Battlefield 2: Modern Combat is de eerste consolegame in de Battlefield reeks en begon ooit als een spel dat alleen in multiplayer gespeeld kon worden. Marktonderzoek van EA wees echter uit dat de consolegamer, met name de PS2-gamer, nog niet rijp is voor een spel dat geen fatsoenlijk singleplayer onderdeel met zich mee brengt. EA trok een heel jaar extra uit om het spel alsnog te voorzien van een volwaardige singleplayer, iets wat de PC games in de Battlefield reeks tot op de dag van vandaag nog ontbeert.

Wat Battlefield 2: Modern Combat nu biedt is eigenlijk twee voor de prijs van één, want zowel het single- als multiplayergedeelte zijn op zich prima games die ook los, zij het voor een schappelijk prijs, bestaansrecht hebben. Beide onderdelen maken weliswaar gebruik van dezelfde grafische technologie, wapens en voertuigen, toch spelen en voelen ze heel anders.

Het singleplayergedeelte van Battlefield: Modern Combat biedt een twintigtal missies die door een oorlogsverhaaltje aan elkaar gebreid zijn. Leuk hierbij is dat je continu wisselt tussen de Chinese, Amerikaanse en Arabische strijdkrachten, en daardoor geconfronteerd wordt met de valse berichtgeving van elk van de volken. Wordt op de Amerikaanse tv gezegd dat een wapenfabriek is ontploft, op de Chinese tv praten ze over een school vol onschuldige kinderen.

De missies zelf bestaan veelal uit het vernietigen van bepaalde doelwitten, het verdedigen van een bepaalde locatie of het afschieten van alle tegenstanders in een bepaald gebied. Aan je zijde wordt je bijgestaan door flink wat teamgenoten, die wel enigszins gescript gedrag vertonen en op zichzelf weinig klaar weten te spelen. Gelukkig kun je op elk moment de controle over je teamgenoten overnemen met de 'Hot Swap' mogelijkheid. Door op het vierkantje te drukken wanneer je op een teamgenoot mikt, zoomt de camera op spectaculaire wijze van jouw gezichtspunt, naar die van je teamgenoot. In tegenstelling tot het gebruikelijke toggelen door een lijstje teamgenoten, zorgt de 'Hot Swap' ervoor dat je minder gedesoriënteerd raakt en eerder geneigd bent over te schakelen. Zie je een vriendelijke heli over vliegen? Druk op het vierkantje en woesjjjj, je zit erin!

De kracht van de singleplayer komt niet echt voort uit de uitdagendheid van de missies zelf, maar uit de vele medailles en bonussen die vrij te spelen zijn. Modern Combat maakt gebruik van een uitgebreid rankingsysteem waarbij de manier waarop je de missie speelt, van groot belang is. Het aantal gesneuvelde teamgenoten, de tijd en je nauwkeurigheid, bepalen je eindscore. Extra medailles zijn te verdienen door een groot aantal tegenstanders met één magazijn neer te knallen, gigantische sprongen te maken met een voertuig of vijftig tegenstanders om te leggen met granaten. Hierdoor wordt je min of meer gedwongen gevarieerd te spelen, omdat je dan de grootste kans hebt extra medailles in huis te halen.

Waar het natuurlijk allemaal echt om draait in een Battlefield-game is natuurlijk de multiplayermodus. In Battlefield 2: Modern Combat kun je het tegen 23 anderen opnemen op twaalf verschillende mappen, verschillende van winteromstandigheden tot omgevingen met woestijnklimaat. Je kunt in de multiplayermodus kiezen uit twee speltypen: 'Verovering' en 'Verover De Vlag'. Bij 'Verovering' is het de bedoeling dat je in teamverband controleposten overneemt. Hoe meer controleposten je overneemt, des te minder 'tickets' (aantal nog inzetbare soldaten) de tegenstander overhoudt. Bij het speltype 'Verover De Vlag' is het de bedoeling dat je de vlag van de tegenstander uit zijn basis wegneemt om er vervolgens punten te scoren.

Het online spelen gaat behoorlijk soepel en je hebt nauwelijks last van vertraging op de lijn. EA heeft zelf een aantal servers opgezet die het allemaal prima bij weten te benen. Je kunt ook heel makkelijk met behulp van de ingebouwde filteroptie zoeken naar je favoriete mappen, zonder dat je daarvoor alle servers hoeft door te spitten. Gelukkig ondersteunt Battlefield 2: Modern Combat ook 'Voice over IP' via de headset waardoor het een stuk makkelijker is om met je teammaten te communiceren in het heetst van de strijd. Ook is er de mogelijkheid om een clan te starten om het zo tegen andere clans op te nemen.

Het meest opvallende is misschien wel dat Battlefield: Modern Combat in multiplayer grafisch iets beter uit de verf lijkt te komen dan in singleplayer. De graphics zijn iets scherper en vooral de omgevingen zijn door hun weidse opzet, een stuk realistischer. In het singeplayergedeelte zijn de maps vaak iets te rechtlijnig, waardoor de vindingrijkheid die juist de kracht van de eerste Battlefield games was, naar de achtergrond schuift. In multiplayer is dit gelukkig wel weer volop aanwezig, al kan de strategische diepgang van de consolegame niet tippen van Battlefield 2 voor de PC. Toch is het spel zondermeer één van de beste online shooters op de PS2.

Battlefield: Modern Combat is geen makkelijk spel om van een score te voorzien. Dit hangt namelijk grotendeels af of je het spel voor de singleplayer, de multiplayer, of voor beide spelmodi in huis haalt. In het laatste geval, en daarop is ook de eindscore gebaseerd, kun je Modern Combat met een gerust hart aanschaffen.

De singleplayer biedt de eerste keer ruim tien uur spelplezier. Wil je overal alle sterren en medailles halen, dan ben je tientallen uren van de straat. Helaas is de kwaliteit van de missies op zich, niet ontzettend hoog. Het is vooral de verslaving van het bereiken van een hoger niveau en het vrijspelen van alle extraatjes, die de singleplayer zo leuk en verslavend maakt.

De multiplayer van Modern Combat is een spel op zich en biedt minstens zoveel uren spelplezier als het singleplayergedeelte. Het is misschien nog niet zo goed als Battlefield 2 voor de PC, maar biedt zeker voor de PS2 tactische arcadegameplay die zijn gelijke op het platform niet kent. Alleen singleplayer krijgt van ons een zeven, de multiplayer een acht, het totaalpakket gaat er nog met een half punt extra vandoor.