Bezircle is een kleurrijke maar vooral heel erg drukke partygame, die je met maximaal vier personen op één apparaat speelt. Er is weliswaar een singleplayermodus, maar deze staat volledig in dienst van de multiplayer. In deze modus volgt namelijk het ene nieuwe spelonderdeel het andere op, waardoor de 50 levels voelen als een hele lange tutorial. Gaat het daarna jeuken, dan mag je de geleerde trucjes binnen de multiplayer in de praktijk brengen. En die multiplayer staat in Bezircle centraal.

In het spel manoeuvreren tot vier bonte speelfiguren om psychedelische bollen, die moeten worden omcirkeld om ze in te nemen. Een tikje op het juiste moment en het organisme draait via knooppunten een andere cirkel op, terwijl het gulzig larven oppikt om een energiemeter te vullen. Die meter vormt tevens de staart van het beestje, wat een leuk visueel effect oplevert. Daarnaast zijn de bollen mooi gemaakt en doet de visuele stijl een beetje denken aan die van indie-hit Osmos.

Bezircle

Samen leuker

Bezircle is een knoppenramfeest van jewelste, onder andere gevoed door de frustratie van spelers die niet hebben geoefend in de singleplayermodus. Want hier leer je wat de soorten bollen doen, hoe je de kansen van andere spelers saboteert of spelers van het veld afveegt. Maar boven alles leer je hoe je zo snel mogelijk jouw kleur laat overheersen in de manische microkosmos. Er zit veel variatie in Bezircle, die in de singleplayermodus in snelvaarttempo op je af raast. Na een level of 25 presenteren de makers nog steeds nieuwe gameplay-elementen terwijl je als speler op dat moment eigenlijk een consistente vorm van vermaak verwacht en verdient. De pret begint als je je iPad tijdens een feestje op tafel legt en vrienden uitnodigt om plaats te nemen achter de knoppen.

De multiplayer speelt erg fijn. Er zijn tal van power-ups en er zit veel dynamiek in de cirkels, die het speelveld snel transformeren tot een drukke bedoeling. Zo zijn er cirkels met mijnen of tijdbommen, waar je ver van uit de buurt moet blijven om heelhuids uit een ronde te komen. Ook zijn er de zogenaamde vampierenbollen, die de grootste bol naast de ingenomen cirkel opslokken. Bepaalde levels bevatten weer bijna geen energielarven en hier ga je strategisch te werk om speciale energiebollen in te nemen. De multiplayer is ontzettend uitgebreid en er is een grote keuze uit verschillende arena’s met bijbehorende doelstellingen. De verschillende arena’s zijn ook nog eens speelbaar in de modi One Minute, Domination en Elimination. Bezircle is speelbaar met één knop, wat met meerdere personen op één scherm goed werkt. Helaas verloopt niet alles in het spel zo gladjes.

Kleine oneffenheden

Er zitten een paar kleine schoonheidsfoutjes in Bezircle die doorwerken in de gameplay. Zo zijn de gekleurde letters op een zwarte achtergrond niet altijd goed leesbaar, waardoor je geheid een aantal opties over het hoofd ziet. Dat is jammer, want zo zie je bijvoorbeeld minder goed hoe je de kunstmatige intelligentie aanpast of hoe je een ander type arena kiest. Verder beslaat de uitleg per level een groot deel van het speelveld, waardoor je kostbare seconden kwijtraakt. Een ronde is namelijk al actief wanneer deze informatie verschijnt.

En hoewel de stijl van Bezircle komisch en charmant is, zijn bepaalde schermen erg druk. Het selectiescherm in de multiplayer is letterlijk overspoeld met de speelfiguren, die allemaal geanimeerd over elkaar heen liggen en nogal afleiden. Het kiezen van je creatuur is zodoende lastig.

Wii wint?

Het uitbrengen van een party game op iOS is riskant. Nintendo verkocht de Wii juist zo goed dankzij de games die kinderen en ouders samen spelen, maar zijn je iPad of iPhone wel geschikt voor een sociale knoppenrammer? Je moet maar net in de buurt zijn van welwillenden én het leuk vinden om samen te gamen, want daarop ligt in Bezircle de nadruk. Het is ontwikkeld met multiplayer op de voorgrond en hoe leuk dat ook is, het elimineert een belangrijke doelgroep: de eenzame trein- of busgamer. Behoor je tot die categorie dan geeft Bezircle je echter een goed excuus om eens te beginnen met een ouderwets gezellige en vooral sociale game.

Bezircle is nu beschikbaar voor € 2,69 op iOS (iPhone en iPad) via de App Store.