Goede space-sims zijn zeldzaam op mobiele apparaten. We verwachten dan ook niet het niveau van de Star Wars-sims, Wing Commander of andere legendarische games, maar we zijn aangenaam verrast als een mobiele space shooter nog weet te vermaken in zo’n verzadigde markt. Beyond Space is een luchtige shooter, die zonder grote pretenties een hoop actie biedt voor minder dan drie euro. Het verhaal, dat vooral draait om de gebruikelijke interstellaire oorlogen, is van soap-niveau. De actie is wat Beyond Space het spelen waard maakt.

Meer soap- dan space-opera

Beyond Space combineert een aantal clichématige verhaallijnen (strijdende groeperingen in de ruimte) met een constante stroom aan oneliners door protagonist Max. Deze is bezorgder om zijn portemonnee dan om het lot van het universum en is vooral bezig met wedstrijdjes, gevechten en de betalingen die daaruit voortvloeien. Max moet in zestien missies racen tegen andere piloten, mijnen uit de ruimte schieten en buitenaardse wezens naar een ander universum knallen.

Tussen de missies door bouwt hij een luchtige relatie op met een blondine, die gek genoeg een nogal Aziatisch klinkende naam draagt. Dit is niet het enige vreemde aan het verhaal, want we wisselen in Beyond Space tussen de strijd van ‘imperials’ met het gewone volk, spierballenwedstrijdjes bij races en plotse ontmoetingen met andere wezens. Nieuwe personages verschijnen te pas en te onpas en vluchtleider Hal is ook nog eens constant zijn sterrenkaarten kwijt. Hierdoor stuurt hij onze held Max constant de verkeerde hoeken van de ruimte in, waarbij het opvalt dat deze hier nooit raar van opkijkt en gewoon daar z’n ding doet. Max reageert stoïcijns op elke onverwachte situatie, wat zijn karakter en het verhaal compleet zielloos maakt.

Er zit een hoop variatie in het spel, wat het compleet oninteressante verhaal naar de achtergrond drukt: nu eens mag je racen tegen anderen, dan weer vechten tegen zwermen van buitenaardse ruimteschepen en later weer manoeuvreren tussen de ruimterotsen. De besturing is prima uitgewerkt en hoewel je barrel rolls (snelle draaien naar links of rechts) niet of nauwelijks gebruikt, is er veel aandacht besteed aan de manoeuvres en vliegkunsten. Met een virtueel pookje links op het scherm bestuur je het schip, speciale knoppen op het scherm gebruik je om bovengenoemde trucs uit te halen. Na elke behaalde missie speel je nieuwe wapens en schepen vrij en het vliegen in een nieuw schip is een mooie beloning.

Pijnlijke humor

Hier staat tegenover dat de humor in Beyond Space vrijwel altijd de plank misslaat. Vooral vluchtleider Hal valt op, door gesprek op gesprek terug te komen op zijn eigen uitglijders. Zo kan hij na het verlies van een piloot maar niet ophouden over de filmcollectie van de gevallen held. Hierbij is zijn opmerking ‘wat doen we met die films’ na drie keer toch echt uitgemolken en redelijk misplaatst. Ook wordt de grap waarbij Hal zijn sterrenkaarten weer eens ondersteboven houdt, snel oud. Max komt zodoende bij minstens vier missies in het verkeerde gebied uit na een koersplanning, wat in combinatie met diens onverschilligheid enkel verveling oplevert.

Het verhaal verdwijnt snel naar de achtergrond, maar de actie valt daardoor op bepaalde momenten extra goed op. De missies zijn plezierig, uitdagend en gevarieerd. Bovendien zijn ze opnieuw te spelen met andere schepen. Elke behaalde missie speelt nieuwe schepen vrij en de modellen zien er allemaal prachtig uit. De cockpits van ruimteschepen weerspiegelen de kleurrijke sterrenhemels en elk nieuw gebied dat je binnenvliegt oogt indrukwekkend. Heb je weer een flauwe introductie barstensvol warrige oneliners achter de rug, dan verschuift steevast de aandacht naar een adrenalinepompend gevecht. In die eenvoud ligt de pret van Beyond Space. Beschouw je het spel als verzameling van gevarieerde gevechten in plaats van een échte space opera, dan is de prijs van een huurfilm zo hoog nog niet.

Beyond Space is nu beschikbaar voor Android en iOS.