Oké, in onze preview hebben we al een uitgebreide spoilerwaarschuwing gegeven. Nu gaan we er gewoon van uit dat iedereen die verder dan deze zin leest BioShock Infinite heeft uitgespeeld. Zo niet, stop met lezen en voltooi die game. Dank u wel. We verlieten Infinite met de verdrinking van Comstock en het verdwijnen van de Elizabeths. Burial At Sea opent direct erachteraan met geluidsfragmenten uit Infinite, waarna Booker DeWitt wakker wordt in het duistere Rapture.

BioShock Infinite Burial at Sea

To Infinite and Beyond!

Het mag meteen duidelijk zijn dat Burial At Sea een verlenging is van Infinite en niet BioShock 1. De wereld van Rapture vormt een onderdeel van het verhaal, maar het draait in de kern om Elizabeth en DeWitt. Om welke versie van het dimensiehoppende duo dit gaat is precies de lol van de DLC. Schrijver Ken Levine is zich duidelijk bewust van de verwachtingen die Infinite-fans hebben. Spelers worden door iedere zin, reactie en gebeurtenis in Rapture uitgedaagd om na te denken over deze kwestie.

Om een indirect voorbeeld te geven: het verbaasde Levine hoeveel fans van Elizabeth en Booker een liefdeskoppeltje maakten. Als schrijver was dit niet eens in hem opgekomen, gezien de incestueuze implicaties. Die kennis gebruikt hij nu expres in Burial At Sea om spelers op subtiele wijze te plagen met een zwoelere Elizabeth. De verhaalvertelling is zo sterk, dat Levine wederom een finale heeft bedacht waardoor je de uitbreiding opnieuw wilt uitspelen. Dat is toch vrij uniek voor downloadable content.

BioShock Infinite Burial at Sea

Sneaky DeWitt

Iedereen die de game opnieuw speelt, kiest er waarschijnlijk voor om de zwaarste moeilijkheidsgraad aan te zetten. Want Burial At Sea is dan wel iets moeilijker dan Infinite, maar niet veel. De vijanden hebben meer levenskracht en lijken meer schade aan te richten. Dit komt echter vooral doordat DeWitt geen toegang heeft zijn volledig geüpgrade levensbalk/schild/EVE-balk en dus iets voorzichtiger moet rondlopen. Daarnaast moet je niet als een dodo je ammunitie/EVE verspillen. Als je dit echter goed in je oren knoopt, dan valt de hogere moeilijkheidsgraad erg mee.

DeWitt kan nu ook rondsluipen en vijanden als een veredelde Hitman stilletjes neerhalen. Deze stealth-opzet is echter iets te losjes uitgewerkt en daardoor geen aantrekkelijke optie. Dit werkt in het nadeel van de Burial At Sea, want de uitbreiding is eigenlijk niet ontworpen voor run-and-gun. We hebben het op beide manieren gespeeld en de rustige, stealthy route maakt de game boeiender. Je luistert naar vijanden, bekijkt de details van de omgeving meer, vindt sneller de geheimen, etc. Op de andere wijze neig je te snel door het spel te rennen en dat wordt je niet moeilijk genoeg gemaakt.

BioShock Infinite Burial at Sea

Go shorty

Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen de DLC te kort vinden. Al merken we dat veel van de snelste spelers de helft van het spel hebben overgeslagen (het is opmerkelijk om te zien hoeveel mensen nu op Steam klagen dat bepaalde Vigors er niet in zitten, die hebben duidelijk niet goed rondgekeken). In Burial At Sea moet je juist niet de main quest volgen, maar telkens de andere kant oplopen en geheimen zoeken. Zo haal je de meeste lol uit het spel. Maar de uitbreiding duurt zelfs op rustige wijze slechts vier uur, wat uiteraard te kort is.

Dit komt mede doordat Rapture van de bodem af opnieuw is opgebouwd door het volledige devteam van Irrational Games. Een uitzonderlijke keuze voor downloadable content, dat meestal zo goedkoop mogelijk gemaakt moet worden om winstgevend te zijn. Nu moesten er gigabytes aan dure nieuwe assets geproduceerd worden in een ontwikkelperiode van slechts een half jaar. Het gevolg van deze keuze is de korte duur en dat er nog aardig wat irritante bugs in zitten (waarvan we er een paar tijdens ons preview-bezoek al hadden aangestipt bij Irrational). Het voordeel is echter dat je een beeldschone nieuwe wereld krijgt voorgeschoteld, die amper recyclet uit Infinite. Een moedige keuze, maar of het een financieel wijze is zal de tijd leren. Omdat Episode 1 vanwege de lengte op zich te duur is (14,99 euro), raden we lezers aan om voor de Season Pass te gaan (19,99 euro). De prijs daarvan is relatief redelijker en Episode 2 wil je echt niet missen als je deel 1 hebt uitgespeeld. Bovendien heb je dan de DLC Clash in the Clouds er gratis bij om het wachten te verzachten.

BioShock Infinite Burial at Sea