Review

Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones

Meer van hetzelfde, voor wie dat wil

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

  • De eerste grote dlc voor Assassin's Creed Origins biedt vooral meer van hetzelfde. En dat is hartstikke prima, al is het natuurlijk weinig verrassend.
    Score: 70 Goed
    • Meer van een goed iets...
    • ...waar we al best veel van hadden.
Na een jaar afwezigheid werden we vorig jaar getrakteerd op eindelijk weer een echt goede Assassin's Creed. Origins pakte veel problemen aan die de serie wat sleets hadden gemaakt en gaf ons een heerlijke zandbak met een grote hoeveelheid boeiende bezigheden. Wie ondanks die overvloed aan content toch al alles geklaard heeft en nog steeds zin heeft in meer, is er nu de eerste grote dlc: The Hidden Ones.

Als je de hoofdgame nog niet helemaal hebt uitgeplozen, is er wellicht weinig reden om deze uitbreiding aan te schaffen. Het voegt namelijk vooral meer van hetzelfde toe. Bayek gaat dit keer naar de Sinaï-regio aan de Rode Zee. Het is een nieuw stuk land dat eigenlijk een miniatuurversie van de hoofdkaart is. Er is weer een steengroeve, een weelderig stadje met een tempel, een woest rotsgebied en een stuk woestijn. Je komt zelfs weer een piramide tegen. Het is tegelijk een voor- en nadeel. Door de kleine map loop je sneller door meer gevarieerde omgevingen, als een soort rappe greatest hits van Origins zelf. Maar omdat er weinig verrassingen zijn, raak je nooit in vervoering door de omgevingen.

Ook de klusjes die je op kunt knappen zijn grotendeels gekopieerd. Denk aan nieuwe forten om te infiltreren, een paar extra papyrus-puzzels, je kunt jezelf nog iets sterker craften of optionele zijmissies aannemen. Er zijn zelfs weer een paar ijzersterke ultra-vijanden die op je jagen, zoals de Phylakes in de hoofdgame.

Het broederschap

Het verhaal is daarentegen wel een goede reden om naar Sinaï af te reizen. The Hidden Ones speelt zich vier jaar na Origins af. Bayek krijgt de oproep om in het nieuwe gebied een Romeins complot te ontrafelen. Dat is allemaal niet zo heel boeiend, maar het is wel leuk om te zien hoe de nieuw gevormde Brotherhood zich heeft ontwikkeld in die paar jaar tijd. Het zijn de begindagen van de Assassins en Bayek worstelt nog met zijn creed. Welke regels moeten er gevolgd worden, hoe zoeken we nieuwe leden, en is het überhaupt wel goed om anderen zomaar te vermoorden? Het zijn interessante vragen waar het kleine groepje verzetshelden mee te maken krijgt. Het is wel jammer dat de meeste nieuwe leden van het broederschap naam- en gezichtsloos blijven en dat je ze niet kunt inzetten zoals bijvoorbeeld in Assassin's Creed 2: Brotherhood het geval was.

Het verhaal loopt voor de rest volgens hetzelfde stramien als in Origins. Er is een kwaadaardige leider die het loodje moet leggen, maar voordat je dat kunt doen moet je eerst door een paar van zijn werknemers heen. De missies waarin je deze leiders moet vermoorden zijn zonder twijfel weer het meest interessant. De locaties waar ze zich verschuilen zijn groots opgezet en geven je vele manieren om je taak uit te voeren, van sluipend langs de muren tot agressief via de hoofdingang.

Hoog level of vals spelen

De dlc is echt bedoeld voor mensen die het hoofdverhaal uit hebben en flink wat tijd hebben gestoken in het sterker maken van hun personage. The Hidden Ones geeft je het advies om pas vanaf level 38 aan dit nieuwe avontuur te beginnen, en dat is niet zonder reden. Er lopen sterke vijanden rond die je genadeloos omver beuken als je niet genoeg ervaring hebt. Gelukkig kun je met fast travel op elk moment terug naar de hoofdkaart afreizen om nog wat sidequests af te ronden en nieuwe uitrusting te verzamelen. (Ja, dat betekent in feite dat Bayek kan tijdreizen, maar laten we daar niet moeilijk over doen.)

