Review
Battlefield 1

Battlefield 1

De beste shooter van het najaar?

Geschreven door Ron Vorstermans op
Battlefield 1 is een dijk van een game, mede dankzij de setting. De personages en hun verhalen maken dat de singleplayer van een Battlefield-game voor het eerst overtuigt. Online is Battlefield 1 met zijn schaal, onvoorspelbaarheid, tactiek én audiovisueel spektakel een hoogstandje binnen de serie.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De nieuwe Operations-modus, audiovisuele presentatie, ook singleplayer de moeite waard, neerstortende zeppelins (‘oooeeehhhh!’)
 • Minpunten
 • Kinderziektes, had meer uit de Eerste Wereldoorlog kunnen putten
De romantiek van oorlogsvoering stierf begin vorige eeuw een kille literaire dood in de loopgraven van de ‘War to End All Wars’. In de singleplayer van Battlefield 1 komt ze weer een beetje tot leven. Het spel brengt naast de gruwelen, ook de persoonlijke overwinningen binnen de Eerste Wereldoorlog aan het licht. De singleplayermodus vertelt vijf verhalen van vijf verschillende personages op vijf verschillende plekken in de wereld.

Dankzij dit samenraapsel van losse avonturen krijgt de speler lekker veel locaties en fases van de oorlog mee. Misschien maakt dat het juist zo jammer dat de singleplayer van Battlefield 1 zich vooral richt op de personages en veel minder op de oorlog om hen heen. Verwacht geen educatieve filmpjes, verwacht geen Valiant Hearts: het googelen mag de speler zelf doen, Battlefield 1 vertelt enkel hoe bepaalde mensen bepaalde dingen in de oorlog hebben meegemaakt.

Of niet hebben meegemaakt: het is zonder twijfel de beste passage uit de singleplayer van Battlefield 1, het ongeloofwaardige avontuur van de Amerikaanse piloot Clyde Blackburn.

Battlefield 1

Beste gameplay, beste verhaal, beste setting

Als no-good, lying son of a bitch gokt en lult Blackburn zich achter de stuurknuppel van een Brits gevechtsvliegtuig. Na een adembenemende vlucht boven besneeuwde Franse bergtoppen, een nipte ontsnapping uit vijandelijk loopgravengebied en het mislopen van een militaire eremedaille, eindigt het avontuur van Blackburn boven Londen, waar hij knallend vanaf een zeppelin een andere zeppelin neerhaalt, om vervolgens zeiknat te ontwaken naast de Theems.

Zo blijkt Blackburn toch nog een held, al is hij veel waarschijnlijker een leugenaar. De vijf (incluis inleiding zes) delen van de singleplayer zijn goed geschreven, met geloofwaardige personages en korte, intense verhaallijnen. Op het front van gameplay verschillen ze vooral in kwaliteit. Battlefield 1 kent veel vrijheid, met grote open gebieden waar spelers zowel knallend als sluipend doorheen kunnen. Maar er zijn momenten waarop de game de teugels strakker aanhaalt en open gebieden plaatsmaken voor gangetjes en strenge scripting.

Helaas, want door af te wijken van de lineaire gameplay uit eerdere singleplayermodi neemt Battlefield offline eindelijk afstand van concurrent Call of Duty. Battlefield 1 is op zijn best als er eerst met de verrekijker een beetje moet worden rondgekeken voordat er een plan van aanpak kan worden gemaakt. Gelukkig zijn er genoeg van zulke momenten, en dat maakt Battefield 1 ondanks ups en downs de leukste Battlefield-singleplayer tot nu toe, zowel op het vlak van gameplay als verhaal en setting. We waren een beetje door de kwaliteit verrast, zelfs.

Battlefield 1
Battlefield 1

Wisselwerking

Het is veel minder verrassend dat de gigantische veldslagen in de multiplayer wederom de kern van dit deel in de oorlogsshooterreeks vormen. De multiplayer telt zes modi, waarin het de voornaamste zaak is om samen te werken om aan bepaalde objectives te voldoen. Meestal bestaan ze uit het veroveren van bepaalde punten in de map. Het is oorlogje spelen. Hoe goed de oorlogsmachine geolied is, wordt bepaald door hoe de teams hun objectives vervullen en of individuen doen wat ze horen te doen.

Want de Medic moet healen of reviven en de Support moet ammunitie droppen, wil de wisselwerking tussen klassen werken. De samenstelling van die klassen verschilt in Battlefield 1 behoorlijk ten opzichte van het vorige deel. Vanwege de afwezigheid van assault rifles zijn middellange afstand opeens vooral terrein voor de Sniper-, Medic- en Support-klassen. De Assault-klasse moet het doen met een submachine gun en shotgun, waardoor het als die klasse vooral zaak is om de vijand van dichtbij op te zoeken.

