Nadat filmmaatschappij Twentieth Century Fox in de jaren '80 succesvol was geweest met een aantal films gebaseerd op de wereld van de Aliens en Predators, verschenen er in de jaren '90 ook games met als thema de oorlog tussen de twee (of beter: drie) rassen. Met name de first person shooters (Aliens vs Predator 1 & 2) van ontwikkelaar Rebellion vielen bij gamers goed in de smaak. Nu komt Zono Inc. onder het label van Electronic Arts met een console real time strategy game op de proppen. Weet de game de naam van de franchise hoog te houden?

In het universum van Alien vs Predator is er de eeuwige strijd tussen de Aliens, Predators en Marines aan de gang. De partijen kunnen elkaar wel schieten, wat in deze game letterlijk de bedoeling is. In Alien vs Predator: Extinction kun je met alle drie de rassen spelen. Ieder ras heeft zijn eigen units en vaardigheden, wat een redelijk gevarieerde gameplay oplevert. Zo moeten de Marines het vooral van grof geschut hebben, zijn de Predators goed in het stealthy besluipen van de tegenstander en houden de Aliens meer van massale aanvallen. Voor ieder ras zijn er zeven missies beschikbaar, wat het totaal op 21 brengt. Veel verschil tussen deze levels is er niet, negen van de tien keer zal je opdracht puur het omleggen van alle vijandelijke units zijn.

Dit komt mede door de manier waarop Alien vs Predator het real time strategy genre benadert. De game richt zich enkel op het vechten; basissen bouwen en resources vergaren is tot een ongekend minimum beperkt. Aan het begin van iedere missie krijg je een aantal units, vervolgens ga je op pad en dood je wat tegenstanders. Dan komt er een moment dat je units allemaal het loodje hebben gelegd. Hier komt het geld om de hoek kijken. Voor ieder ras zit de manier van geld vergaren anders in elkaar. Zo moet je met de humans speciale plekken vinden waar je je CommTech (technicus) voor een bepaalde tijd een Atmo (soort electriciteitsbak) kan laten repareren die geld oplevert, krijgen de Predators geld in het laatje door het vermoorden van tegenstanders en het oprapen van hun schedels en ontvangen de Aliens valuta door in gastlichamen te kruipen. Met het vergaarde geld kan vervolgens bij het moederstation weer een aantal nieuwe units of upgrades gekocht worden. Hierna gaat de jacht verder waar je gebleven was.

Een belangrijke factor voor het wel of niet slagen van een RTS op de console is de besturing. De besturing van een dergelijke game is namelijk behoorlijk lastig uit te werken met een controller. Het genre vereist namelijk een precieze en snel verplaatsende cursor om volledig tot zijn recht te komen. Toch is het wel degelijk mogelijk om een RTS game op een console speelbaar te maken bewijst Zono Inc. De besturing van Alien vs Predator: Extinction is namelijk één van de grootste pluspunten. Met de linker analoge stick verplaats je de cursor op het veld en met de rechter verplaats je de aanwijzer op de map. Vervolgens is het door een druk op de A-knop mogelijk units te selecteren en levert dubbelklikken een selectie van alle units van het type op. Als laatste geef je met de B-knop aan waar een unit heen moet lopen of welke vijand aangevallen moet worden. Deel je je units liever in bepaalde groepjes in dan is dit ook gemakkelijk te bewerkstelligen. Nadat je de groepen samen hebt gesteld (maximaal vier) kun je door een druk op het directionele pad één van de vier groepen selecteren.