RPG’s zijn populair in de App Store en Google Play. Dungeon Hunter 4 en het pakkende Defender of Texel mag je echter even links laten liggen, want bit Dungeon heeft tergend veel ziel en persoonlijkheid. Onder het genot van 16-bit graphics en 8-bit chiptunemuziek ga je in deze dungeon crawler op zoek naar muntjes, monsters en eeuwige roem. De queesten in bit Dungeon zijn beperkt tot het leukste gedeelte: meppen en muntjes pakken.

Slepen en hakken

Je begint bit Dungeon in een vrijwel lege kamer, met een schild in de hand en een kist voor je neus. Sleep je deze naar de onderkant van het scherm dan vind je het eerste zwaard (mja... meer een broodmesje) en begint de hakpret.

Het doel in de game is verraderlijk simpel: verken kerkers, verzamel muntjes en dood monsters. Bewegen doe je door op het scherm te tikken en onze ingeblikte held slaat automatisch zwakkere vijanden op z’n pad aan gort. Zijn de monsters in een kamer verslagen, dan krijg je een sleutel die toegang biedt tot aangrenzende kerkers. Een klein kaartje op het scherm verraadt de aanwezigheid van een soort ‘hoofdkamer’, waar uiteraard een hardnekkige eindbaas op je wacht. Eindbazen zijn taai, maar gelukkig vind je op de weg ernaartoe drankjes, spreuken en betere uitrusting. Drankjes slurpt de held automatisch naar binnen, zwaarden en bewapening sleep je uit een kist naar een virtueel bagagerek onder in het scherm.

Levelbazen vereisen meer aandacht, wat in bit Dungeon betekent dat je intensiever op het scherm moet tikken om ze klein te krijgen. Gelukkig is er een special move, die je activeert door even een vinger op het scherm gedrukt te houden. Afhankelijk van gevonden spreuken knal je met zo`n move een vuurbal of bliksemschicht richting de tronies van digitale gedrochten. Het verdiept de schijnbaar eenvoudige game maar mondt natuurlijk ook uit in eenvoudig vermaak: vuurballen afschieten -in 2D óf 3D- blijft geweldig. Om de zoveel tijd krijg je upgrades, met de keuze uit verhoging van de eigenschappen attack (aanvalspunten), critical (extra dodelijke mepkracht) en health (gezondheidspunten). Statistieken verschijnen bij het tikken op het cirkeltje met je health & magic points.

Eén fout

De simpele gameplay van bit Dungeon nodigt uit voor luchtige speelrondes in de trein, tram of op het toilet, hoewel je ook (en soms liever) lange speelsessies inlast. Verdien je bijvoorbeeld meer geld, dan kan je extra levens kopen en ontstaat de drang om steeds verder te komen. Je bent echter niet zomaar door de eerste drie levels heen en speel je bit Dungeon vaak, dan ontstaat een soort prettige frustratie... of is het verslaving? Het spel slaat op bij het verslaan van een eindbaas, maar maak je één foutje dan mag je opnieuw beginnen. Hoewel dit frustrerend kan zijn, komt het de herspeelbaarheid van bit Dungeon uiteraard ten goede.

Bit Dungeon oogt dankzij pixelrijke kerkers en het geblokte menneke meteen vertrouwd. De eenvoud van de vierkante kamers en spaarzame pixel art ademen een prettige indiesfeer en doen je misschien héél even afvragen of je zelf niet zo’n game zou kunnen maken met een stel vrienden. Tegelijkertijd is bit Dungeon een gelikt en verslavend spelletje, dat op iOS de 89 cent dubbel en dwars waard is. Op Android kost de game € 1,54, dus twijfel je, dan speel je bit Dungeon vóór de aankoop gewoon online, bijvoorbeeld op Kongregate.com.

Deze game is getest op Android en geschreven door Merijn de Boer.