Dertien jaar is niet eens zo heel lang geleden, maar het lijkt alweer een eeuwigheid. We waren pubers en zochten afleiding van huiswerk, jeugdpuistjes, dommige leeftijdsgenoten en onbegripvolle ouders. In de exotische wereldstad Athkatla en omstreken waanden we ons volwassen. En ook wel onbegrepen, maar dan omdat we, in plaats van een hevig hormonale tiener, het nageslacht waren van een bloeddorstige god.
Oude liefde roest niet
Baldur's Gate 2: Shadows of Amn was in 2000 de beste RPG van het jaar en voor velen is hij een onderdeel van de beste (westerse) RPG-serie aller tijden. Ondanks de sterk achterhaalde graphics en gameplay wordt de game nog altijd gespeeld. Dat maakt het lastig om een remake als deze Enhanced Edition te beoordelen. Veel kwaliteiten zijn de verdiensten van het oorspronkelijke spel, maar dat origineel staat hier niet ter discussie. Tegelijkertijd kan het misleidend zijn om een cijfer enkel te baseren op de nieuwe onderdelen die zijn toegevoegd aan zo'n geliefde klassieker.
Laten we daarom voorop stellen dat Shadows of Amn en de uitbreiding Throne of Bhaal nog steeds fantastisch zijn, verouderd of niet en ongeacht het cijfer hierboven. Bovendien verdient ontwikkelaar Overhaul Games (opgericht door oud-Bioware-medewerkers) een pluim omdat er met veel liefde is gewerkt aan het oplossen van kleine ergernissen en het verbeteren van details. Denk aan een duidelijker overzicht van alle actieve quests, veel meer best leuke interacties tussen personages of uitgebreidere mogelijkheden om je klasse, zoals de shadow dancer, te updaten. Er zijn talrijke van dit soort mini-aanpassingen die het spel ten goede komen. Elke speler plukt daarvan de vruchten, maar dit soort verbeteringen zal enkel hardcore fans echt opvallen.
Oud zeer
Toch zijn een aantal vervelende problemen waar het origineel mee kampte helaas grotendeels onopgelost. De navigatie van de AI is bijvoorbeeld nog steeds waardeloos. De kortste route is hemelsbreed en dus proberen hoofdpersonages en NPC's wel eens door muren te lopen. Als dat niet lukt, kiezen ze een nieuw pad, liefst met een omweg. Staat een ander een seconde in de weg, dan besluit de AI dat het gaat om een obstakel en wordt ook voor een alternatieve, langere route gekozen. De ellenlange tochten die dit soms oplevert, zagen we vroeger nog als handige intermezzo's waarin we snel wat huiswerk deden. Inmiddels vinden we ze toch wat irritant.
Ook de instelbare AI-scripts op basis waarvan personages handelen en vechten zijn niet alles. Micromanagen werkt vooral op een hoge moeilijkheidsgraad perfect, dat is waar een tactische RPG als deze om draait. Maar in zo'n omvangrijk spel wil niemand zich tot in detail bemoeien met elke schermutseling. De scripts horen dat te ondervangen, deden dat vroeger niet voldoende en doen dat nu nog slechter. Vaak blijven personages ongeacht hun script een beetje dommig staan tijdens gevechten, of hun script krijgt prioriteit boven jouw eigen besturing. Jij zegt 'halt!', het personage zegt 'nee ik moet wat koste wat kost achter die totaal onbelangrijke struikrover aanrennen'.
Mooier en gebruiksvriendelijker
Er zijn gelukkig ook voldoende aanpassingen die wel meteen opvallen en dit zonder dat Overhaul al te pretentieus te werk is gegaan en de games drastisch heeft veranderd. Om te beginnen met de HD-graphics: die zijn in essentie ongewijzigd – verwacht geen moderne graphics – maar uiteraard scherper dan in het origineel. Pixels zijn onopvallender en daardoor komt het rijke visuele ontwerp van bijvoorbeeld achtergronden een stuk beter tot zijn recht. Uitzoomen werkt soepel, inzoomen is niet aan te raden omdat je dan alsnog in een pixelfest belandt. Dat de resolutie zich automatisch aanpast aan je scherm is bijzonder prettig en gebruiksvriendelijk.
