Bomberman is een groot fan van Mario. Als hij ergens harde ballen van krijgt, dan is het wel de loodgieter van Nintendo. Bomberman doet dan ook veel moeite om in de smaak te vallen bij de besnorde platformheld en probeert alles na te doen, wat Mario doet. Zo kroop Bomberman al eens in een kart, maar met weinig succes. Met Bomberman Hardball gaat de bommenleggende gameheld Mario achterna met Tennis, Golf en Baseball. Zal hij het hart van de loodgieter weten te veroveren?

Bomberman Hardball is een “mega partygame voor eindeloos spelplezier samen met je vrienden!!!”. Mega betekent in dit geval niet miljoen, maar vier. Bomberman Hardball bestaat namelijk uit vier aparte spelletjes, zijnde Tennis, Golf, Baseball en Battle. Daarnaast is er nog een Lifemode, die je als een pure voyeur een kijkje geeft in het dagelijkse leven van de schattigste terrorist op aarde.

Battlemode

De battlemode is Bomberman zoals het hoort en is veruit het leukste onderdeel van het spel. Maximaal vier bommenlegende poppetjes bevinden zich in een speelveld opgebouwd uit vierkante blokken, waarvan er een aantal weggeblazen kunnen worden en een aantal niet. Je bommen exploderen in rechte lijnen en het doel is meestal je tegenstanders op te blazen. Je krijgt hierbij hulp van diverse bonussen, die de kracht van je bom vergroten, je in staat stellen meerdere bommen neer te leggen of die je speciale bommen geeft die je op commando af kunt laten gaan. Battle biedt niet veel nieuws onder de Bomberman-zon dus, maar is nog steeds erg leuk om met een aantal vrienden te spelen. Spelen tegen de computer is niet echt leuk, omdat de computertegenstanders precies weten hoe lang bepaalde explosies zullen gaan worden, terwijl jij onmogelijk bij kunt houden hoeveel power-ups een bepaalde computertegenstander gepakt heeft.

Bomberman Tennis

De overige drie spelletjes variëren van redelijk tot slecht. Het minst indrukwekkend is Bomberman Tennis, waarbij bizar weinig diepgang komt kijken. Van alle arcade tennisgames, moet dit misschien wel de slechtste zijn die ik ooit gespeeld heb. Bomerman Tennis vergelijken met Mario Tennis is een belediging voor de laatstgenoemde. Je kunt in de tennismode niet veel meer dan simpelweg de bal terug slaan, waarbij je enigszins de richting van de bal kunt bepalen.

Bomberman Baseball

Daar waar tennis te beperkt is uitgevoerd, is baseball nodeloos ingewikkeld gemaakt. Je kunt je gaan bezig houden met tactiek en opstelling, mocht je dat willen. Men had de energie die men in deze opties gestoken heeft, beter gebruikt om het eigenlijke spel beter in elkaar te steken. Door de slechte cameravoering kun je pas op het laatste moment zien waar de bal terecht komt, waardoor het maken van een vangbal behoorlijk moeilijk kan zijn. Het gebruik van de analoge stick is bij het baseball af te raden, omdat je dan haast onmogelijk de bal naar de juiste honk kunt gooien, daarvoor dien je de richtingspijltjes te gebruiken. De besturing van baseball is een crime en je hebt de handleiding nodig, om de precieze werking ervan te ontfutselen.

Bomberman Golf

Het golfspelletje is niet meer dan een matige variant op Mario Golf. Alle aspecten van een normaal golfspel zijn min of meer aanwezig, maar echt leuk wordt het nooit. De klungelige interface maakt het vaak moeilijk in te schatten hoe je bal precies zal gaan en lelijke overgangen halen onnodig de vaart uit het spel. Wat ook jammer is, is dat alle afstanden in inches, yards en feet weergegeven worden. Het is niet mogelijk om hier voor de eenheden uit het SI-stelsel te kiezen.

Bij elk van de spelletjes heeft men trouwens de kans gemist, om wat unieke elementen toe te voegen die typerend zijn voor Bomberman. Wat dacht je bijvoorbeeld van bommen? Het lijkt me niet al te moeilijk om iets te verzinnen waardoor de spelletjes wat nieuws te bieden hebben ten opzichte van eerdere arcade sportgames. Nu zijn de Bomberman-poppetjes het enige bij deze sportspelletjes, dat Bomberman te maken heeft.