Review
battletoads

Battletoads is een maar net geslaagde comeback

Pre-order eindelijk verzilverd

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

Met een nieuwe smoel en toon weet Battletoads zich een klein beetje opnieuw uit te vinden. Het levert een beat ‘em up op die met gevoel voor humor allerlei uitstapjes maakt naar andere genres. Net zoals de grappen in het verhaal is dat niet altijd even geslaagd. Als geanimeerde sterren schitteren de Battletoads, maar het gebrek aan co-op, de erg simpele gameplay en de soms wel heel uitgerekte gebieden laten ze als videogamehelden niet fantastisch uit de verf komen.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Uitbundige grafische stijl
  • Minpunten
  • Aan de korte kant, maar voelt toch opgerekt, geen online co-op
Wie kent de Battletoads nog? De opgepompte NES-actiehelden hebben al meer dan 26 jaar niets meer van zich laten horen. Rash, Zitz en Pimple zaten al die tijd namelijk vast in een ondergrondse bunker zonder enig contact met de buitenwereld. Wanneer ze in dit langverwachte vervolg eindelijk bevrijd worden, is de rest van de wereld ze compleet vergeten.

De drie padden die in de jaren 90 nog cool, extreem en gewaagd waren zijn in deze game compleet achterhaald. De toon van deze Battletoads is daardoor ook heel anders dan zijn voorgangers. Dit zijn niet meer de stoere helden in de stijl van Teenage Mutant Ninja Turtles of Street Sharks. De Battletoads zijn een stel mafketels die opnieuw hun plek moeten zien te vinden in dit universum. Dit nieuwe deel leunt daarom veel meer op dikke knipogen en tekenfilmachtige humor.

Nergens wordt dit zo duidelijk als in de geanimeerde tussenfilmpjes. Hierin worden op een hoog tempo grappen op de speler afgevuurd. Die nieuwe, zelfbewuste toon moet je maar net leuk vinden. Hetzelfde gaat eigenlijk op voor de graphics, want het lijkt nauwelijks nog op de oude games in de franchise. Toch voelt deze nieuwe richting niet per se verkeerd aan. Battletoads slaat de plank vaak genoeg mis, maar de toewijding voor diens nieuwe stijl is lovenswaardig.

battletoads

Padje af

Een andere aanpak is ook nodig, want de oude Battletoads-games waren echt een product van hun tijd. Het beat ‘em up-genre is lang niet zo populair als het ooit was. Dit nieuwe deel doet een dappere poging om wat variatie aan te brengen. Speel je alleen, dan kan er op ieder moment gewisseld worden tussen Zitz (de snelle), Rash (de gebalanceerde) en Pimple (de sterke) om de cast van buitenaardse wezens in elkaar te beuken.

De animaties van deze aanvallen zijn bijzonder gedetailleerd en creatief bedacht. Met een paar simpele combo’s worden er holografische stieren, arcadekasten en allerlei groteske transformaties tevoorschijn getoverd. Het levert met name in latere levels behoorlijk chaotische gevechten op waar je je pad gemakkelijk in kunt verliezen. Zo genadeloos als vroeger is deze Battletoads niet meer dankzij het afschaffen van levens en de introductie van checkpoints, maar regelmatig het loodje leggen hoort er nog steeds bij.

Battletoads voelt behoorlijk uitgerekt, maar is tegelijkertijd ook aan de korte kant.

Battlebloat

Het vechtsysteem laat na een paar levels helaas duidelijk zijn gebreken zien. Het werkt, maar zelfs met de introductie van dashes en een lange paddentong om vijanden te pakken blijft het allemaal vrij simpel. Battletoads komt ermee weg door tussen heel veel andere speelstijlen te wisselen. Zo verandert het spel voor een paar levels in een 2D-platformer, een shoot ‘em up en een verzameling Mario Party-achtige minigames. Ook de levels op speederbikes, waarin allerlei obstakels op de je afkomen, mogen natuurlijk niet ontbreken. Het is knap hoe Battletoads met ieder nieuw level net even iets anders doet.

De afwisseling is groot, maar tegelijkertijd wordt het nergens echt complex. Sommige gedeeltes gaan bovendien veel te lang door. Zo zijn de stukken op zwevende motoren veel te langdradig en blijven de shoot ‘em up-gedeeltes ook maar doorgaan. Battletoads voelt behoorlijk uitgerekt, maar is tegelijkertijd ook aan de korte kant. Binnen vier uur bereik je de credits wel. Dat is natuurlijk geheel in de stijl van de games van toen, maar op wat hogere moeilijkheidsgraden en wat collectibles na is er weinig reden om het allemaal nog een keer te doen.

battletoads

Battletoad

Het spel nogmaals met één of twee extra spelers doorlopen ligt na de eerste keer uitspelen voor de hand. Battletoads heeft echter geen online co-op. Samen spelen kan alleen met z’n allen op de bank. Een gemiste kans, want de tevens dit jaar verschenen beat ‘em up Streets of Rage 4 kan wél online met een partner gespeeld worden. Battletoads heeft meerdere levels waarin razendsnelle reflexen nodig zijn. Lag of ook maar een beetje stotterende netcode zouden daarvoor natuurlijk fataal zijn. Anno 2020 voelt dat alleen niet als zo’n geweldig excuus meer.

