Review
Aporia

Aporia: Beyond the Valley

Op zoek naar het verleden in een Myst-ieke puzzelervaring

Geschreven door Eline Oosterloo op

Conclusie

 • Aporia: Beyond the Valley is een puzzel-avonturengame die door middel van de omgeving haar verhaal vertelt. Het is een Myst-achtig spel dat inspeelt op de zin om te ontdekken, zoeken en vinden. De game is echter nog niet goed afgewerkt, wat blijkt aan het feit dat er nog talloze bugs en glitches zijn. Dit bederft soms de ervaring die Aporia probeert neer te zetten.
  Score: 75 Goed
  • Mysterieuze omgeving, geen langdradige tutorial of openingscène, veel vrijheid en controle, stilte in de game geeft een sereen gevoel, boeiend verhaal
  • Puzzels zijn niet uitdagend, talloze bugs en glitches, slechte afwerking
Aporia: Beyond the Valley is een first-person puzzelgame die de nadruk legt op avontuur en ontdekking. Deze indiegame, die is begonnen als studentenproject aan de universiteit van Aalborg in Denemarken, is mede ontwikkeld door Investigate North. Gecentreerd rondom het mysterie van de uitgestorven samenleving Ez’rat Qin, los je puzzels op om langzaam maar zeker meer te weten te komen over het enigma van je eigen verleden. Hoewel de wereld een indrukwekkende sfeer neerzet, kan het toch nog wel wat werk gebruiken.

Open, enigmatische wereld

Een goede titel is een korte maar krachtige omschrijving van het betreffende product. Aporia is zo’n titel: deze oud-Griekse uitdrukking zou vrij vertaald kunnen worden als ‘het in een staat van onwetendheid en twijfel verkeren’. Wanneer het spel begint sta je op uit wat je graf lijkt te zijn en de tombe waar het graf zich in begeeft lijkt afkomstig van een lang vergane samenleving. Het spel vertelt het verhaal van een wereld waar je niets vanaf weet zonder woorden te gebruiken. Het is de bedoeling dat je langzaam maar zeker het verhaal leert begrijpen door middel van (al dan niet bewegende) afbeeldingen en symbolen in de omgeving.

Aporia: Beyond Valley heeft zijn avontuurlijke aspect te danken aan het feit dat puzzels verspreid zijn over een open gebied zonder duidelijke aanwijzingen. Dit is waarschijnlijk een van de sterkste punten van het spel. Zonder dialoog of geschreven teksten word je totaal aan je eigen denkwereld overgelaten, wat voor zware dagdromers zoals ik een waar genot is.

Aporia instructies

Het geeft je het gevoel dat je de rol van archeoloog speelt en als eerste persoon de afgebrokkelde ruïnes van de oude Egyptenaren onderzoekt. Daarnaast maakt het spel uitsluitend gebruik van een rustige, subtiele soundtrack, waardoor het vaak zo stil is dat je alleen je eigen voetstappen hoort. Dit aspect draagt bij aan de mysterieuze, serene sfeer die de game neerzet.

Aan de andere kant kan zo’n insteek op sommige momenten ook nadelig uitpakken. Zo is het voorgekomen dat ik uren verdwaald aan het rondlopen was en grote moeite in puzzels stak die later weinig relevantie bleken te hebben voor de progressie van het spel. Hier en daar is het frustrerend dat de game je op geen enkel vlak begeleidt. Als je vervolgens genoodzaakt bent om uit te zoeken wat je moet doen, komt dat de immersie in de verhaalwereld niet ten goede en loop je al snel tegen spoilers op.

aporia beyond

Veel controle

Door puzzels op te lossen kom je steeds meer te weten over de gebruiken en geschiedenis van de oude beschaving en hun gebruik van een speciale plant die bijzondere medische eigenschappen heeft. De gameplay draait grotendeels om een buisje met vloeistof dat verscheidene mysterieuze eigenschappen heeft. Zo stimuleert het licht de groei van bepaalde planten en dient het als basis voor het openen van oude deuren. Met behulp van deze spelmechaniek los je puzzels op die zijn achtergebleven uit de gouden tijd van de Ez’rat Qin. Hoewel de meeste puzzels eigenlijk terug te koppelen zijn aan dit stukje gereedschap, zijn de handelingen divers en voelen acties niet eentonig aan.

