Review

Asus ROG Delta S is de ideale gameheadset voor shooterfans

Goed gebouwd en erg comfortabel, maar niet geschikt voor het luisteren van muziek

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De Asus ROG Delta S is een zeer comfortabele headset met een aantal leuke gimmicks die je ook nog eens helpt beter te presteren tijdens multiplayershooters. Helaas wordt de headset geplaagd door een onverklaarbaar verbindingsprobleem op Windows-pc’s en laat de luisterervaring op muziekgebied te wensen over.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Bij uitstek geschikt voor snelle, spectaculaire shooters, Erg comfortabel, MQA-compatibiliteit (voor gebruikers die Tidal hebben)
 • Minpunten
 • Niet zo geschikt voor muziek, verbindingsproblemen op Windows-pc's
Republic of Gamers is de gamingtak van Asus. Onder ROG worden onder andere lichtgevende toetsenborden, muizen en videokaarten uitgebracht. Ook op het gebied van gameaudio heeft Asus een groot assortiment.

Asus ROG Delta S €169,-

Verbinding: usb-c en usb-a

Compatibiliteit: Windows, Mac, PlayStation, Xbox, handheld devices

RGB features: Ja

Daaronder valt de Asus ROG Strix Delta S. Deze lichtgewicht headset beschikt over een aantal typische gimmicks toegespitst op gamers. Er is rgb-verlichting, een ingebouwde DAC en een microfoon die automatisch omgevingsgeluid onderdrukt. Je haalt deze bekabelde gameheadset in huis voor ongeveer 169 euro.

Bouwkwaliteit

De ROG Delta S is vrijwel volledig gemaakt van plastic. Zelfs het vertelmechaniek van de oorschelpen is van hard plastic, maar gelukkig wel verstevigd met metaal. Dat maakt dat de headset niet ongelofelijk stevig aanvoelt, maar ook zeker niet goedkoop. Hij zit goed in elkaar en wekt de indruk een lange tijd mee te gaan.

De bekleding op zowel de ruim opgezette en ietwat vreemd gevormde oorschelpen als op de hoofdband is van synthetisch leer. Er wordt echter standaard een tweede set, met stof beklede oorkussens meegeleverd. Het is raadzaam die er direct op te zetten, aangezien de synthetische bekleding al snel voor warmteopbouw zorgt.

De vreemde vorm van de oorschelpen lijkt voornamelijk een esthetische keuze en ondanks deze vorm zijn ze ruim en comfortabel. Het helpt mee dat de oorkussens erg zacht zijn. De hoofdband is niet overdreven zacht, desalniettemin irriteert deze nooit. De oorschelpen kunnen naast draaien ook kantelen. Samen met het erg lichte gewicht van de Delta S zorgt dit alles ervoor dat je deze headset - mits je de met stof beklede kussens erop zet - gerust een paar uur achter elkaar op kunt hebben zonder dat hij gaat irriteren. Zo meet de ROG Delta S zich zonder moeite met het comfort van bijvoorbeeld SteelSeries-headsets.

Qua besturingsopties is deze headset eenvoudig. Hij is zoals gezegd bekabeld en de kabel is ook niet los te koppelen. Aan het einde van de kabel vind je een usb-c stekkertje, maar er wordt ook een usb-c naar usb-a-verloop meegeleverd. Dat maakt dat je op de linkeroorschelp alleen een volumewiel en een schuifknop voor het inschakelen van de ledverlichting op de oorschelpen vindt. Het volumewiel is ook in te drukken voor het in- en uitschakelen van de loskoppelbare microfoon. De microfoon beschikt over actieve noise cancelling.

Software

Je kunt de noise cancelling van de microfoon inschakelen in de bijbehorende software. De Armoury Crate-software geeft je niet alleen controle over de noise cancelling, je kunt hier ook allerlei dingen instellen met betrekking tot de rgb-verlichting en surround sound inschakelen. Van regenbogen en knipperende kleuren tot aan verlichting dat reageert op geluid; alles is mogelijk. In Armoury Crate vind je ook een hoop tools die de klank van de headset kunnen bijsturen. Uiteraard is er een equalizer, maar er is ook een aparte Bass Boost-slider, een compressor en een Voice Clarity-instelling.

De Rog Delta S heeft daarnaast een ingebouwde DA-converter. Dat maakt het niet alleen mogelijk op hogere sample rates te beluisteren, deze headset is ook compatibel met een behoorlijk vernieuwende en unieke technologie: MQA. Deze techniek wordt gebruikt door streamingsdienst Tidal om hoogwaardige geluidskwaliteit te behalen met kleinere geluidsbestanden. Het nadeel van de techniek is dat je een compatibel afluisterapparaat nodig hebt om er gebruik van te maken, en dat is dus precies waar deze Delta S in voorziet. MQA is op dit moment nog niet op heel veel plekken te vinden, maar het klinkt erg goed. Dus als je toevallig streamt via Tidal, kan dit een absolute meerwaarde zijn.