De vernieuwde interface is niet direct een verbetering. Ook deze is aanzienlijk gepolijster dan de ouderwetse zogenaamd in afbrokkelend steen gebeitelde interface, maar oogt nogal, nou ja, ambachtelijk. Alsof iemand met Photoshop zijn best heeft gedaan ze te perfectioneren, maar daar niet helemaal in is geslaagd. Afleiden doet dit overigens nauwelijks. Wie eenmaal gewend is aan de interface of vooral de sneltoetsen gebruikt zal er eigenlijk niet naar kijken. Overhaul heeft bovendien geleerd van eerdere kritiek. Waar de remake van de eerste Baldur's Gate nog gloednieuwe, maar amateuristisch getekende cutscenes kreeg, zijn dit keer die oude 3D-animaties behouden. Niet per se heel mooi, maar wel wat fans willen.
Boze half-orc en blije muts
Een andere belangrijke toevoeging aan het origineel is de nieuwe content. Overhaul Games heeft vier unieke personages gecreëerd waarvan drie al in de Enhanced Edition van de eerste game zaten: wild mage Neera, half-orc blackguard Dorn, monk Rasaad en de nog onbekende thief Hexxat. Hun quests zijn zeker vermakelijk en een enkele keer zijn hun dialogen met de hoofdpersoon of andere personages subliem. Soms zijn gesprekken en zijverhaallijnen echter tenenkrommend cliché, alsof het gaat om matige fanfictie. Daarbij kreeg de 'hilarisch sarcastische' toon van de hoofdpersoon in de nieuwe content echt te veel aandacht van de schrijvers. En wij konden ons niet over het vreselijke stemacteerwerk van Neera zetten, wat een blije muts.
De interactie tussen personages is bovendien niet altijd logisch (en momenteel rijk aan bugs). Zo kun je de kwaadaardige Dorn van zijn destructieve en slaafse pad afpraten, maar dat is onmogelijk zonder hem aanvankelijk extreem naar de mond te praten. Laten we samen zoveel mogelijk onschuldige mensen slachten muhaha, dat idee. Overigens hadden we met Hexxat in eerste instantie grote moeite, maar we waren verrast met hoe zij zich ontwikkelde tijdens haar quest. Ze is het interessantste figuur dat Overhaul heeft toegevoegd aan de kleurrijke cast. Uiteindelijk vonden wij de nieuwe personages te wisselvallig geschreven om echt in ons hart te sluiten, maar dat geldt eigenlijk ook voor een paar oorspronkelijke NPC's. Voor nieuwsgierige spelers die alle beschikbare extra content voor Baldur's Gate 2 al door en door kennen en meer willen zien, is het leuk bonusmateriaal.
Zure, ouderwetse fans
Resten nog de arena-toevoeging The Black Pits 2: Gladiators of Thay en de toegankelijker gemaakte multiplayer. De eerste is niet onaardig en kan spelers die graag hun tactische D&D-kunsten oefenen wel even vermaken. De tweede is voor de kleine, gedreven fanbase van de multiplayer positief, maar niet zo belangrijk dat het een aanschaf van de Enhanced Edition rechtvaardigt. En daarmee belanden we bij de vraag: voor wie heeft Overhaul de Enhanced Edition eigenlijk gemaakt? Voor de hardcore fans die nog meer willen halen uit hun Baldur's Gate 2-ervaring? Of voor nieuwe spelers die eens zelf willen uitzoeken of alle lof terecht is?
