Nu we fysiek fitter zijn geworden met Wii Sports en alle andere intensieve spellen op de Wii, vindt Nintendo het tijd om ook onze hersenen aan het werk te zetten. Na het succes van Dr. Kawashima's Brain Training op de Nintendo DS, schieten de hersenkrakende spelletjes als paddestoelen uit de grond. Big Brain Academy doet het net op een andere manier, want we gaan deze vakantie gewoon weer terug de schoolbanken in.

Als jullie allemaal snel willen gaan zitten dan gaan we beginnen.

Beste studenten, jaren lang zijn we er vanuit gegaan dat de slimheid van een mens enkel met een IQ-test te meten is. Onderzoek van het Nintendo Speelcentrum heeft echter uitgewezen dat naarmate je slimmer wordt het gewicht van de hersenen toeneemt. Een wonderbaarlijke ontdekking die onze hele manier van intelligentie meten op zijn kop zet. Het onderzoek was het begin van deze school, de Big Brain Academy. In dit introductiecollege leg ik de principes van deze school uit.

Om een beeld te krijgen van je hersenen heeft Nintendo een test ontwikkeld die bestaat uit een vijftal categorieën: rekenen, analyseren, visualiseren, herinneren en herkennen. Elke categorie is onderverdeeld in een drietal spelletjes, die weer elk weer drie moeilijkheidsgraden hebben. In totaal zijn er dus vijftien spelletjes die bij de test per categorie getest worden. Deze test is overigens alleen bij één student af te nemen.

De spelletjes heeft Nintendo zo ontwikkeld dat ze voor iedereen te begrijpen zijn. Het lijken vaak net de puzzeltjes die je ook tijdens IQ-testen krijgt, maar dan met wat meer beweging en interactiviteit. Zo moet je bijvoorbeeld tellen hoeveel rode en hoeveel blauwe balletjes er in een mand terecht komen, onthouden welke gezichten er voorbij komen, een schilderij namaken en raden welk dier je ziet in een langzaam verschijnend plaatje.

Na afloop gebeurt het spannende weegmoment, wanneer je brein op een weegschaal wordt gelegd. De aanwezige docent zal je vervolgens vertellen op welk gebied je het best gescoord hebt en waar je nog wel eens aan mag werken. Hoe meer goede antwoorden, hoe zwaarder je hersenen. En ook het sneller maken van de test wil nog wel eens helpen voor die extra grammen. Uiteindelijk krijg je van de docent een cijfer en een beroepskeuzemogelijkheid mee. Doe wel je best, want alle uitslagen worden midden in de gang opgehangen en zijn voor iedereen te zien.

De test is vrij leuk, vooral om jezelf telkens weer te verbeteren. Om beter te worden kun je ook nog alle spelletjes apart oefenen. Toch gaat de fun er snel af, omdat het toch maar vijftien spelletjes zijn. Gelukkig kun je ook nog met andere studenten aan de slag in de multiplayer.

Als we heel eerlijk moeten zijn biedt deze school niet meer dan een nieuwe verzameling aan minigames, een genre waar de Wii er al zat van heeft. Toch zijn de spelletjes net anders genoeg om toch leuk te zijn. Vooral in de drie verschillende multiplayermodes. De eerste is Mind Sprint, waarin je via teams moet strijden wie het eerste klaar is met de spelletjes. Grappig is dat je ook tegen iemand kunt spelen die niet fysiek aanwezig is. Van alle testen wordt namelijk een boek bijgehouden, en je kunt ook tegen dat boek strijden.

Mental Marathon is niet meer dan een serie spelletjes waarbij de eerste die een fout maakt af is. Het populairst bij de studenten is echter Brain Quiz. Deze mode lijkt op een bordspel waarbij een twaalftal kaarten op de tafel liggen. Elk van die kaarten staat voor een minigame, maar je ziet niet in welke moeilijkheidsgraad deze gespeeld moet worden. Je krijgt vervolgens een tijdslimiet waarin je zovaak mogelijk moet slagen zonder af te gaan. De studenten worden hier erg enthousiast van omdat het slimheid en kans combineert.