Review

Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök recyclet erop los

Oude honingwijn in nieuwe zakken

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Wie na anderhalf jaar nog steeds meer Assassin’s Creed Valhalla wil, zal zich aan deze Dawn of Ragnarök geen buil vallen. Met een verhaal van zo’n tien uur en een grote wereld om te verkennen en de spelduur zo op te rekken naar minstens het dubbele, biedt Dawn of Ragnarök precies dat. Niets meer, niets minder. Ben je echter meer toe aan een nieuw hoofdstuk in de Assassin’s Creed-serie, dan kun je deze uitbreiding prima aan je voorbij laten gaan zonder ook maar iets te missen.
5,5
Score
55
Score: 55
  • Pluspunten
  • Groot en uitgebreid
  • Minpunten
  • ‘Nieuwe’ krachten blijken niet zo nieuw, heel veel gerecycled materiaal, kan grafisch niet (meer) mee
Assassin’s Creed Valhalla mag dan inmiddels al anderhalf jaar oud zijn, het vikingspel wordt nog altijd regelmatig voorzien van nieuwe content. Dawn of Ragnarök overstijgt echter de gemiddelde ‘games as a service’- update. Met een groot nieuw gebied is het zonder twijfel de grootste (en duurste) uitbreiding in de serie tot nu toe. Maar groter is toch echt niet altijd beter, zo blijkt.

Eventjes de feitjes op een rij: Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök is een uitbreiding van maar liefst 40 euro. Daarmee is het pakket net zo duur als de Season Pass met daarin twee uitbreidingen. Daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Het nieuwe gebied, Svartalfheim, is aanzienlijk groter dan het Ierland en het gebied rondom Parijs uit de eerdere uitbreidingen. Het gebied is zelfs zo groot, dat je je kunt afvragen of Dawn of Ragnarök niet als een zelfstandige game kon worden uitgebracht. Toch is het wel logisch dat Ubisoft ervoor heeft gekozen om er ‘gewoon’ een uitbreiding van te maken. Dawn of Ragnarök is immers een rechtstreekse voortzetting van de mythologische verhaallijn in Valhalla. 

Aan de stok met Surtr

Wederom herleeft Eivor (m/v) de herinnering van Havi, beter bekend als Odin. Nadat we op deze manier eerder al een bezoek konden brengen aan Asgard en Jotunheim, is het nu dus aan de beurt aan Svartalfheim, het land van de dwergen (en, volgens de mythes, ook zwarte elfen, maar die zien we niet terug in de game). Dit land wordt aangevallen door de vuur- en ijsreuzen uit Muspelheim en Jotunheim. Toch is deze invasie niet de reden dat Havi ingrijpt. Zijn motieven zijn veel persoonlijker: vuurreus Surtr heeft namelijk zijn zoon Baldr gevangengenomen. Wie een beetje thuis is in de Noorse mythologie (of God of War heeft gespeeld), weet dat de dood van Baldr zo’n beetje het startschot is voor het einde der tijden, oftewel Ragnarök.

Dat klinkt misschien ingewikkeld en alsof er een heleboel op het spel staat, maar in de praktijk doet Dawn of Ragnarök weinig met deze vruchtbare bodem. Dat komt deels omdat het titulaire einde der tijden eigenlijk al uit de doeken is gedaan in de hoofdgame. De strijd tussen Havi en Surtr is uiteindelijk een vrij geïsoleerd conflict. Daardoor blijkt het verhaal helaas niet veel meer dan een tussendoortje, in plaats van een epische prelude tot Ragnarök.

Weinig nieuws onder de zon

Verder maakt Dawn of Ragnarök vooral gebruik van bekende elementen in een nieuw jasje. ‘Nieuw’ is de mogelijkheid om levenskrachten van bepaalde vijanden te absorberen en in te zetten, maar in de praktijk worden er een aantal bestaande gameplaymechanieken opnieuw verpakt. Zo kun je de levenskracht van een raaf gebruiken om zelf in een vogel te veranderen. Handig als je een hoge berg moet bedwingen of een vijandige basis wil infiltreren, maar absoluut niet nieuw. Vogel-Eivor bestuurt precies hetzelfde als Synin, je gevederde vriend waar je altijd al op ieder moment naar kunt overschakelen. Het enige verschil is dat je nu ook kunt landen en dan naadloos verandert in Eivor.

