Review

Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris is een aangename citytrip

Toch weer naar Frankrijk deze zomer

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris zal vooral bijblijven als de succesvolle rentree van de Black Box-missies, hoewel ook de titulaire bestorming van de Franse hoofdstad een spectaculair hoogtepunt in de serie is. De uitbreiding is wat aan de korte kant en het ongedierte is vervelend, maar zo zijn citytrips nou eenmaal.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Terugkeer van de Black Box-missies, belegering van Parijs is spectaculair, meer focus op verhaal en minder opvul
 • Minpunten
 • Ratten als spelmechaniek zijn slecht uitgevoerd
Talloze koningen hebben we in Assassin’s Creed Valhalla van de troon gestoten of aan de macht geholpen. Engeland ligt reeds aan onze voeten en ook Ierland moest het ontgelden in de vorige dlc Wraith of the Druids. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus richt Eivor zijn of haar vizier op Parijs, waar koning Charles the Fat, in onze geschiedenisboeken bekend als Karel de Dikke, zich opmaakt voor oorlog met de Vikingen.

De premisse van The Siege of Paris doet vermoeden dat ook deze uitbreiding weer een zoveelste nieuw gebied is waar je een lokale koning van zijn kroon afhelpt. Toch kan The Siege of Paris beter op eigen benen staan dan Wraith of the Druids. Dat komt vooral door de herintroductie van de Black Box-missies.

Hitman voor Vikingen

Toeval of niet, maar de Black Box-missies zagen we voor het eerst in die andere Assassin’s Creed die zich in Parijs afspeelt: Unity. Op die game viel meer dan genoeg aan te merken, maar de Black Box-missies waren een lichtpunt in de duisternis. In dit soort missies krijg je de vrijheid om op meerdere manieren een specifiek doelwit om te leggen. Zo moet je al vroeg in The Siege of Paris iemand in een zwaarbeveiligde kerk vermoorden. Via-via kun je aan een sleutel komen voor een onbewaakte zijingang, maar je kunt ook een geheim wachtwoord vinden zodat je gewoon door de voordeur naar binnen kan.

Zo zijn er in al die missies wel meerdere infiltratieroutes te vinden. Ook zijn er specifieke kansen om je doelwit op een spectaculaire manier koud te maken, bijvoorbeeld midden tijdens een offerritueel waarbij je onverwachts de rollen omdraait. De vergelijking met Hitman is nog steeds een beetje een schoffering voor Agent 47, maar deze missies zijn toch een stuk sensationeler dan domweg vanaf de dakrand in iemands nek springen. Ze zijn daarom een zeer welkome toevoeging aan Valhalla.

Minder is meer

Ubisoft zag ook dat juist in deze missies de kracht van The Siege of Paris schuilt. Ook de uiteindelijke belegering is – voor Assassin’s Creed-maatstaven – buitengewoon spectaculair, waardoor de verhaalmissies een sterk geheel vormen. De dlc draait dan ook vooral om deze missies. Er is dit keer geen nieuwe ‘boom’ aan Order-leden om op te sporen en te vermoorden en Frankrijk ligt aanzienlijk minder bezaaid met collectibles, schatkistjes en zijmissies. Dat is zeker geen minpunt, want hoeveel spelers zitten er na Engeland en Ierland nou werkelijk te wachten op nóg een gebied om minutieus door te kammen?

In alle opzichten een schot in de roos, maar Assassin’s Creed zou Assassin’s Creed niet zijn zonder een Franse slag.

Een plezierig bijeffect daarvan is dat het verhaal ook beter uit de verf komt. Eivor komt bijvoorbeeld een stuk gegronder en menselijker over. De Viking lijkt de eindeloze strijd inmiddels ook wel een beetje zat te zijn en probeert daarom te zoeken naar een oplossing met zo min mogelijk geweld. De missies die je uitvoert voelen daardoor gewichtiger aan en bouwen duidelijk op naar de onvermijdelijke belegering van Parijs, in plaats van dat ze als opvulling of bezigheidstherapie dienen. Een schoolvoorbeeld van de theorie dat minder soms meer is.

De ‘keerzijde’ is dat je na zo’n acht uur behoorlijk bent uitgekeken op Parijs en de omgeving. Dat is zeker niet erg, maar wel goed om in het achterhoofd te houden. De tweede uitbreidingen bij Assassin’s Creed Origins (Curse of the Pharaos) en Odyssey (The Fate of Atlantis) waren immers juist lang en uitgebreid, wat valse verwachtingen kan scheppen voor The Siege of Paris.

Franse slag

Zo lijkt The Siege of Paris in alle opzichten een schot in de roos, maar Assassin’s Creed zou Assassin’s Creed niet zijn zonder een Franse slag. In dit geval zijn dat de ratten van Parijs. De stad kampte in die periode met een uitbraak van de pest en dat wordt natuurlijk gepersonifieerd door de aanwezigheid van ratten in bepaalde gebieden.

