Van een spel als Arcade Sports liggen de verwachtingen vaak niet al te hoog. De minigames die in een dergelijk downloadbaar pakket zitten stellen vaak niets meer voor dan een simpel potje wapperen en zwiepen. Maar om elke verzameling mini games nou per direct af te schrijven als simpel zwiepwerk is misschien niet helemaal eerlijk . Waarom zou je het moeten downloaden?

De zoveelste

Arcade Sports is de zoveelste compilatie minigames voor de Wii die op intuïtieve wijze een bepaalde sport simuleert. In het spel zitten vier sporten verwerkt: air hockey, pool, snooker en bowlen. De onderdelen pool en snooker bevatten beide  verschillende modi om te spelen; zo kun je bij pool kiezen uit 8-Ball UK, 8-Ball US, 9-Ball en 6-Ball en bij snooker tussen standaard en 6-Ball. Het is tof dat allebei de sporten zijn opgenomen in Arcade Sports, omdat er twee totaal verschillende strategieën nodig zijn om een pot te klaren. Bij pool moet speler één de gekleurde of de gestreepte ballen in de gaten mikken en bij snooker moet er eerst een rode bal gepot zijn voordat ze een gekleurde bal naar keuzen kunnen weg tikken. Alle spellen op air hockey na zijn ook in multiplayer in een zogenoemde ‘hot seat’-mode te spelen. Hier doen spelers omstebeurt een gooi doen naar de winst. Een welkome, maar vooral logische, toevoeging.

In een poging de singleplayer-ervaring interessant te maken heeft ontwikkelaar Icon Games ook een beloningensysteem ingebouwd. Wanneer spelers deelnemen aan de seizoensmodus en de potjes pool, snooker, air hockey en bowlen winnen, worden er verscheidene keus, bowlingballen, omgevingen en trofeeën ontgrendeld. In die mode zit ook een lijst met ’s werelds beste spelers, wat één en al misleiding is. In plaats van gebruik te maken van Nintendo’s Wi-Fi-netwerk, betreft het hier alleen personages uit het spel, wat een enorme teleurstelling is. Het had het spel nog enigszins interessant kunnen maken, wetende dat er altijd mensen zijn die beter zijn in een bepaald spel dan jij, Het zou dan voor de hand liggen die uitdaging aan te nemen en de felbegeerde nummer één-positie op de wereldranglijst te bemachtigen. Maar helaas kent Arcade Sports niets van dat.

Onnodig

Maar dat hoeft ook eigenlijk niet. Buiten het feit dat de spellen niet bijzonder of origineel zijn, spelen ze ook helemaal niet lekker. Bij pool en snooker duurt het enorm lang voordat je daadwerkelijk de witte bal tegen een gekleurde aantikt, tijdens het bowlen maakt je bal vaak een hoek van negentig graden vlak voor de kegels (alsof het spel aanvankelijk vergeet effect te genereren en zich dat net voor de kegels ineens realiseert) en van air hockey wordt je arm ontzettend lam tijdens het spelen. Het voordeel van de ‘echte’ sport is dat je arm continu op de tafel rust, daar is in de digitale versie van de sport geen sprake. Ook moet de Wii Remote continu naar het scherm worden gewezen, Wanneer dat even niet het geval is verlies je meteen de controle over de nylon handgreep. Hetzelfde geldt voor pool en snooker.

Grafisch doet het spel veel goed. Zo glimmen de oppervlaktes van de bowlingbaan, de bowling- en de biljartballen, wat een realistische sfeer creëert. Voor de rest blijft er weinig over. Alle bowlingbanen, air hockey- en biljarttafels staan in dezelfde ruimte, wat weinig variatie biedt. De omgeving oogt enorm kaal, aangezien er vrijwel geen andere objecten te zien zijn. De menu’s zien er ook nog eens enorm duf en goedkoop uit, wat in eerste instantie al niet uitnodigt tot spelen.

Onderscheid

Het is duidelijk dat Icon Games nog een groentje is in de game-industrie. Voor hen is dit waarschijnlijk een project geweest waar ze kennis maakten met bepaalde motion-technieken en grafische effecten, maar voor ons is het allerminst interessant spel om lang bij Arcade Sports stil te staan. Er zijn betere alternatieven op de marktzoals Brunswick Pro Bowling, Pool Party, Wii Sports Resort en Wii Play, waar ook een vorm van Air Hockey in zit. Arcade Sports onderscheidt zich dus nergens werkelijk genoeg in om ons te kunnen overtuigen. Er is een gigantische kans dat dat ook bij jou niet het geval is.