Zo zijn er meer krachten die weldegelijk handig zijn, maar allerminst nieuw aanvoelen. Met de kracht van een Muspel bijvoorbeeld, verander je zelf tijdelijk in een vuurreus. Je bent dan immuun voor vuur, wat erg handig is als er overal lava uit de grond komt, en kan bovendien je ongezien onder de Muspels bewegen – vergelijkbaar met hoe je normaal gezien met je cape kan infiltreren. De tofste power is misschien nog wel die waarmee je de doden automatisch opnieuw tot leven wekt, waarop zij voor jou zullen vechten. Het effect is vergelijkbaar met de gifpijltjes uit eerdere games, maar dan vele malen effectiever omdat je zo snel een eigen legertje van minions opwekt.

Ook vijanden voelen stuk voor stuk bekend aan, met dezelfde aanvallen en strategieën als de vijanden uit de hoofdgame. Het belangrijkste verschil is hun uiterlijk. Vooral de Muspels springen in het oog, maar lang niet altijd positief. Hun verkoolde huid geeft ze nog best een toffe uitstraling, maar hun oranjerode haar slaat de blank behoorlijk mis. Het is niet alsof hun haar daadwerkelijk in brand staat, het is alleen maar vuur-kleurig. Gezichten en personageontwerpen waren al niet het sterkste punt van Valhalla (een game die bovendien alweer anderhalf jaar oud is), en deze nieuwe ontwerpen leggen dat zwaktepunt alleen maar pijnlijk bloot.

Mythische magnetronmaaltijd

Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök is door al deze minpunten niet pertinent slecht, maar ook niet goed. Het is vooral meer van hetzelfde. Bekende ingrediënten zijn zonder al te veel risico te nemen geremixt, maar zo ontstaat geen nieuw gerecht: er ontstaat een opgewarmd kliekje. De een vindt dat lekker, de ander gooit dat na een dag toch nog in de kliko. Ongeacht in welk team je zit, is het jammer. De Noorse mythologie bood namelijk weldegelijk kansen om iets nieuws en fris toe te voegen, maar die kansen worden niet gegrepen.

Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök is vanaf 10 maart verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series X/S, en Stadia. De originele game is vereist. Voor deze review is de game gespeeld op een PlayStation 5.

Dit artikel delen:

Lees meer

Raad van State: ‘Kansspelautoriteit had EA geen dwangsom mogen opleggen voor lootboxes Fifa’ Camp Cretaceous-dlc voor Jurassic World Evolution 2 nu beschikbaar
33

Reacties op: Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök recyclet erop los

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Ziminar

    • 9 maart 2022 12:17
    De inleiding staat er twee keer

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkSlide.nl

    • 9 maart 2022 12:23
    @Ziminar zelfs de recensie wordt kunstmatig opgerekt, net als de AC games van de laatste 10 jaar :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    LarsCornelis

    • 9 maart 2022 12:26
    @DarkSlide.nl haha, we recyclen er zelf ook op los ;-). Nee, dat is natuurlijk niet de bedoeling maar zo te zien heeft iemand het al opgelost!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    JaccoPeek

    • 9 maart 2022 12:31
    @LarsCornelis Haha, excuus!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Roy36NL

    • 9 maart 2022 14:19
    @Ziminar dat is een homage aan Ubisoft die houden van kopieren en plakken haha

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 9 maart 2022 12:20
    Van een addon verwacht ik niet meer van het zelfde. Kan niet wachten tot ik deze dlc zelf kan gaan spelen, maar helaas ik zit net in Legacy of the first blade ( een van de beste dlc in gaming ooit) van odyssey dus Dawn of ragnarok moet nog even wachten.

