De aapjes van Ape Escape zijn geen vreemden op de Playstation. Het eerste deel van de serie kwam in 1999 uit voor de PSOne en het spel werd behoorlijk goed ontvangen. Latere delen waren ook wel in orde, maar niet zo goed als het eerste deel. Daarom heeft Sony besloten het eerste deel nog een kans te geven op de Playstation Portable onder de titel Ape Escape P. Hetzelfde verhaal, dezelfde gameplay en dezelfde irritante aapjes.

Het verhaal gaat om een professor die een tijdmachine ontwikkeld heeft. Voordat hij het ding heeft kunnen testen, gebruikt de aap Spencer de machine. Spencer is zo dom als elke andere aap, maar door een speciale helm is hij zeer intelligent en ook extreem gemeen geworden. Hij wil door de tijdmachine alle apen het verleden in sturen, zodat ze heerschappij over de aarde kunnen krijgen. Wat hij echter niet door had, is dat Spike, de hoofdpersoon, ook het verleden ingestuurd werd. De taak van Spike is om alle apen te vangen met een speciaal tijdvangnet.

Je speelt Ape Escape in verschillende werelden in verschillende tijden. Elk tijdperk heeft weer een aantal levels die gespeeld moeten worden om verder te kunnen. Het spel is vrij simpel. Je moet door een landschap rennen en springen, gevaren ontwijken en uiteindelijk aapjes vangen. Deze leuke simpelheid was ooit de kracht van het spel, maar lijkt nu meer een zwakte te zijn. Je bent constant bezig met hetzelfde en dat gaat vervelen. We zijn toch meer gewend van de spellen van tegenwoordig.

Gelukkig biedt Ape Escape P ook nog wel enige afwisseling. Zo zijn de apen er in veel verschillende soorten. Allen hebben ze weer een andere tactiek nodig om ze te vangen. Door het spel heen zullen ze je het ook nog best moeilijk maken door speciale obstakels. Ook kun je door munten in het spel te verzamelen, mini-games unlocken die alleen, maar ook met meerdere spelers via Ad Hoc, speelbaar zijn. Tevens zul je tussen de apenvang-missies door nog tegen Jake moeten racen. Een maat van Spike die aan Spencers zijde staat.

Afwisseling zit er ook genoeg in de gadgets die Spike tussen de missies door uit de toekomst toegestuurd krijgt. Je begint met alleen een slagwapen en een net, maar later krijg je allerlei apparatuur tot je beschikking om de apen te vangen. Zo krijg je al snel een radar om de richting van de meest dicht bijzijnde aap te vinden en een katapult met verschillende ammunitie. Later kun je ook met de nieuwe gadgets weer terug naar oude levels om daar weer nieuwe aapjes te vangen. Aapjes waar je eerst niet bij kon. Een leuk spel, daar zit weinig verschil in met de Playstation-versie, maar op de PSP komt de aap uit de mouw.

Zoals ik al eerder zei, is het spel erg herhalend. In elk level moet je weer een aantal aapjes vangen om door te kunnen naar het volgende level. Waar de versie op de PSP echter het meest door lijdt, is de besturing en de camera. De combinatie van de slordige besturing en een rampzalige camera, maken de speelbaarheid van Ape Escape een ramp. Zo staat de camera zelden goed en moet je met de richtingsknoppen deze weer bijstellen. Dit haalt de snelheid uit het spel, omdat je contant weer stil moet staan om de camera te draaien. Ook heb je maar drie knoppen voor de gadgets en moet je naar het menu toe om ze te wisselen. Erg omslachtig.

Op audiovisueel gebied doet het spel erg verouderd aan. Niet heel gek, aangezien het een Playstation spel is. Het spel ziet er vrolijk uit, maar echt mooi is het niet. Qua audio is er weinig opvallends aan het spel.

Ape Escape P is hetzelfde spel als in 1999, maar nu zeven jaar later op een klein schermpje. Het is een bijzonder leuke platformer met de zekere afwisseling, maar helaas blijft het spel zich elk level weer herhalen. De mini-games zijn aardig en ook in multiplayer leuk, maar het spel gaat echt om de singleplayer. Daar weten de besturing en de camera alle snelheid uit het spel te halen. Ondanks alle negatieve punten is Ape Escape P nog steeds een leuk spelletje uit de tijd van de Playstation, maar we zijn nu toch wel beter gewend.