We moeten het antwoord oprecht schuldig blijven. Als de wat zure, ouderwetse fans van het eerste uur spelen we Baldur's Gate 2 en Throne of Bhaal zelf liever in zijn oorspronkelijke versie, geüpdatet met enkele van de beste mods die online te vinden zijn. Die zijn kwalitatief nu eenmaal beter dan wat de Enhanced Edition biedt. En goedkoper is het ook: denk aan een boxset of een downloadversie via GOG. Tegelijkertijd willen we graag dat nieuwe spelers net zo enthousiast worden als wij, maar begrijpen we dat de complexe D&D-regels en de verouderde gameplay heel veel geduld vragen. Daar verandert de Enhanced Edition niet echt iets aan.
Maar Overhaul heeft een belangrijke troef die ondanks ons geklaag echt een meerwaarde biedt: de vertaling van het spel naar andere platforms dan de pc. Hoewel iPad- en Android-eigenaren nog even moeten wachten op BG2: EE, is het een unieke aanwinst voor die apparaten. De games lenen zich prima voor mobiele touchscreens en de Enhanced Edition is de enige versie die in de trein of in bed te spelen is. Toegankelijk en ideaal om even jeugdherinneringen op te halen zonder torenhoge eisen en verwachtingen. En wie weet geven nieuwe spelers deze beste RPG-serie aller tijden zo ook wat eerder een kans.
Reacties op: Baldur's Gate II: Enhanced Edition
Snoocky
Baukereg
Mauz
Overmind
Bhaal, the god of murder, was een man.
"Staat een ander een seconde in de weg, dan besluit de AI dat het gaat om een obstakel en wordt ook voor een alternatieve, langere route gekozen. De ellenlange tochten die dit soms oplevert, zagen we vroeger nog als handige intermezzo's waarin we snel wat huiswerk deden. Inmiddels vinden we ze toch wat irritant."
Je controleert 6 personages die je voornamelijk in formatie bestuurd. Als er een van deze personages geblokkeerd wordt kiest de ai de kortste route. Lijkt me vrij logisch. En ellendig lange tochten? Je volgt ten alle tijden je personages dus wanneer er een verdwijnt staat je beeldscherm uit, zit je achterstevoren of ben je dronken. Het volgende punt is ook hier van toepassing wil je dat personages niet uit hunzelf acties ondernemen.
"De scripts horen dat te ondervangen, deden dat vroeger niet voldoende en doen dat nu nog slechter. Vaak blijven personages ongeacht hun script een beetje dommig staan tijdens gevechten, of hun script krijgt prioriteit boven jouw eigen besturing. Jij zegt 'halt!', het personage zegt 'nee ik moet wat koste wat kost achter die totaal onbelangrijke struikrover aanrennen'. "
Als je dit irritant vind zet je de ai uit. Rechtsonder in het scherm zitten twee knoppen. De bovenste. Probleem opgelost. Het is namelijk ook de bedoeling dat je je groep zelf orders geeft anders leg je het af tegen de moeilijkere gevechten. Wanneer je een groepje prut tegen komt gebruik je de a.i. Je klikt een keer op een van de tegenstanders en je groep stopt niet met auto-attack tot er niets meer staat. De a.i. weigert nooit. Heb al 18 uur deze enhanced edition gespeeld en niet een keer gebeurd.
"Micromanagen werkt vooral op een hoge moeilijkheidsgraad perfect, dat is waar een tactische RPG als deze om draait. Maar in zo'n omvangrijk spel wil niemand zich tot in detail bemoeien met elke schermutseling"
Bij de schermutselingen waar het nodig is moet het ook. Dat is waar deze rpg om draait. Bij tegenstanders waar geen tactisch inzicht nodig is kun je rustig de a.i. gebruiken.
Vogeltje
hopna
Dat maakt toch niet uit? Ik vind juist dat dit het spel interessanter maakt. Ik heb Baldurs Gate nog nooit gespeeld, maar juist door de complexiteit ervan lijkt het me een leuk en uitdagend spel dat eens wat anders biedt dan de gemiddelde, eenvoudige action-RPG.