    Ik denk wel dat ik uit eindelijk deze addon 3 punten meer ga geven dan deze review. Of het leven moet heel raar lopen , en ik besef mij erg goed dat het leven erg raar kan verlopen dat heb ik de afgelopen 9 maanden wel gevoeld.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    LarsCornelis

    • 9 maart 2022 12:29
    @coola toch verwacht ik wel een beetje iets van een twist. Siege of Paris was bijvoorbeeld een stuk strakker geregisseerd en bood een aantal toffe assassination-missies. Die twist hier is dan die introductie van 'nieuwe' Powers, maar die zijn dus in de praktijk niet echt nieuw. Maar goed, meer van hetzelfde hoeft natuurlijk zeker niet slecht te zijn, als je er geen genoeg van kan krijgen!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 9 maart 2022 12:40
    @LarsCornelis

    Een addon hoeft van mij niet perse met twists en grote vernieuwingen te komen. Subtiele vernieuwingen zijn altijd welkom en als ik deze en andere reviews lees zitten die er weldegelijk in.

    Zolang ze maar vernieuwen met de nieuwe delen ( wat ze gelukkig ook doen) vind ik alles best.


    Het belangrijkste is dat ik kan "ontsnappen" naar een andere wereld dan de echte wereld en dat heb ik zeker nu met al die tragische gebeurtenissen in mijn leven echt nodig en games als AC leveren dat.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    The_Stifmeister

    • 9 maart 2022 13:26
    @coola
    Ondanks dat je soms (of eigenlijk altijd ;)) het bloed onder m’n nagels vandaan haalt hoop ik oprecht dat je veel plezier aan deze uitbreiding beleeft en je ellende even kan vergeten want dat wens je uiteraard niemand toe.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Messtranor

    • 10 maart 2022 22:14
    @coola Ik ben t vaak niet met je eens, nu ook niet, en dat hoeft ook niet.
    Maar tragedie in t leven heeft niemand wat aan, dus ik hoop dat dat snel voorbij is. En ondanks mijn eigen mening over deze game gun ik t je wel degelijk dat je er plezier aan heb joh.
    't ga je goed.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Roolio

    • 9 maart 2022 12:35
    @coola
    'Ik denk wel dat ik uit eindelijk deze addon 3 punten meer ga geven dan deze review.'

    Ik had niets anders van je verwacht.
    Geniet van de dlc zou ik zeggen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    watashi wa maurice desu.

    • 9 maart 2022 14:33
    @coola

    Hahah 3 punten meer. Zelfs al zou je dat niet doen zolang jij er plezier uit haalt toch.
    En even ontsnappen aan de werkelijkheid, dat is toch waar gamen om draait..
    Dus ik wens je alvast veel plezier.
    En ik al vind ik je kijk op Ubisoft eigenlijk te soft, en gun je ze te veel wat ze in mijn ogen eigenlijk niet toekomt denk ik dat eigenlijk iedereen wel eens een keer een roze bril zou willen hebben of kunnen gebruiken en gewoon ouderwets plezier beleven zonder steeds de negatieve dingen te zien.
    Wat ik bedoel is dat als je eenmaal negatief kijkt het ook moeilijk is om positief te zijn
    Anderzijds is dat idem, te positief betekend ook niet meer in staat om de negatieve kant te zien.
    De vraag is welke van de 2 is slechter.
    Eigenlijk is overdreven positief nog altijd beter dan ongekend negatief. Ook al is de negatieve kant terecht, iemand die het niet ziet ervaart het ook niet en dus heeft toch plezier
    En dat is waar het als consument om gaat.
    Plezier. Ongeacht wat men ervan denkt.

    Dus wat ik wil zeggen, ik ben het vaak kwa Ubisoft niet met je eens, maar ik denk wel dat je positief denken eigenlijk beter is dan altijd alles afkeuren.
    Dus veel plezier en hopelijk kun je even ontsnappen aan de ellende van de dag.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Lavalera

    • 9 maart 2022 15:03
    @watashi wa maurice desu. Dit vind ik nou echt een toffe response :) Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, dat kan simpelweg ook niet, zo lang je maar respect voor elkaar hebt en elkaar in de waarde laat. Dus petje af voor je reactie

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    bigds9fan

    • 9 maart 2022 15:05
    @watashi wa maurice desu. Inderdaad mooie reactie en zo is het.