Ook zit er er veel variatie in het type puzzels. Vaak dien je onderdelen te vinden waarmee je op een andere plek verscheidene oeroude apparaten en deuren kunt gebruiken of openen. De puzzels zijn geen hersenkrakers; sommige puzzels zijn lastiger dan andere, maar geen enkele puzzel heeft mij op zichzelf veel problemen opgeleverd. Het kan echter frustratie opwekken wanneer niet duidelijk is welke puzzel je als volgende moet oplossen.

Aporia puzzel

Voor een puzzelgame heb je in Aporia: Beyond the Valley vrij veel bewegingsvrijheid. Zo kun je zwemmen, rennen, springen en op ladders klimmen, terwijl je in puzzelgames als The Witness vaak alleen kunt lopen en puzzels kunt manipuleren. In Aporia: Beyond the Valley heb je een health bar en kun je langzaam verdrinken, verstikken in rook en doodvallen van grote hoogtes. Met je speciale vloeistof kun je speciale planten uit de grond laten komen om je levensenergie weer bij te vullen.

Door deze kwetsbaarheid komen sommige mysterieuze verschijningen uit de oudheid, zoals onverwachte duistere schimmen, daadwerkelijk als levensbedreigend over - ze zouden je immers in kunnen doden. Dat betekent niet dat doodgaan veel betekenis heeft. Het spel slaat namelijk zeer regelmatig je progressie op, dus in die zijn blijft het een puzzelgame.

Aporia Beyond the valley

Spelbrekende bugs

Deze mogelijkheden ten spijt, is Aporia: Beyond the Valley slecht afgewerkt en lijdt het aan frequente bugs en glitches. Al tijdens de tutorial kreeg ik te maken met zeer onhandige bugs. Ik kwam bijvoorbeeld vast te zitten voor een kapotte brug waar ik mijn magische krachten diende te gebruiken. Dit was echter niet duidelijk, want de aanwijzingen die hadden moeten verschijnen, waren nergens te bekennen. Toen ik vervolgens besloot het gebied te verkennen en een beetje van het pad afdwaalde kwamen er talloze bugs en glitches op mijn pad.

Zo kwam ik al snel in een gebied terecht waar ik niet hoorde te zijn: veel textures waren niet geladen, bomen leken in de lucht te zweven en alle kleuren waren verdwenen. Tevens kwam het voor dat ik uit de wereld viel of tekstschermen in de gamewereld weergegeven zag. Dit is zeker niet bevorderend voor de zin om de wereld te ontdekken. Als je al zo zwaar gestraft wordt voor het feit dat je een beetje van het pad dwaalt, hoe kunnen de makers dan pretenderen dat het sterkste punt exploratie is?

Aporia

Niet dat de textures normaal gesproken wel altijd goed uit de verf komen; soms worden textures van hogere kwaliteit wel geladen, maar op andere momenten weer niet. Dit zorgt voor een gekke, onstabiele spelwereld. Dit soort foutjes zijn erg slordig over en verstoren bij vlagen de spelervaring. Met wat patches om deze bugs weg te werken en rauwe graphics op te poetsen, zouden de vele goede eigenschappen van de game veel beter tot zijn recht komen.

Aporia: Beyond the Valley is nu verkrijgbaar op pc.


Dit artikel delen:

Lees meer

Phil Spencer: 'Het duurt niet lang meer voordat Xbox One X te pre-orderen is' Dying Light ontvangt jaar lang nieuwe, gratis dlc
1

Reacties op: Aporia: Beyond the Valley

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Edwin1984

  • 25 juli 2017 19:13
  Interessante titel, staat inmiddels op de Steam verlanglijst!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.