Wiepie
..zucht.. was ik maar zo jong..
Overmind
Baldur's gate 2 gebruik duidelijke regels die in het begin wat overweldigend over kunnen komen maar uiteindelijk bepalen dat het een diepgaande rpg is qua gevechten. Mocht iemand er aan beginnen en ergens tegenaan lopen, schroom niet om me een berichtje te sturen.
Als je van goede rpg's houd zit je helemaal goed met baldur's gate 2. De game kan wel 13 jaar oud zijn maar de game ziet er gedetailleerd uit in hoge resolutie. Het heeft een verhaal waar veel hedendaagse rpg's niet eens bij in de buurt komen en een ontzettende diepgang in de gameplay.
Ik neem aan dat de recensent het cijfer baseert op de aanpassingen van beamdog. Sommige klachten zijn onjuist. Kijk gerust wat recensies van 13 jaar geleden er nog eens op na. Deze recensie is slordig en geeft geen goed beeld van de game voor iemand die er niet bekend mee is.
AnnaSonnemans
Je hebt helemaal gelijk, was ongelukkige typfout (er stond eerst 'god in plaats van')
"Je volgt ten alle tijden je personages dus wanneer er een verdwijnt staat je beeldscherm uit, zit je achterstevoren of ben je dronken."
Het komt vaak voor dat je tijdens een queeste in een al volledig ontdekt gebied van de ene hoek naar de andere moet lopen. Het liefst geef ik zelf dan een eindpunt aan en vertrouw ik erop dat de groep daar zsm naar toe loopt zonder dat ik ze individueel elke meter hoef te begeleiden. De niet ideale pathfinding maakt dit lastiger, vooral in de gangetjes van krappe dungeons. Aangezien dit bovendien ook voor npc's geldt moet je soms nodeloos wachten tot die npc's het doel bereiken terwijl jij er al lang staat. Dit is overigens een bekend probleem, niet iets dat enkel ik signaleerde toen ik het dronken en achterstevoren speelde.
"Wanneer je een groepje prut tegen komt gebruik je de a.i. Je klikt een keer op een van de tegenstanders en je groep stopt niet met auto-attack tot er niets meer staat. De a.i. weigert nooit."
De enige scripts die werken, zijn de standard attacks. Dat is dan ook de simpelste vorm: blijf aanvallen tot alles dood is. Een uitgebreid script instellen heeft ook te maken met micromanaging: je geeft AI de opdracht bijvoorbeeld defensief of aanvallend te vechten, met magie of wapens, of juist traps te zoeken of wonden te helen. De speler geeft prioriteiten aan, de AI kiest vervolgens de exacte actie. Zo'n standard auto attack kan inderdaad een oplossing zijn voor de kleine gevechten, maar dat is onnauwkeuriger en vraagt daarom meer tijd en middelen. Je loopt de kans dat een personage in een simpel gevecht zwaar gewond raakt omdat zijn bouw niet geschikt is voor zo'n basic aanval. Ik geef daarom de voorkeur aan andere scripts, want als die goed werken, maak je gebruik van de kwaliteiten van je personages en hoef je niet meer na elk gevecht te rusten of te healen. Die scripts werkte tijdens mijn playthrough zelden goed.
AnnaSonnemans
AnnaSonnemans
Elvy-baby
Vreemde afsluiting… of is dat gewoon de iPad app die om nom nom met de tekst doet?
Overmind
Begrijp me niet verkeerd ik val je er niet over aan. Baldur's gate verdient voor mijn gevoel beter.
Overmind
Lord Vampire
Lord Vampire
Heb ik altijd wel gedaan om eerlijk te wezen. Bij vrijwel ieder gevecht gelijk op pauze zetten en iedereen instructies geven. De AI scripts die je kunt instellen stonden bij mij standaard uit.