Review
51 Worldwide Games

51 Worldwide Games voelt als een warm dekentje met een paar gaatjes

Prima ontspanning met een enorme dosis klassiekers

Geschreven door Lucas May op

Conclusie

51 Worldwide Games zit propvol met klassieke spelletjes van vroeger die je op een heerlijk ontspannen manier laat gamen. Het ontdekken van het aanbod en het vinden van jouw favorieten is vermakelijk, maar dan wel met anderen op de (digitale) bank. De kwaliteit van de minigames wisselt, maar doordat het merendeel als een huis staat, is het makkelijk om de tegenvallers voor lief te nemen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Gevarieerd aanbod, erg toegankelijk, meeste minigames van hoog niveau
 • Minpunten
 • Klein aantal minigames valt tegen, beperkingen in de multiplayer
Terwijl een groot gedeelte van de ontwikkelaars zich opmaakt voor de vernieuwing die de volgende generatie consoles met zich meebrengt, komt Nintendo met een verzameling van klassieke bord- en kaartspellen in de vorm van 51 Worldwide Games. Is het echter de moeite waard om op digitale wijze klassieke spelletjes te spelen, of kun je beter een oude doos uit de kast trekken?

De naam 51 Worldwide Games is in ieder geval niet gelogen: deze verzameling bevat daadwerkelijk 51 spelletjes, waarvan het grootste gedeelte oude spellen zijn die je op een regenachtige dag van de zolder haalt.

In de verzameling zit een goede hoeveelheid kaartspelletjes, met onder andere Poker, Black Jack, Solitaire en andere bekenden. Daarnaast bestaat het grootste gedeelte van de minigames uit klassieke bordspelletjes als dammen, schaken, Yahtzee of Mens Erger Je Niet. Deze spelletjes zijn stuk voor stuk precies wat je ervan zou verwachten en gelukkig is de uitwerking hiervan goed gedaan. De besturing werkt handig, er zijn een handjevol opties voor spellen die alternatieve spelregels hebben en de computer is gelukkig razendsnel wanneer hij aan de beurt is.

51 Worldwide Games

Een stortvloed aan keuze

In deze berg met spelletjes vind je waarschijnlijk genoeg spellen die je nog nooit gespeeld hebt. Gomoku, Hanafuda, Sterhalma of Minishogi hadden wij nog nooit gespeeld, maar blijken verrassend leuk om te ontdekken dankzij prima instructies en een informatieve, maar vooral humoristische intro bij elke minigame. 51 Worldwide Games benadrukt ook vaak de oorsprong van de spelletjes, zodat je toch het idee hebt dat je wat leert over de culturen waar de spellen uit voort zijn gekomen. Als ik heb één ding heb geleerd tijdens het spelen van 51 Worldwide Games is het wel dat India de bordspelkoning van de wereld is.

Naast de bekende en onbekende kaart- en bordspellen bevat deze verzameling ook wat minder stoffige activiteiten zoals darten, voetballen en airhockey. Sommige van deze sporten zijn precies uitgewerkt zoals je ze in Wii Sports tegenkomt, zoals het altijd fantastische bowlen.

51 Worldwide Games

Andere sporten, zoals voetbal, tennis en boksen, maken gebruik van een speelgoedthema, waardoor de gameplay en presentatie nogal versimpeld is. Hoewel deze lieflijke versies zeker hun charme hebben, blijkt de gameplay toch iets te simpel zijn om lang te vermaken. Verder zijn een paar buitenbeentjes als de Shooting Gallery, Slot Cars en vissen voor een paar keer leuk, maar ben je er daar vrij snel weer klaar mee. De spelletjes die blijven plakken zijn toch de bekende grootheden als schaken, poker of Mens Erger je Niet. Het bowlen is gelukkig erg vergelijkbaar met Wii Sports, waardoor we ons afvragen waarom er niet voor is gekozen om daar een vervolg op de Switch van te maken.

Als bonus bevat de game een virtuele piano, waarbij het touchscherm van de Switch wordt gebruikt om de witte en zwarte toetsen in te drukken. De Joy-Con fungeren hier zelfs als percussie en als je de Switch ondersteboven houdt, maak je er een elektrisch orgel van. De digitale piano is niet zodanig goed dat je er een concert mee kan geven, maar het is wel een leuke extra.

Natuurlijk zou je voor de spelletjes een pak kaarten of oude stoffige doos van de zolder kunnen halen, maar het gemak van de digitale versie zorgt voor een ontspannen gamesessie die je in een handomdraai op de televisie tovert.