De Medic is met zijn rifle een even bruikbare als gevaarlijke klasse, gezien de hospik zowel op middellange als op lange afstand met zijn primaire wapen uit de voeten kan. De Sniper is in de praktijk nog altijd een solist die eigen kills belangrijker acht dan de cohesie van het team. Maar een sniper kan op papier wel degelijk bruikbaar zijn door objectives te verdedigen als killing machine of zijn flaregun te gebruiken, waarmee de speler vijanden op de radar voor zichzelf en zijn teamgenoten onthuld.

Battlefield 1

De beste Battlefield in jaren

Wij speelden Battlefield 1 op de console – ondergetekende beschikt helaas niet over een pc om de versie voor het gaming meesterras te testen – maar ook hier is Battlefield 1 een ongekend mooie game.

De modder op een geweer als een spelers met zijn of haar snufferd in het zand ligt, de particle-effecten na een granaatinslag, de verwoesting na een clusterbombardement van overscherende vliegtuigen, de sporen die tanks achterlaten in de zompige ondergrond; de Frostbite-engine tovert zowel in de multi- als singleplayer weergaloze setpieces op het scherm. Daarbij staat de engine wederom garant voor erg imponerend geluid. Het blijft tof om te horen dat explosies en geweerschoten in binnenomgevingen opvallend anders klinken dan ze in de buitenlucht doen.

Battlefield 1 is daarmee een technisch hoogstandje van jewelste, en soms heeft de consolehardware het daar moeite mee. De framerate kan fiks dalen als het te druk wordt op het scherm. Over het algemeen gebeurt dat niet vaak genoeg om als ergerlijk te worden ervaren, maar het kan verkeren dat de actie plots draait op dertig frames per seconde. Helaas is dat niet de enige kinderziekte die de consoleversie van de game plaagt.

Battlefield 1
Battlefield 1
Battlefield 1

Het matchmakingsysteem werkt op zich goed, maar het main menu is niet erg duidelijk en soms is ‘t even zoeken naar de juiste optie voor het juiste resultaat. Het systeem waarmee vrienden elkaar moeten joinen is volstrekt irritant. In Battlefield 1 toont een pop-up-schermpje of een vriend een potje heeft gevonden. Pas dan kan iemand ervoor kiezen om met hem of haar meedoen. Dat schermpje komt opeens tevoorschijn, ook tijdens het spelen, waardoor het zomaar kan dat iemand per ongeluk op ‘X’ drukt en zo een nieuw potje begint en het oude potje verlaat.

Dat is geen verbetering ten opzichte van het oude Squad-systeem. Een ander mankement is het niet kunnen verlaten van een potje net nadat het afgelopen is en het niet kunnen aanpassen van je klassen als je in het hoofdmenu bent. Verder is Battlefield 1 gelukkig een vloeiende ervaring, zonder ergerlijke bugs en zonder opvallend grote mankementen in de balans. Dat was in het geval van Battlefield 4 wel anders. Maar goed, Battlefield 1 is dan ook een uitzonderlijk goede Battlefield-game.

Sterker nog, het is ook online de beste Battlefield-game in jaren.

Battlefield 1

Memorabel

De setting, het audiovisuele geweld, tactiek op zowel grote als kleine schaal: Battlefield 1 is zonder enige vorm van twijfel de meest imponerende multiplayer-game van dit jaar. Alleen al kijken naar het strijdtoneel is memorabel. Neem de oorlog in het Italiaanse Monte Grappa in de fantastische nieuwe modus Operations, waarbij de frontlinie steeds een stukje opschuift als de aanvullende partij twee punten succesvol weet te bemachtigen.

We zien hoe een klein groepje Italiaanse soldaten met getrokken baronet de heuvels oprent, om daar te worden ‘verwelkomd’ door twee sluipschutters die honderden meters verderop verschanst zitten in de groene bergtoppen. We zien een gigantische zeppelin als vuurbal ter aarde storten op een dorpje dat seconden later verworden is tot niemandsland (‘en onze party gaat ‘oeeehhhhhh!’). We zien hoe een tank zijn Squad door een tunnel probeert te loodsen, en hoe een Duitse Support-klasse die push succesvol de kop indrukt met twee antitankgranaten.

We zien 32 spelers die 32 andere spelers het leven zuur proberen te maken door als eenheid te strijden, maar we zien ook hoe snel het tij kan keren als die eenheid uiteen valt. Als de Italianen punt A met twee tanks binnen no-time veroveren en de Duitsers te drukdoende zijn met randzaken bij punt B, klinkt er een fluitje: de frontlinie is verschoven. Tientallen Italianen stormen nu naar voren. Ze schreeuwen het uit terwijl het vuur regent uit de zeppelin die boven hen hangt.

