Review
A Robot Named Fight

A Robot Named Fight

A Rogue Named Metroid

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

A Robot Named Fight doet een dappere poging om twee uiteenlopende genres met elkaar te verenigen. Het spel slaagt daar gedeeltelijk in door Super Metroid te imiteren, maar de willekeurige elementen voelen vooral heel erg eentonig omdat steeds dezelfde ruimtes en items voorbijkomen. Het is daarom echt even doorbijten voordat A Robot Named Fight echt leuk wordt.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Prima compacte Metroidvania
 • Minpunten
 • Weet niet te overtuigen als roguelike, komt erg traag op gang
Roguelikes en Metroidvania’s maken onder de indies de dienst uit. A Robot Named Fight is daarom een niet minder dan logische samensmelting tussen deze twee populaire genres.

Dat lijkt op het eerste gezicht een hele vreemde combinatie die met geen mogelijkheid goed kan werken, maar deze game weet er bijzonder genoeg toch iets van te maken. Het Metroid-achtige element is terug te herkennen in de map die als een waar doolhof in elkaar steekt. Er zijn deuren die alleen geopend kunnen met bepaalde wapens en kleine doorgangen die alleen te betreden zijn met een upgrade om in een kruipende spin te transformeren.

Het rogue-achtige element hierbij is dat iedere keer dat de robot Fight het loodje legt het doolhof als een stapel kaarten opnieuw geschud worden. De gangen lopen de volgende keer anders, de plaatsing van vijanden is omgekeerd en er liggen compleet andere items en eindbazen in de wereld verborgen.

Het is een creatieve samensmelting van genres, maar uiteindelijk is A Robot Named Fight nu ook weer niet zo willekeurig dat je steeds compleet andere levels speelt. Dezelfde kamers worden vaak hergebruikt en de opbouw van de verschillende gebieden is ook steeds hetzelfde. Hierdoor voelt A Robot Named Fight niet zo ‘rogue’ als het zichzelf verkoopt.

A Robot Named Fight

Eerbetoon aan Super Metroid

Als Metroidvania kan A Robot Named Fight er wat beter mee door. Alles in deze game is overduidelijk geïnspireerd door de koning van dit subgenre: Super Metroid. De sprites en animaties van het hoofdpersonage doen heel erg aan Samus denken, maar ook de sombere muziek heeft wel wat weg van deze klassieker.

Het feit dat je in deze game wél als een robot speelt is natuurlijk ook een hele dikke knipoog naar alle spelers die destijds ervan overtuigd waren dat juist Samus een robot was. A Robot Named Fight draait niet om de hete brij heen als het om inspiratiebronnen gaat.

Het verschil met dit spel en een game zoals Metroid is dat de lol in andere onderdelen schuilt. In Metroid ga je soms ook dood, maar dan keer je altijd weer terug naar de laatste plek waar je het spel hebt opgeslagen. In A Robot Named Fight mag je het begin steeds weer opnieuw doen en dat gaat door het gebrek aan variatie vervelen. Er zijn wel kleine permanenten mijlpalen die je kunt bereiken, zoals upgrades die pas in de wereld verschijnen nadat je een specifieke eindbaas hebt verslagen, maar verder is de game vooral een herhaling van zetten. Voor een roguelike is dat niet zo erg, maar in een Metroidvania – waarin je zonder upgrades niets voorstelt – zijn die eerste uren niet het spannendste gedeelte.

A Robot Named Fight

Tijdsinvestering

In A Robot Named Fight draait het begin daarom vooral om het steeds opnieuw vinden van dezelfde nieuwe vaardigheden en het verkrijgen van kleine upgrades voor je gezondheid of de snelheid waarmee je kunt schieten. Zonder die extra’s is je robot wel heel erg lomp en log, wat het speelplezier in het begin niet ten goede komt. Het duurt misschien maar tien minuten voordat het spel echt een beetje op gang komt, maar als je dat voor de vijftigste keer moet doen gaat de lol er wel vanaf.

Daartegenover staat het plezier van het echt doorgronden en begrijpen van de verschillende items en vijanden. A Robot Named Fight vraagt om een flinke tijdsinvestering en het maakt de eerste tientallen mislukte pogingen niet bepaald spannend. Even doorzetten is daarom echt nodig want achter die herhaling schuilt een degelijke Metroidvania die als roguelike niet echt weet te overtuigen.

A Robot Named Fight is verkrijgbaar op Nintendo Switch en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Red Dead Redemption 2 wordt niet uitgesteld volgens Take-Two Tennis World Tour gelanceerd zonder online multiplayer
4

Reacties op: A Robot Named Fight

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Baukereg

  • 23 mei 2018 10:32
  Wat ik niet begrijp is dat deze game gereviewd wordt terwijl het een game is van een onbekende developer en deze game bij weinig mensen op de radar zal staan, terwijl een alom geprezen game als Into The Breach van een gelouterd team blijkbaar genegeerd wordt. Ik snap niet waar de keuzes op gebaseerd worden om de ene game wel te reviewen en de andere niet.

  Award winning games die internationaal veel lof krijgen krijgen maar hier niet gereviewd worden, terwijl ik wel geregeld mediocre games voorbij zie komen die zelfs mij, een trouwe volger van de indiescene, weinig zeggen . Alsof jullie niet doorhebben wat er speelt.

  Als ik dan toch een gok moet wagen: PC only games staan op de tweede plank en krijgen pas aandacht wanneer er een consoleversie komt. Dat is het gevoel wat ik al een paar jaar heb.

  Niet bedoelt om te bashen maar als opbouwende kritiek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 23 mei 2018 11:05
  @Baukereg Ik ben ook benieuwd hoe die keuzes gemaakt worden, puur uit nieuwsgierigheid. Juist bij een game als, die toch vrij obscuur is (of heb ik dat mis), ben ik benieuwd hoe de reviewer op deze game gekomen is. Ook om voor mezelf wellicht vaker op dergelijke games te willen stuiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Krytuun

  • 23 mei 2018 11:51
  Als persoon die werkzaam is in een gamewinkel verbaasd het mij ook wel eens.

  Ik vind het leuk dat er ook onbekende games als deze op de radar worden gezet, maar om even een greep te nemen uit een vak dat hier weinig wordt besproken: Japanse RPG's (en dan hebben we natuurlijk Final Fantasy, Kingdom Hearts, Nier Automata en Persona wel gehad)

  Atelier Lydie & Suelle: The Alchemist and the Mysterious Paintings
  Sword Art Online Fatal Bullet
  Digimon Cybersleuth Hacker's Memory
  .hack // G.U. Last Recode
  Nights of Azure 2
  The 25th Ward: The Silver Case
  The Witch and the Hundred Knight 2

  Daarnaast is er een game van Shantae Half-Genie Hero op PS4 en Switch uitghekomen.

  Vorig jaar hadden we:

  ELEX wat best een toffe duitse RPG was.
  Spellforce 3

  Dit is even een greep van games die best review waardig zijn, maar geen podium krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 23 mei 2018 18:48
  @Krytuun
  Ik ken dus echt 0 van die titels. Er zitten zeker een paar interessante tussen! Thanks gozer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.