Deze knaagdieren zijn om de een of andere reden immuun voor je bijl en zelfs voor vuur. Je kunt ze alleen maar tijdelijk verjagen. Soms kun je het riool waar ze in vluchten blokkeren, waardoor iedere confrontatie met de diertjes een soort puzzel wordt. Het voelt al behoorlijk misplaatst dat je ze niet gewoon kan doodmaken, want Eivor beschikt over een breed scala aan wapens en speciale moves. Maar door het halfbakken gedrag van de ratten is aan deze bedachte puzzelopzet ook nog eens weinig lol te beleven.

Vaak blijft een deel van de ratten achter muurtjes of objecten hangen en gedragen ze zich vervolgens volledig onvoorspelbaar. Wat dat betreft maken deze virtuele ratten hun reputatie waar, want ze vormen zo een hinderlijk en onnodig smetje op een verder zeer vermakelijke uitbreiding.

Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris is nu verkrijgbaar als losse uitbreiding of als onderdeel van de seizoenspas voor Valhalla. De game en diens uitbreiding zijn beschikbaar op pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en Google Stadia.

Dit artikel delen:

Lees meer

CD Projekt Red toont eerste gratis dlc voor Cyberpunk 2077 AMD bereidt ondersteuning van DisplayPort 2.0 voor
24

Reacties op: Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris is een aangename citytrip

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Real13

  • 18 augustus 2021 10:21
  Blij dat het een goede uitbreiding is en dus over het algemeen een waardige afsluiter van het 1e jaar aan content. Kijk er naar uit om hem zelf te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ryme

  • 18 augustus 2021 10:48
  Ik wacht nog even tot de season pass is afgeprijsd. Vind 40 euro toch nog iets te duur voor 2 DLC's

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 18 augustus 2021 10:54
  Net zoals wrath of the Druids een heerlijke dlc. TSoP is wel net iets beter dan WotD. Maar als de derde dlc minstens net zo goed gaat zijn als TSoP dan mogen ze wat mij betreft ook ook een vierde dlc maken want op deze manier kan ik geen genoeg krijgen van Valhalla.


  Maar ze mogen natuurlijk ook met een nieuw deel komen, het liefst in feudal Japan want met het huidige AC sausje kunnen ze met een feudal Japan setting iets unieks neer zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kitsunebi

  • 18 augustus 2021 11:11
  @coola " ..met het huidige AC sausje kunnen ze met een feudal Japan setting iets unieks neer zetten."

  Ha… Haha… hahahaha.
  Oh, en.. ken je de game Ghost of Tsushima?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 18 augustus 2021 11:23
  @Kitsunebi

  Ja geweldige game maar dat is in de verste verte geen AC. En imho ook geen AC vervanger.

  Ubi vertrouw ik wel met een feudal Japan setting. Die weten die echt wel te benutten. De andere settings hebben ze ook goed en sommige zelfs perfect( renaissance, Amerikaanse revolutie, pirate age, Franse revolutie, industrieel Londen , ancient Egypte en Greece) benut. En met al die settings hebben ze ook iets unieks gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 18 augustus 2021 12:54
  @coola Ghost in de verste verte geen Assassin's Creed noemen is imho een belediging naar Ghost toe.

  De game is zo ongelooflijk goed dat Ubisof het voor mij niet meer eens hoeft te proberen om een game in die setting te maken want ze verkloten het toch.

  Het enige wat Ghost mist tov Valhalla zijn*:

  Een online shop waar je rotzooi kan kopen.

  Talloze bugs.

  En een deel in de moderne tijd maar daardoor is de flow juist beter.

  * En de game mist nog wel meer maar goed een verhaal is bijvoorbeeld subjectief en de bovengenoemde punten niet want Valhalla is gewoon een bugfest.

  Sowieso speelt Ghost qua tempo veel beter. Zelfs de terugkerende sidequests zoals die van Lady Masasko duren bij elkaar opgeteld minder lang als deel 1 van die goden sidequest van Walhalla.

  Overigens zijn die sidequest ECHT sidequests want ik hoef ze niet te doen want Ghost probeert niet te doen alsof het een RPG is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 18 augustus 2021 12:56
  @Bigds9fan

  Valhalla probeert ook niet te doen alsof het een rpg is het is een rpg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 18 augustus 2021 13:10
  @coola Dat is het niet want een RPG zit vol met gear en dat was bij Oddesey en Origins wel het geval.

  Daarnaast is bij een RPG je level van belang en jij hebt zelf een keer aangegeven dat je daar niet te veel waarde aan moet hechten.