Of je kunt, zoals wij, het met een beetje valsspelen redden, want in elke missie kun je wel een trucje uitvoeren die waarschijnlijk niet helemaal zo was bedoeld. Van een ballista waarvan de wachters niet door lijken te hebben waar de pijlen vandaan komen, tot een onzichtbare grens aan de omgeving waarbuiten ze je ineens niet meer zien: ook The Hidden Ones blijkt weer een beetje rommelig in elkaar te zitten als je de grenzen gaat uittesten. Zo konden we bij een van de laatste missies keihard de tent van ons doelwit binnen rennen en vergat het immense leger soldaten om ons heen ineens dat we er waren. Maar goed, dat soort dingen zijn wel een beetje vanzelfsprekend in een Assassin's Creed.

Net zoals de bugs, die we ook hier weer tegenkwamen. Denk bijvoorbeeld aan wachters die heel raar op en neer staan te dansen, of belichting die ineens verdwijnt en weer tevoorschijn komt. Het zijn kleine dingetjes, die net als in Origins niet ontzettend storen, maar wel de moeite van het benoemen waard zijn.

Goeie deal

The Hidden Ones geeft je ongeveer vier tot vijf uur aan verhaal. Als je alle zijmissies en andere optionele bezigheden wilt voltooien, ben je rond de tien uur zoet. De dlc maakt de hoofdgame daarmee tien procent groter, en voor tien euro is dat geen onaardige deal. Al is het wel de vraag of de meeste spelers niet nog genoeg zijmissies uit de hoofdgame open hebben staan. Tenzij je echt geïnvesteerd hebt in Bayeks verhaal, is er dan namelijk weinig reden om deze op te pikken.

Assassins Creed Origins: The Hidden Ones is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Deze game is getest op een PlayStation 4 Pro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Duitsland overweegt verbod op games met lootboxes Uitgebreide documentaire over Tetris online te bekijken
28

Reacties op: Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • MaTriX

    • 5 februari 2018 12:46
    …waar we al best veel van hadden.

    Had dat ook niet bij de remaster moeten staan van Shadow of the Colossus ?.

    Ik heb prima genoten van de DLC dus laat de volgende maar komen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ErikNus

    • 5 februari 2018 14:17
    @MaTriX ik snap de vergelijking niet zo? SotC is een mooiere versie van een klassieker. Dit is dlc van een recente game. Bovendien hebben we uitzonderlijk weinig games zoals SotC.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MaTriX

    • 5 februari 2018 16:16
    @ErikNus Maar we hebben best al veel versies van 1 en hetzelfde spel.

    Ik beken ik heb Shadow of the nog nooit gespeeld dus voor mij komt dit goed uit alleen vind ik wel dat in de ene remaster er naar gekeken wordt als hij al een keer uitgebracht is en bij de andere niet.

    En in dit geval na zoveel versies van Shadow mag dat best als min punt mee genomen worden … vind ik … oftewel …..waar we al beest veel van hadden :D.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 6 februari 2018 00:15
    @MaTriX Dit is al zo vaak besproken, Shadow of the colossus heeft maar 1 remaster, en die is uitgekomen voor de ps3. De game die onlangs is uitgekomen is een reMAKE. Eentje die gemaakt is vooral op verzoek van de fans omdat het een legendarische playstation klassieker is.
    Dus nog 1 keer. reMASTER is in de core exact dezelfde game, alleen de resolutie, textures and dergelijke zijn wat opgepoetst. Wellicht wat oude foutjes opgeknapt. Een reMAKE is een volledig vanaf de grond af opnieuw opgebouwde game. Nieuwe engine, nieuw ALLES. Alleen de gameplay en het verhaal zijn grotendeels intact gelaten.

    P.S. Bovendien gaat dit artikel over een DLC, die iets moet toevoegen aan een game. Maar alles wat er wordt toegevoegd is meer van hetzelfde. Of dat goed of slecht is ligt eraan of je de main game goed vond of niet :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Bertus B.