Battletoads is nu beschikbaar voor pc en Xbox One. De game is ook verkrijgbaar via Xbox Game Pass op pc en Xbox One.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamescom Opening Night Live pre-show begint donderdag om 19:30 uur Grounded-modus The Last of Us: Part 2 bevat easter egg
30

Reacties op: Battletoads is een maar net geslaagde comeback

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Roy36NL

    • 24 augustus 2020 10:42
    Ik zal wel een hoop gezeik over me heen krijgen. Maar vind de kwaliteit van rare wel zakken als een oude onderbroek.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 24 augustus 2020 10:48
    @Roy36NL dacht dat deze game helemaal niet gemaakt is door rare.
    Een andere studio die een rare ip gebruikt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy36NL

    • 24 augustus 2020 11:10
    @hulstpower als Rare zijnde had ik er dus wel een kwaliteitscheck op losgelaten. Nu wordt je bedrijf weer in verband gebracht met deze middelmatigheid helaas een gemiste kans

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ThijsBarnhard

    • 24 augustus 2020 11:17
    @Roy36NL Deze game is gemaakt door Dlala. Een andere studio dus.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy36NL

    • 24 augustus 2020 11:21
    @ThijsBarnhard het is volgens mij samen ontwikkeld, maar ookal is het alleen uitgegeven door Rare zal ik hier mijn naam niet aan willen verbinden

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Quintex

    • 24 augustus 2020 11:36
    @Roy36NL Het is uitgegeven door Microsoft Studio's, zie de steampage.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Aces-82

    • 24 augustus 2020 11:48
    @Roy36NL zeker zo, hoewel sea of thieves erg leuk is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Markus88

    • 24 augustus 2020 10:50
    Ik heb erg genoten van deze game! Eerst via de gamepass geprobeerd (1 euro) en toen voor 20e gekocht op Steam omdat ik het erg lekker vond spelen. Kan me tegelijkertijd helemaal vinden in het cijfertje 6 maar voor 20e vind ik het wel waard. 👍🏻

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 24 augustus 2020 11:03
    @Markus88 speel hem met me zoon samen co up en geniet er heerlijk van.
    Zou de game geen 6 geen maar tussen een 7 en 8 vind ik wel een goed cijfer zelf.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Markus88

    • 24 augustus 2020 11:30
    @hulstpower Jaaaa ik speel de game zelf met 2 vrienden op de bank (1.5m afstand natuurlijk hehe.) Wij vermaken ons prima haha. ik zelf zou het een 7.5 geven maar dat heeft meer te maken met verschillende smaken.. Kan mij ook prima vinden in de 6 van Thijs!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 24 augustus 2020 15:44
    @Markus88 een cijfer is natuurlijk altijd beetje smaak. Als ik kijk wat street of rage had gekregen en dan naar deze game vind ik hem. Persoonlijk te laag een 7.5 zoals jij zegt goed cijfer ik geef het zelf een 8 maar dat komt omdat ik deze games vroeger helemaal grijs speelde.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    darkmanwls

    • 24 augustus 2020 11:06
    Ik vind de stijl echt om te janken zo lelijk. Dat gezegd hebbend, dat er geen online in zit is natuurlijk schandalig. Ik heb helaas inmiddels de leeftijd dat vrienden niet meer zomaar iedere dag even langs kunnen komen voor een potje gamen. Maar online is vaak wel te regelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 24 augustus 2020 11:35
    @darkmanwls zo zijn toch ook de tekenfilms van nu.
    Ik had liever gezien dat ze battletoads stijl hadden gepakt van killer instinct.
    Maar na het gespeeld te hebben met me zoontje van 8 die de game helemaal geweldig vind, heb ik het echt genoten samen co up op de bank.
    Dat het online co up mist ben ik met je eens een zware gemiste kans en vooral omdat de game van microsoft is en zowat elke game van hun zelf online multi player heeft.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Aces-82

    • 24 augustus 2020 11:45
    @hulstpower misschien komt die online optie er nog wel,vooral na alle reviews die nu binnen stromen. Ik weet niet of het een lastig ding is om erin te doen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 24 augustus 2020 16:24
    @Aces-82 dat dacht ik ook al. Ik stoor me er niet aan was, toch alleen van plan hem met me zoon te spelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    darkmanwls

    • 24 augustus 2020 12:55
    @hulstpower de enige recente tekenfilm die ik gekeken heb was dragonball super en een aantal DC animated movies. Gewone cartoons kijk ik niet meer. Niet omdat ik me te oud voel voor cartoons. Maar puur omdat het niveau ervan echt tergend slecht is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    hulstpower

    • 24 augustus 2020 13:11
    @darkmanwls ik snap je punt ik kijk ook alleen de DC animeted universe en Netflix transformers.. Maar zoals ik al zei heb een jong zoontje en zie wat hij kijkt heeft het allemaal die style zoals battle toads en denk ook dat ze dat een beetje wouden na doen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    warcryptic

    • 24 augustus 2020 12:02
    @darkmanwls Ik vind de stijl wel wat hebben, maar dit is natuurlijk persoonlijk.
    De gebreken aan online en andere simpel te bedenken functionaliteiten zijn wel echt bezwaarlijk inderdaad.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    FishSt1ck

    • 24 augustus 2020 14:53
    @darkmanwls Als je via PC speelt kan ik je ParSec gaming aanraden, couch co-op via het internet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    darkmanwls

    • 24 augustus 2020 16:05
    @FishSt1ck Ik weet wel dat er oplossingen zijn, maar online had gewoon in deze game moeten zitten. Er is geen excuus dat t er niet in zit.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.