Vreemd, raar, idioot. Dit zijn de drie woorden die centraal zullen staan bij de bespreking van LucasArts' laatste vreemde game, Armed and Dangerous. Men gaat met Armed and Dangerous namelijk weer helemaal old-skool door het neermaaien van honderden rare, idiote tegenstanders centraal te zetten. Roman, Jonesy en Q1-11 maken zich klaar voor een vreemd avontuur, met nog raardere wapens en volslagen idiote landschappen en tegenstanders. Of dit surrealistische omhulsel de feitelijke game ook aantrekkelijk maakt, lees je in de komende vreemde, rare en idiote zinnen.

LucasArts heeft de afgelopen jaren het imago van topontwikkelaar ietwat verspeeld aan kwalitatief mindere games. Het adventure genre verging en LucasArts kon zich niet meer richten op hetgene waar men zo goed in was, adventures maken. En dus gooide het bedrijf het op een andere boeg, wat resulteerde in een haast oneindige lijst Star Wars games, waarvan de één nog slechter dan de andere was. Gelukkig lijkt de ontwikkelaar en uitgever zich enigszins hervat te hebben en kunnen we sinds een aantal jaren weer van kwalitatief hoogstaande games als Star Wars: KOTOR, Jedi Knight II en Jedi Academy genieten. Ja, zelfs met de Star Wars games gaat het weer de goede kant op. De ontwikkeling van al deze games verrichte men echter niet zelf; er werd hulp ingeroepen van bedrijven van buitenaf, die hun sporen in de games-industrie al lang en breed verdiend hadden.

Dit geldt ook voor Armed and Dangerous, de nieuwste titel uit de stal van LucasArts. De game werd ontwikkeld door Planet Moon Studios, de ontwikkelaar die eerder de geprezen third person action adventure game Giants: Citizen Kabuto in elkaar wist te zetten. Net als in Giants: Citizen Kabuto speelt Armed and Dangerous zich in een fictieve, maffe wereld af, genaamd Milola. Deze wereld wordt geteisterd door een brute koning, King Forge. Deze kleine, maar o zo kwaadaardige man, tiranniseert Milola al vele jaren en wil nu via de bemachtiging van The Book of Rule de ultieme controle over 'zijn volk' krijgen. Dit boek wordt echter door een krachtige spreuk beschermd, welke alleen ontdaan kan worden door Rexus; een raar, minuscuul en blind wezen dat ergens op de poolvlakten van Minola woont. Precies op het moment dat King Forge Rexus te pakken heeft komen onze hoofdpersonen echter ten tonele: Roman, Jonesy en Q1-11, waardoor alles voor het mannetje toch nog goed afloopt. De drie, in de volksmond ook wel 'the Lionhearts' genoemd, besluiten om King Forge zelf op te gaan zoeken en beginnen aan een lange, actierijke tocht richting het kasteel van de overheerser, om uiteindelijk The Book of Rule weer in de handen van Rexus te krijgen en de wereld van Milola van de brute King Forge te verlossen.

Het voorgaande stuk vertelt ons het verhaal van Armed and Dangerous, dat in tegenstelling tot de rest van de game, nog heel normaal in elkaar zit. De hoofdfiguren Roman, Jonesy en Q1-11 daarentegen, zijn al een stuk alternatiever. Hoewel Roman nog een 'normaal' mens is, schuilt er onder de naam Jonesy een Schotse mol en is Q1-11 een bekakte Engelse robot, die het liefst heel de dag - ook tijdens het neermaaien van oneindig veel vijanden - aan de thee zou zitten. Armed and Dangerous is een Third Person Shooter, die á la Serious Sam te werk gaat. Je wordt na het starten van de eerste missie dan ook direct in de actie gegooid, wat de inhoud van de rest van de game duidelijk maakt. Veelal komen de missies enkel neer op het horizontaal leggen van alle tegenstanders, zodat de variatie qua missiedoelen beperkt blijft. Toch verveel je je absoluut niet tijdens het spelen van Armed and Dangerous: zo'n beetje alles in het level kan kappot en de wapens waarmee je schiet zijn simpelweg hilarisch. Zo maak je in het begin van de game nog gebruik van een standaard machinegun, maar loop je een paar minuten later al met de zogenaamde Land Shark Gun rond, die – je raadt het al – een haai richting de vijandelijke linies stuurt en alle tegenstanders letterlijk opvreet. Zo zijn er nog tal van rare, vreemde en idiote wapens te vinden, die naast uiterst effectief, ook enorm grappig zijn.