    • 5 februari 2018 13:20
    Zou raar zijn als een DLC in ene keer een compleet andere look & feel zou hebben niet? Raar argument ;) zoals ik 't lees krijg je precies wat je kan verwachten. DLC gaat bij dit soort games om een uitbreiding van het verhaal en misschien wat extra's qua wapens oid. Recensie zou dan ook om 't verhaal moeten gaan en eventuele bugs.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ErikNus

    • 5 februari 2018 14:19
    @Bertus B. Een dlc wil nog wel eens heel nieuwe omgevingen bieden, of nieuwe skills, een nieuwe twist aan het verhaal, een nieuw soort wapen, een nieuw soort vijand… Je weet wel, iets om je te verrassen :-)

    Vind je dat ik niet genoeg op het verhaal en de bugs ben ingegaan? Als je vragen hebt, beantwoord ik ze graag!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ErikNus

    • 5 februari 2018 14:18
    Mochten er vragen zijn over m'n review of de dlc, ik hang hier vandaag rond om ze te beantwoorden :-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MaTriX

    • 5 februari 2018 16:19
    Ik moet zeggen dat ik weinig bugs (eigenlijk tijdens mijn speel sessie) geen bugs heb gezien, ok soms als je klimt gaat hij de muur/berg half in maar echt storend nee vind ik niet.

    Ik heb alles op de kaart weg gespeeld en ik (maar goed dat vind ik) vind Origins een geweldige AC game.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Dre2010

    • 5 februari 2018 18:02
    Ik vind meer van hetzelfde bij deze game geen probleem . Deze revieuw heeft wel wat lang geduurt . Release was 23 januari , nu komt de revieuw .

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Bayek79

    • 5 februari 2018 18:06
    @Dre2010 review 😉

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Dre2010

    • 6 februari 2018 17:50
    @Bayek79 Waar je gelijk hebt heb je gelijk . Niet mijn sterkste punt gramatica :(

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ErikNus

    • 5 februari 2018 18:28
    @Dre2010 als het geen probleem is, kun je hem met gerust hart kopen :-)

    En ja, ik moest eerst Lost Sphear reviewen, dus ik vond het ook geen pretje om zo lang te wachten :-(

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Dre2010

    • 6 februari 2018 17:51
    @ErikNus Haha , dat gaat niet gebeuren . Heb hem al , nog 1 trophy en dan heb ik hem 100 % . :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Bayek79

    • 5 februari 2018 18:06
    Ik krijg simpelweg niet genoeg van deze game. Meer van hetzelfde is goed nieuws!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ErikNus

    • 5 februari 2018 18:29
    @Bayek79 mooi zo! Daarom geef ik hem ook een goed cijfer :-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Agent4125

    • 5 februari 2018 19:23
    Hilarisch. Nóg meer van hetzelfde, gekopieerde missies etc, en een mager 7'tje. Preview Far Cry 5: zeer bekende kost. Je zou haast denken dat het iets met een gebrek aan creativiteit te maken heeft.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • ErikNus

    • 5 februari 2018 19:44
    @Agent4125 Nou ja, ik vond Origins an sich wel fris genoeg. En een 7 geeft aan dat ik de Dlc goed vind, maar niet uitstekend.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 5 februari 2018 20:11
    @Agent4125

    Met Assassin’s Creed Origins en ook met for honor (al is daar de uitvoering is minder) heeft Ubisoft aangetoond dat ze naast geweldige triple A games maken ook nog een creatief kunnen zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Agent4125

    • 5 februari 2018 20:25
    @coola Na een hele serie eentonige AC-delen 1 keer weer een positieve uitschieter afleveren, zegt mij anders weinig. Zeker als de DLC meteen wéér een herhaling van zetten is. Een uitspraak over creativiteit van iemand die bij elk nieuw deel telkens weer die hele serie opnieuw speelt, is sowieso eerder komisch dan serieus te nemen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • coola

    • 5 februari 2018 21:01
    @Agent4125

    Ten eerste ben ik zo serieus te nemen als ieder ander.

    Ten tweede alle AC delen hadden wel iets nieuws qua gameplay en qua verhaal was het al helemaal niet eentonig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.