De meeste gamers zullen dit misschien niet meer weten, maar er was ooit een tijd dat mensen geen games speelden zoals wij die kennen. In die roemruchte tijd moest men zich vermaken met zogenaamde 'kaarten', 'borden', 'pionnen' en 'dobbelstenen'. Het was een hele andere tijd dan nu, zonder computers. Uit die tijd zijn vele klassiekers voortgekomen, net als nu met videogames. Nintendo besloot om het gros van deze klassiekers te compileren in één game voor de Nintendo DS. Kersverse ontwikkelaar Agenda werd ingezet om deze compilatie te ontwikkelen, welke bestaat uit 18 verschillende kaartspelen (opgedeeld in drie niveau's van complexiteit), 12 bordspelen (opgedeeld in twee niveau's), 5 actiegames (darten, biljarten, bowlen), 3 singleplayer spelen (patience, mahjong) en 4 overige spelen (domino). Dat maakt een totale hoeveelheid van maarliefst 42 spelen. Meer dan genoeg keus voor iedereen, zelfs als niet alles je evenveel aanspreekt. Je zult overigens enkele ervan eerst moeten vrijspelen via een aparte spelmodus. Het is de bedoeling dat je voor ieder vrij te spelen spel drie stamps haalt. Als je een spel wint, krijg je meteen drie stamps. Je kunt ze echter ook vrij spelen door te verliezen. Want zelfs voor elke verloren partij ontvang je één stamp. Echt lang en moeilijk is dit vrijspelen dus niet. Het voelt zelfs een beetje overbodig aan.

Even een greep uit de compilatie van spelen:

MemoryKwartetZwartepieten

BlackjackHartenjagenSchoppen

BridgeTexas Hold 'EmDammenReversiHalma

Mens Erger je NietQuattro

StrategoSchakenBackgammonShogiZeeslagDartenBiljartBowlenMahjongPatience

Er is een redelijke kans dat je als rasechte gamer niet zoveel kaas gegeten hebt van al die ouderwetse spelen. Gelukkig is Agenda zo aardig geweest om voor ieder spel een uitleg van de spelregels in de compilatie te verwerken. Afhankelijk van het spel kan dit redelijk wat leeswerk vereisen en misschien was het prettiger geweest om de werking van ieder spel via een demonstratiefilmpje te visualiseren. Maargoed, je moet er maar even wat voor over hebben als je deze klassiekers goed wilt kunnen spelen.

De besturing is in ieder geval heerlijk simpel. Vroeger speelde je al die spelen met je handen. Die handen zijn nu vervangen door de stylus en het touchscreen van de Nintendo DS. Daar hoef je dus niet al te lang over na te denken. Je zult vaak langer moeten wennen aan de interface, die bij bepaalde spelen wat aan de complexe kant kan zijn met veel informatie tegelijk in beeld. Oefening baart gelukkig kunst en als je elk spel eventjes gespeeld hebt, dan zul je al snel door hebben wat alles in beeld nou in houdt.

Zoals je enkele alinea's terug al kon lezen, bevat deze compilatie slechts een drietal singleplayer spelen. Vroeger draaide het namelijk allemaal om gezelschap, waardoor de meeste spelen voor meerdere spelers ontworpen werden. Je kunt zonder probleem tegen één of meer computertegenstanders van verschillende niveau's spelen en er is zelfs een Mission-mode ingebouwd die een dertigtal uitdagingen bevat. Toch is het uiteindelijk vele malen leuker om het tegen andere menselijke tegenstanders op te nemen, net als vroeger! Agenda had dit ook maar al te goed door en dus kun je het met maximaal acht spelers tegen elkaar opnemen, afhankelijk van het gespeelde spel.

Dit niet alleen via een lokaal netwerk, maar ook online. Je hoeft dus vrijwel nooit om spelers verlegen te zitten. Bovendien kun je via een ingebouwde Pictochat functie zonder problemen met elkaar chatten tijdens het spelen. Het is wel een beetje jammer dat de compilatie geen voice-chat bevat, aangezien dit aan veel spelen een leuk psychologisch element had toe kunnen voegen. Ach, aan de andere kant is het wel weer erg mooi dat al je statistieken bijgehouden worden. Al je gewonnen en verloren partijen per spel onder andere. Het is dan wel zaak dat je een beetje goed presteert, anders laat je natuurlijk nooit een goede eerste indruk achter.

Al met al is 42 Spel Klassiekers een uitstekende compilatie. Het gros van de spelen zijn natuurlijk online gratis te spelen, of voor een zeer lage budgetprijs in de winkel op de kop te tikken. Het is echter de kwaliteit en compleetheid van deze gehele compilatie wat de aanschaf rechtvaardigd. Dankzij de mogelijkheden van de Nintendo DS is elk spel heel snel en zeer intuïtief te bedienen en kun je de compilatie echt overal mee naartoe nemen en spelen. Bovendien zijn uitgebreide multiplayer-features en statistieken ingebouwd. Qua pure gameplay kun je natuurlijk sowieso niet verkeerd gaan met zo'n compilatie, want in dat aspect hebben al deze spelen zich al jarenlang bewezen. Een stuk langer dan welke videogame dan ook. Daar zullen jullie gamers nog wel achter komen.