    Al moet ik voor mezelf eerlijk zijn en zelfs in mijn meest positieve bui kan ik weinig goeds over Saaihalla zeggen.

    Ja de missie Smack My Bishop. Die was GEWELDIG.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Real13

    • 9 maart 2022 12:41
    Had gehoopt dat dit wat verfrissender zou zijn. Je kunt zoveel kanten op met mythologie dat het eigenlijk best zonde is. Zal me er alsnog prima mee vermaken want mijn Valhalla moeheid is wel een beetje weggeebt ondertussen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • arjanbunt

    • 9 maart 2022 13:23
    zal wel een uitstekende addon zijn.. reviews van tegenwoordig slaan als een *** op een frikandel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Lavalera

    • 9 maart 2022 13:46
    @arjanbunt Op metacritic scoort deze ook veel hoger. ps/xb/pc is op dit moment 70/74/79, dus niet zo laag als hier. Maar het nadeel is dat een review subjectief is, de mening van 1 persoon vaak, wat het lastig maakt. Je kan beter op zoek gaan naar de reviewers die het dichtst aansluiten bij je eigen smaak, dan weet je op een gegeven moment wel welke reviews voor jou meer van toepassing zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 9 maart 2022 14:08
    @arjanbunt

    Mja een review blijft een mening. Ik ben het er ook niet mee eens ( kan nog niet zeggen dat het een terecht cijfer is of niet want heb de addon nog niet gespeeld) maar ik heb wel respect voor Lars zijn mening.

    Als ik naar mij zelf kijk, ik geef AC Valhalla een 9,6 ( dat vind ik een terecht cijfer voor die game) als ze van een 9,6 werkstuk dingen recyclen dan kan ik het zelf niet veel punten aftrek geven. Dus ik denk zelf dat het helemaal goed gaat komen met deze addon.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    bigds9fan

    • 9 maart 2022 14:31
    @coola

    Een review bestaat voor mij uit 2 delen. Het verhaal en characters, wat grotendeels subjectief is. Ik vind de Samurai of piraten cultuur veel toffer als Vikingen dus dat speelt ook mee. Dat is inderdaad het mening deel.

    Maar ik beargumenteer dat een goede review ook dingen meeneemt waar geen discussie over kan zijn. Valhalla had bij mij veel te veel technische issues en toen ik me inlas over die savegame bug hadden meer mensen dit.

    Waar ik me ook aan erger is dat Ubisoft dingen beloofde die ze niet waarmaakten. De game is wel een grind en er zitten WEL grote nutteloze sidequests in. Dat heeft invloed op mijn persoonlijke review.

    En wat ook gemeld moet worden is die XP booster. Als ik professioneel revieuwer was geweest dan had ik mijn werk niet kunnen doen want toen de preview codes waren verstrekt zat dat er niet in. Dat werd er later pas in gegooid.

    Wat mijn score toen ook geweest was, daarvoor zou ik gewoon 2 punten in mindering brengen en het artikel achteraf aanpassen.

    1 punt puur omdat ik moet betalen voor een XP booster (het feit dat die erin zit bewijst dat de game een grind is) en 1 punt omdat Ubisof mij denkt te kunnen piepelen.

    Maar zelfs een slechte review zegt niet alles. Ik heb Ride To Hell Retribution gespeeld juist omdat die heel slecht zou zijn maar vond hem best vermakelijk. Niet goed maar wel vermakelijk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 9 maart 2022 14:37
    @bigds9fan

    Komen we weer bij het punt dat ik totaal geen gevoel van grind waarom de F zou ik dat dan in mijn cijfer mee laten wegen?

    En de side quest vond ik perfect verweven met de main story en de wereld dus ook daar komt weer de vraag waarom zou ik daar punten van af moeten trekken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.