Je kunt in de software ook een hoop zaken instellen met betrekking tot de microfoon. Je krijgt de beschikking over sliders voor AI Noise Cancelling, Perfect Voice en een Noise Gate. Alle drie deze effecten zijn, naast dat de hoeveelheid te bepalen is, ook volledig in- en uit te schakelen. De microfoon klinkt redelijk goed, maar wel behoorlijk telefoonachtig. De AI Noise Cancelling werkt redelijk, maar voornamelijk Perfect Voice poetst de microfoonklank aardig op. Omdat de microfoon behoorlijk gevoelig is, zijn deze twee effecten bepaald geen overbodige luxe. Zonder de effecten aan pikt de microfoon zowat alle omgevingsgeluiden en ruis op.

Een opvallend onderdeel aan de gebruikservaring van deze headset is dat hij bij het verbinden aan een desktop-pc middels het usb-a-verloopje tot een aantal maal toe niet wordt herkend door Windows zelf. Het is op dat moment wel mogelijk de rgb-verlichting aan te passen, maar bijvoorbeeld het afluistervolume instellen middels het volumewiel is niet mogelijk. Belangrijker nog: op zo’n moment komt er ook geen geluid uit de headset. Er is niet direct een pijl te trekken op wat dit probleem veroorzaakt, maar de oplossing vergt een herstart en het opnieuw inprikken van de kabel.

De klank

Wat direct opvalt bij het beluisteren van muziek, is de lucht in de klank. De ROG Delta S klinkt ongelofelijk precies in zijn stereoplaatsing en dat zorgt voor een overtuigende weergave van de muzikale wereld. Je hoort de afmetingen van de gesimuleerde of fysieke plek waar de muziek zich afspeelt goed terug en dat zorgt ervoor dat je eenvoudig wordt meegevoerd.

Qua klankbalans laat de Delta S, voornamelijk in het middenhoog, wel wat te wensen over. Er zit een flinke knauw in de klank van deze headset. Zo’n beetje rond de scherpere frequenties van zangstemmen is er een flinke nadruk in het spectrum. Dat komt de directheid enerzijds ten goede, terwijl het anderzijds in sommige gevallen voor een iets te schelle luisterervaring zorgt. Het laag is daarnaast niet stevig genoeg aangezet; een iets zwaardere focus op het laag had hier een mooier tegenwicht geboden voor de knauw in het midhoog en daarmee de luisterervaring wat completer laten aanvoelen. De Bass Boost biedt hierin helaas ook geen uitkomst, omdat deze eerder resulteert in een zompige laagweergave.

De focus op het midhoog en de uitstekende lokalisatie maken deze Delta S wel bij uitstek geschikt voor shooters. Snelheid en agressie worden perfect weergegeven op deze headset. Dat maakt de gameplay niet alleen actievol, het zorgt er ook voor dat je met de headset binnen luttele milliseconden de juiste beslissingen kunt maken. De lokalisatie is zoals gezegd erg goed, maar echte immersie ontbreekt. Je kunt je multiplayergames winnen met deze headset, maar dat moet je wel bekopen met het feit dat deze Delta S je niet zo snel meesleept in een verhaal. Hiervoor ontbreekt het echt aan donderend laag en warmte.

We noemden eerder al even de inschakelbare surround sound die je kunt vinden in de Armoury Crate applicatie. Hier kunnen we kort over zijn: deze kun je beter uit laten staan. Het inschakelen zorgt voor een uitgesmeerde, troebele klank die helemaal niets toevoegt aan de prima diepteweergave van de headset. De spectrale balans wordt daarnaast ook nog eens aangetast: het tophoog verliest zijn definitie. Je wint met deze surround sound echt helemaal niets.

Concluderend

De Rog Delta S is een mixed bag. Deze headset is ongelofelijk comfortabel, goed gebouwd en heeft - voor de liefhebber - uitstekend rgb-opties. De klank laat zich daarnaast uitstekend lenen voor snelle shooters. Hij is daarnaast ook nog compatibel met MQA. Dat is perfect voor Tidal-gebruikers, ware het niet dat de klankbalans van deze headset zich eigenlijk niet zo goed leent voor het beluisteren van muziek. Daarnaast zijn er onverklaarbare verbindingsproblemen in combinatie met Windows-pc’s. Toch kun je stellen dat de Asus Rog Delta S een degelijke en zeer comfortabele headset is met een aantal leuke gimmicks die je ook nog eens gaat helpen beter te presteren tijdens multiplayershooters.

Dit artikel delen:

Lees meer

Deathloop tot 14 september 2022 exclusief voor PlayStation 5 en pc Oekraïense veiligheidsdienst vindt crypto-boerderij met 3.800 PlayStation 4-consoles
1

Reacties op: Asus ROG Delta S is de ideale gameheadset voor shooterfans

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DasScar

  • 12 juli 2021 15:00
  Goede recensie, en in lijn met het oordeel dat ik had over de bedrade variant hiervan. Eigenzinnige maar fraaie vorm, voor mij absoluut comfortabel (mensen met grotere oren waarschijnlijk niet zo), maar een net-niet audio presentatie. Ook bij dat model was het laag gewoon te zompig.

  Het is echt heel lastig de hoge middentonen goed te krijgen voor games. Het wordt al snel te detailloos, wat een competitief nadeel is, of te schel. Voor mij vindt de (bedrade) HyperX Cloud II daarin nog steeds de beste balans.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.