ie helemaal.
Erwintjuh
geert1
Het RTS-genre was inderdaad al langer naar de achtergrond verdwenen door enkele andere redenen, maar de "betalen of wachten"-trend heeft dit alleen maar erger gemaakt, zeker op mobiele platformen.
Wie gewoon af en toe een gebouwtje wil plaatsen of een simpele aanval wil doen, kan zich vermaken met Boom Beach. Maar dat wil niet zeggen dat het spel een hoog cijfer moet krijgen. De irritant trage progressie zonder te betalen én de enorm beperkte mogelijkheden qua gameplay zijn voor mij redenen voor een onvoldoende. Daarnaast doet het spel heel weinig dat Clash of Clans niet al deed, dus van originaliteit is ook geen sprake.
Maar een cijfer is uiteraard persoonlijk. Er zijn recensenten die er anders over denken, getuige Metacritic (74% op dit moment). Het hangt er gewoon van af of je dit spelmodel pikt of niet.
cuber4
Toegegeven het is een gratis spel waar een hele prominente in-game shop zit, echter met deze gekochte currency krijg je geen voordeel t.o.v. andere spelers want die kom je niet tegen in de matching, dit is veel beter gedaan dan in de voorganger clash of clans.
En ok 1 ding tegelijk bouwen of upgraden is vrij weinig maar ja er moet wel wat motivatie zijn om geld uit te geven. Echter hier ben je zelf toch altijd bij? Als je argument nu was dat sommige leeftijdscategorieën hier beter tegen beschermt moeten worden was ik het met je eens maar ik vid het personlijk niet al te opdringerig ook omdat je regelmatig gratis gems krijgt.
Boom beach is inderdaad een casual game , ik stel voor om deze review te verplaatsen naar het forum deze verdient geen prominente plaats op de frontpage.
Cheeseburger
MerijndeBoer
Ik vind het verschrikkelijk, want zichtbaar in je spel worden beperkt vind ik tegen alles waar een spel voor staat in gaan. Het is een gokhal-effect (gratis zakje fiches, daarna is het zelf betalen of sparen door te wachten), waar veel mensen mee kunnen omgaan maar veel mensen ook niet. Kinderen en daarmee ouderen zijn vaak slachtoffer hiervan, kijk naar het Smurfs' Village debacle dat Apple deed besluiten om een extra bevestiging voor creditcardbetalingen in te bouwen. Er zijn genoeg free-to-play games waar je helemaal mag losgaan, volledig en 100% plezier kan hebben, al is ook dat soms tijdelijk en moet je met omwegen werken (wachten op een energiebalk, in-app valuta inzetten). Games als Boom Beach staan haaks op wat games games maakt. Nogmaals, dat mensen er plezier aan beleven vind ik prima en hartstikke fijn, dat het ten koste van gamebalans gaat en een slechte invloed uitoefent op games in het algemeen vind ik minder fijn.
Kijk, bovenstaande is natuurlijk wél een beetje een rant. Maar eentje die voortkomt uit de passie voor games en de afkeer tegen wachten. Dat doen we al veel te veel in dit leven.
owino
Clasher
Zelf speel ik nu ook al een tijdje Boom Beach en ik begrijp dan ook je afkeer tegen het wachten in het spel.
Ironman007