Onnodig speelgoed

Over het algemeen is deze verzameling met goede zorg in elkaar gezet. Sommige minigames bevatten zelfs wat leuke extra opties, zoals kaarten met een Nintendo-thema in Hanafuda. De interface ziet er verder strak uit en bij de meeste spelletjes zijn de graphics best indrukwekkend. Een aantal games zijn echter niet de moeite waard om een tweede keer te spelen en hadden beter uit de collectie gehaald kunnen worden, zoals het slecht werkende Battle Tanks, een aantal saaie kaartspellen of de tegenvallende speelgoedvarianten die we eerder noemden.

Jammer is ook dat de muziek niet erg inspirerend is. Een aantal nummers worden voor meerdere games herhaald, wat snel gaat vervelen. Helaas konden we geen opties in het menu vinden om de muziek uit te zetten en de geluidseffecten door te laten spelen. Bij een gezellig potje gamen bij iemand thuis zou het de spelervaring sieren als je er eigen muziek bij aan kan zetten. Spotify-integratie zou al helemaal een uitkomst zijn, maar die illusie hebben we niet bij een Nintendo-game.

51 Worldwide Games

Multiplayer uit balans

Het is uiteraard mogelijk om alle spellen alleen te spelen tegen de CPU van verschillende niveaus, maar dit is duidelijk niet de ideale manier om 51 Worldwide Games te ervaren. Behalve voor een ouderwets potje Patience/Solitaire, zoals we dat vroeger allemaal op de pc deden, is het zeker van belang dat je medespelers van vlees en bloed optrommelt. De games zijn prima speelbaar tegen de CPU, maar met vrienden wordt de spelbeleving naar een hoger niveau getild door de onderlinge competitiviteit. Dit kan lokaal met één of meerdere consoles of natuurlijk online, waarbij je rekening moet houden met het feit dat niet elk spel in elke configuratie gespeeld kan worden. In een lokale speelsessie met drie spelers kun je zelfs maar een beschamende drie van de 51 spelletjes spelen.

Wel slim is dat er een gasteditie van de game gratis kan worden gedownload in de eShop. Hiermee kun je vier minigames gratis proberen, maar vooral interessant is dat je met maximaal vier spelers de volledige game in lokale multiplayerstand kan spelen met een enkel exemplaar, vergelijkbaar met multiplayer op de Nintendo DS een flinke poos geleden.

51 Worldwide Games

De kracht van 51 Worldwide Games zit hem in de klassieke spellen die werkelijk tijdloos zijn. Natuurlijk zou je voor de spelletjes een pak kaarten of oude stoffige doos van de zolder kunnen halen, maar het gemak van de digitale versie zorgt voor een ontspannen gamesessie die je in een handomdraai op de televisie tovert. Vooral in deze tijden biedt deze collectie dankzij de (online) multiplayer een unieke manier van samen spelen die maar al te welkom is. Was jij altijd al te porren voor een potje schaken of Yahtzee? Dan kan je daar ook prima van genieten met 51 Worldwide Games.

51 Worldwide Games is nu beschikbaar voor Nintendo Switch.

Laatste reviews op Gamer.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Interne alpha van Call of Duty: Black Ops Cold War ontdekt Harry Potter-rpg heet mogelijk Hogwarts: A Dark Legacy
7

Reacties op: 51 Worldwide Games voelt als een warm dekentje met een paar gaatjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Cocabeer

  • 9 juni 2020 17:18
  Voor een tientje ofzo zou ik dit best halen, maar ik durf niet eens op te zoeken wat het kost, Nintendo kennende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  paul123456789

  • 9 juni 2020 22:19
  @Cocabeer Na weer op adem gekomen te zijn na het checken van de prijs, kan ik je melden dat je voor vier tientjes jezelf eigenaar mag noemen van deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 10 juni 2020 00:38
  @paul123456789 Dat is dus even teveel van het goede.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ThijsBarnhard

  • 10 juni 2020 08:02
  @Cocabeer Als je al deze bordspellen los zou komen zou het duurder zijn?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 10 juni 2020 09:14
  @ThijsBarnhard ja maar dan heb je ook de mogelijkheid om deze spellen te spelen waar ze voor bedoelt zijn…

  Met menselijke interactie!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Voci

  • 10 juni 2020 17:34
  Prima gemaakt. Ziet er mooi uit, de extra info is aardig, en genoeg opties qua AI. Om nou te zeggen "tien euro"… dat is wel erg weinig… Het is echt wel leuk. Vooral samen met iemand anders natuurlijk.
  Alleen jammer dat er geen Chinese Checkers gewoon met 6 spelers in zit. Je speelt nu op een 6 persoons bord met 3 spelers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 11 juni 2020 10:19
  Ik ga binnenkort voor de lite (bewust), zijn alle 51 spellen dan te spelen? bedoel is een joycon nodig?
  of is bijv tennis dan niet speelbaar?

  voor max 22euro zou ik dit wel halen als ik er alles uit kan halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.