Een klein leger aan Duitsers rent en rijdt terug de bergen in om een nieuwe verdedigingslinie op te zetten. Ze hebben de slag verloren, maar over een minuutje wordt de voorbereiding op oorlogsvoering ook aan Duitse kant weer hervat. De Snipers nemen hun hooggelegen posities in, de Medics healen hun teamgenoten door Health-pakketjes neer te gooien en de Support-klasses positioneren hun mortieren.

De geschiedenis herhaalt zich. Een klein groepje Italianen wordt wederom begroet door sluipschutters als het een berg oprent. Tja, sommige dingen veranderen nooit. Ieder potje in Battlefield 1 betekent (team)tactiek te midden van onvoorspelbare chaos. Er is geen potje voorbijgegaan dat we daar niet van hebben genoten. Battlefield 1 is de interessantste shooter van dit najaar. De kans is groot dat ‘t ook de beste is.

Battlefield 1 is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Deze recensie is gebaseerd op de PlayStation 4-versie van de game.

Dit artikel delen:

Lees meer

Een spetterende live-action trailer van Dishonored 2 Een 3D-model van de Nintendo Switch
49

Reacties op: Battlefield 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • eldeegee

  • 24 oktober 2016 14:58
  9, zeker terecht. Lang geleden dat ik zo'n plezier heb beleefd aan een game.
  Ik speel overigens op PC. Toch lees ik veel mensen met performance problemen zoals dat ook steeds was bij releases van vorige BF games. Ik speel met een 4670k en een gtx970 en 16 gig ram. Geen monster maar ik heb absoluut nergens last van, geen framedrops of iets.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dennispls

  • 24 oktober 2016 15:07
  Ik ben na een wat tegenvallend BF4 toch weer gezwicht. Heb nog niet zo heel veel van de game gezien maar wat ik tot nu toe heb gezien is wel impressive.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ravie90

  • 24 oktober 2016 15:11
  Verlaten van een potje nadat deze is afgelopen kan wel (maar heel even dus je moet hier snel bij zijn)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DGM

  • 25 oktober 2016 11:01
  @Ravie90

  Na het scherm voor het tonen van xp & unlocks en nog voor het laden van de volgende ronde krijg je nogmaals de optie om de game te verlaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 25 oktober 2016 13:19
  @DGM
  Wanneer de battlepack drops gezien zijn heb je 3 seconden om de boel te verlaten. Zo niet dan hang je 1 minuut in de wacht. Het is sneller om BF1 dan af te sluiten en opnieuw te starten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 24 oktober 2016 15:11
  Yep, terecht. Kan er niets anders van maken, game is oprecht gewoon heel erg goed , hier en daar nog wel wat bugjes (spawnen zonder crosshair, of gun , party maken en dan de 4 andere matties die op een hele andere server terecht komen als waar je zelf zit :D )

  ps4 tip: in 64 player matches, zet je motion blur omlaag, of zelfs uit. performance gaat er echt dik op vooruit, nadat ik dit heb gedaan heb ik zo goed als geen framerate drops meer (draai het zelfs op 15% )

  Voor de rest ziet de game er waanzinnig uit, vooral die jungle map. holy moly.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ravie90

  • 24 oktober 2016 16:57
  @casualkiller bedankt voor de tip! Zal het vanavond eens uitproberen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nekhijger

  • 25 oktober 2016 15:31
  @casualkiller Wow wat een verschil zeg , thanx voor de tip !

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayho

  • 24 oktober 2016 15:21
  Helaas bevalt het bij mij iets minder. Misschien omdat ik ook van moderne tijd shooters hou. Ik mis mijn attachments ( scopies etc. ). weinig verschillende guns. Het lijkt veel maar elke gun heeft misschien wel 5 varianten. Factory, sweeper etc. Dat verschil zie je alleen qua stats een beetje maar is niet een andere gun. Customizen vind ik beperkt en matig vergeleken met bf3 en 4.

  Maar goed nu ff iets positiefs. maps waren wel weer gaaf. Graphics zijn weer prachtig en destruction is improved. Hier en daar kleine bugs maar stuk betere start dan bf4.