  Overigens is er nu de optie van level scaling dus je kan de game spelen zoals die uitkwam, met XP booster van 10 Euro of met de level scaling optie.

  Als de game al als RPG geclassificeerd kan worden dan een heel slecht uitgevoerde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 18 augustus 2021 13:13
  @Bigds9fan

  Ik ben een groot rpg fan ( toegegeven meer een turnbased rpg fan) en ik speel bijna elke rpg en de gehele ac rpg Trilogy komt bij mij toch echt wel voor in mijn top 15 rpg games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 18 augustus 2021 13:27
  @coola bij een RPG verwacht ik toch veel meer keuze vrijheid.

  Bij een missie waarbij je info bij een druide moet vergaren zou ik dan een optie willen zien dat naast die onzin die de game je laat doen, dat je hem de tanden uit de mond slaat en zodoende de informatie vergaart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gotcha123

  • 19 augustus 2021 17:36
  @Bigds9fan dat zegt coola toch ook juist niet? AC lijkt niet op Ghost, je kwam zelf met die vergelijking. Hij vindt het een andere game. Jij ook, dus wat wil je nou? Hij zegt alleen dat een AC in japan interessant zou zijn, verder niks.

  Verder zijn je opmerkingen persoonlijke ervaring. Ik ken Ghost niet dus ik kan er niet over oordelen. 'Talloze bugs' is gewoon niet waar. De online store is voor cosmetische dingen en kan volledig genegeerd worden.

  Het gaat er mij niet om dat ACV wel of niet goed is, wat kan mij dat schelen. Maar dat eeuwige "mijn spel is fantastich en jouw spel is bagger" want detail XYZ voegt helemaal niks toe aan een discussie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 22 augustus 2021 22:11
  @gotcha123 Als ik kijk naar de lijst van bugfixes voor Valhalla dan zijn die net zo lang als een lijst met animatie fouten in een gemiddelde tekenfilm aflevering van de jaren 80.

  En waarom zou je nu nog een Assassin's Creed in Japan willen hebben..

  En die store is niet alleen voor cosmetische dingen want er zitten ook een XP en resource booster in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 18 augustus 2021 11:20
  @coola
  kunnen ze met een feudal Japan setting iets unieks neer zetten.
  Dat zou dan voor het eerst zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkraverX

  • 18 augustus 2021 11:31
  @The_Stifmeister

  Kon hier stiekem wel om lachen :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 18 augustus 2021 13:38
  @The_Stifmeister mwa, ik vind de AC games toch wel wat unieks hebben hoor. Ik ken geen andere RPG waarbij historie (en mythologie, al dat natuurlijk vaker voorkomt) toch zo diep in de games wordt gedrukt. Correct me if I'm wrong though, ik speel niet zo heel veel single player games :).

  Tuurlijk, AC is een doorsnee RPG en biedt maar weinig unieke game mechanics, maar ik vind het altijd wel prachtig om te zien hoe diep ze op historie in gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 18 augustus 2021 14:28
  @geeMc
  Ik doelde meer op het feit dat Ubisoft heer en meester is in het copy-paste werk (wat natuurlijk helemaal prima is als je daarvan houdt). De gameplay is nagenoeg hetzelfde in de afgelopen 3 AC's en in de 150 AC's daarvoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bigds9fan

  • 18 augustus 2021 14:57
  @The_Stifmeister Dat ga ik niet ontkennen maar dat is juist wat ik tof vond aan de serie.

  Weer een historische setting met dezelfde gameplay elementen maar met genoeg variatie om het interessant te houden.

  Sinds Origins zit de klad erin want hoeveel variatie kan je hebben als het speelgebied vooral bossen zijn.

  En het historische aspect is helemaal de nek omgedraaid.

  Copy-paste is inderdaad niks mis mee maar nu worden ze wel heel erg lui.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 18 augustus 2021 17:55
  @The_Stifmeister Zeker waar, qua gameplay mechanics is er maar weinig toegevoegd aan de games en zou het wel mooi zijn om eens iets echt nieuws te zien, maar dat geldt denk ik wel voor meer Ubisoft games :). Ik hou er opzich wel van, maar iets vernieuwends kan ook zeker geen kwaad. Over de AC's hiervoor kan ik weinig zeggen, die heb ik nooit echt gespeeld. Ik vind AC eigenlijk pas sinds Origins leuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • djodjo

  • 18 augustus 2021 11:24
  ik vind deze dlc wel erg kort had hem in een dag uitgespeeld had er eerlik gezegd iets meer van verwacht

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  patriciaubl

  • 18 augustus 2021 11:24
  Op zoek naar aansluiting met een vreemde!
  Klaar om te experimenteren!
  —-
  shorl.com/byfebysyruku

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.