Het grijze gezicht op de doos kijkt me doordringend aan, maar wat wil het me duidelijk maken? Voor me op de tafel staat namelijk de nieuwste Hercules Prophet, een 4500 wel te verstaan. Een videokaart gebaseerd op de KyroII chipset van STmicroelectronics. Hé, geen chipset van Nvidia zal je zeggen. Inderdaad, de KyroII is (zoals de naam al doet vermoeden) de opvolger van de orginele Kyro en doet een serieuze poging om zich met de huidige concurrentie te meten.

Een profeet met een boodschap

In de doos vinden wij een cd, een boekje met folder en het gaafste: een stickervel met een complete serie aan Hercules plaatjes, iets wat ik graag meer zou zien bij andere hardware. Een ideale manier namelijk om op je computerkast aan te geven welke mooie hardware er allemaal in zit. En tot slot halen we de videokaart uit de doos. De KyroII is gemaakt op een plaat van blauw PCB en bevat een blauwe Orb-achtige cooler. De kaart ziet er degelijk uit en gaat zonder problemen in mijn AGP-slot. Om de komende tests goed uit te voeren doe ik een schone install van Windows 98SE.

Blauw PCB, dat zouden meer fabrikanten moeten doen

De install verloopt zonder problemen en zoals te verwachten herkent Windows 98 deze kaart als een standaard grafische adapter. Op de pagina van Hercules tref ik een nieuwe driver aan (versie 8162a)

Je zou nu misschien een stuk technisch gebrabbel verwachten over 'tile based rendering', 'hidden surface removal', 'multi texturing' en nog veel meer kreten en termen, maar daarvoor verwijs ik je door naar andere reviews over de KyroII. Gamers.nl is een gamesite en wat willen gamers weten als ze een videokaart kopen: "hoe snel is die, wat kan die en wat kost die". Vandaar dat we ons meer richten op de benchmarks.

Waar zouden we zijn zonder handleiding

De KyroII 4500 is alweer een aantal maanden verkrijgbaar, waarom dan nu pas een review zal je je misschien afvragen? We wilden deze kaart eens goed testen onder verschillende omstandigheden. Daarnaast heeft Hercules drie weken geleden een nieuwe driver released. Aangezien de Hercules het op gaat nemen tegen de GeForce 2 GTS, waar net de beruchte Detonator 4/XP driver van uitgekomen is, leek het ons eerlijk om de test met deze nieuwe drivers uit te voeren.