  Vanavond maar weer proberen misschien dat ik dat customizen dan ff achter me kan laten.
  Voorlopig twijfel ik tussen een 7 of 8.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 24 oktober 2016 15:48
  @Ayho
  Ik denk dat ze tijdens WW1 alles behalve bezig waren met customizen van hun gear :p
  Laat staan dat ze een grote diversiteit in wapens hadden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayho

  • 24 oktober 2016 17:39
  @wootism
  Daarom zeg ik ook dat ik meer van moderne tijd shooters hou.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  yuck0

  • 24 oktober 2016 19:56
  @Ayho
  Qua voertuigen komt het grotendeels op hetzelfde neer. Echter kies je nu een soort 'preset'. Wat als gevolg heeft dat alles beter op elkaar afgestemd is imo.
  Je kunt je tank van close range vlammenwerper instellen, tot armored long range sniper of toch een rijdend kanon. Vliegtuigen hetzelfde.

  Qua classes ben ik persoonlijk erg blij dat er niet zo belachelijk veel keuze is. Vond dat in BF4 echt niets toevoegen. 80% van de wapens hebben zulke subtiele verschillen dat je er echt op moet letten, en de classes blijven zo wat meer intact. Alhoewel je nog steeds je syringe weg kan doen voor anti-tank spul bijvoorbeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayho

  • 24 oktober 2016 21:34
  @yuck0
  Qua voertuigen heb ik ook niets te klagen behalve dat ik mn chopper mis maar ja we hebben het ook over ww1 .

  Veel keuze in wapens in bf4 vond ik weer juist tof. Daar verschillen we in mening.
  Ik kon wel uren blijven customizen. Natuurlijk heb je dan een favo gun maar soms wil ik ook weer wat anders proberen. Bij bf1 heb je per class maar 5 wapens ofzo
  ( exclusief sweeper, factory etc. varianten). Dat is jammer. Ik ben geen expert maar ik denk dat ze toch wel meer verschillende wapens hadden tijdens ww1. Misschien wordt het wel een dlc.

  Begrijp me niet verkeerd.
  Ik kijk er wat kritisch naar het spel maar dat wil niet zeggen dat het een slechte game is. Customizen is voor mij wel belangrijk maar voor iemand anders kan dat geen probleem zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wootism

  • 25 oktober 2016 09:31
  @Ayho
  Als je kritisch zou kijken zou je snappen dat het aantal wapens gewoon realistisch is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayho

  • 25 oktober 2016 11:33
  @wootism
  Als je toch over realisme praat dan zou je met bepaalde wapens niet zo makkelijk rond huppelen en rond springen laat staan zo soepel reloaden. Dat ging stuk onhandiger en stugger. Realistisch is het sws niet. Maar het blijft ook een game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 25 oktober 2016 13:24
  @Ayho
  Als je een wapen uit die tijd, mits goed onderhouden, gebruikt dan werken ze net zo soepel als in de game. (ja ervaring).

  En ten tweede zit je als gamer niet te wachten op aanvoerstoring, pieletjes en palletjes in je wapen die defect raken, obstructie in de loop, etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayho

  • 25 oktober 2016 13:38
  @Battlestar28
  Niet juist. Toevallig documentaire over dit gezien. Er was ook een site die voor de gein een expert inhuurde om deze wapens te vergelijken met bf1. Resultaat zoals verwacht niet realistisch.

  Ten tweede ik zei ook het blijft een game. Ik denk dat het erg frustrerend is dat je opeens niet kan schieten omdat het gejammed is of 5 minuten bezig met reloaden.
  Trouwens je hebt wel een bug dat je niet meer kan schieten na reviven. Dat is al balen soms.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jewoenboy

  • 26 oktober 2016 18:08
  @Ayho
  Heb jij daar een link van?

  On-Topic:
  Qua voertuigen vind ik het wel terecht. Qua wapens mocht het van mij iets meer zijn. Haal die vormen van een wapen weg en laat de wapens customizable worden. Daar in tegen mis ik Überhaupt een hoop wapens zoals de Franse, Belgische, Hongaarse, Italiaanse en Ottomaanse al sowieso. En er zijn iets meer wapens uitgepoeperd door de facties die nu in de game zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ayho

  • 26 oktober 2016 21:49
  @jewoenboy
  Ik weet niet of ik link mag plaatsen iig het lukt niet. Het site ziet het als spam. Ik heb de voorwaarden niet gelezen. Maar bij pcgamer hebben ze dat gedaan met ww1 historicus jonathan casey. Hij zegt wat wel klopt en wat niet.

  Paar voorbeelden

  The MP18 Bergmann didn't have a bayonet lug

  The MP28 had a lug, later on.

  and a more realistic Battlefield 1 would see guns jamming quite often.

  He was also quizzical when it came to the speedy reloads of weapons like the drum magazine Lewis gun

  Maar goed realisme was ook niet mijn geklaag. Ik had ook graag meer wapens gezien

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  jewoenboy

  • 26 oktober 2016 23:51
  @Ayho

  Thx, zal het eens opzoeken.

  En ja, realisme is helaas niet meer belangrijk bij DICE..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.