2010 FIFA World Cup is FIFA 10,5, maar dan met enkel landenteams en wat minder spelmodi. Het klinkt als een wat clichématige uitspraak, maar zo is het eigenlijk wel. Hierdoor is deze WK-versie zo bederfelijk als een pak vla. Voor je het weet ligt FIFA 11 namelijk al in de schappen. Mede hierdoor geen topscore, maar toch maakt dat de game er niet minder leuk op.

Hoe dit komt? Laten we beginnen met een van de grootste frustratiepunten uit FIFA 10: het gedrag de doelman. Zelfs al staat een wereldkeeper tussen de palen, dan nog kun je nauwelijks op hem vertrouwen. Komt een spits oog in oog met hem te staan, dan bedenkt hij zich geen moment en sprint uit zijn doelgebied. Hierdoor is het ontzettend makkelijk om via een lobje te scoren.

Keepertje

In 2010 FIFA World Cup is hier veel aandacht aan besteed. Keepers spelen nu een stuk beter in op de situatie en stormen dus niet zomaar meer op de aanvaller af. Leent de situatie er zich wel voor en staat je keeper wat verder voor z’n doel gepositioneerd, dan betekent dit bovendien niet langer dat je per se een tegengoal om je oren krijgt. Het lobben zelf is nu wat lastiger om onder de knie te krijgen. Wil je op deze manier doeltreffend zijn, dan moet je rekening houden met de vaardigheden en positie van je speler en is het ook van belang dat je uiterst precies bent in de uitvoering. Dit maakt het een stuk natuurgetrouwer, aangezien het subtiel lobben zelfs voor de grootste baltovenaars nog een hele klus is.

Ook kun je met wat meer precisie een strafschop nemen en is de uitkomst van duels nu wat minder willekeurig. Je hebt meer controle over hoe je een duel ingaat en ‘klutsballen’ komen nu een stuk natuurgetrouwer over, aangezien ze niet per se in het voordeel van de aanvallende partij zijn. Wel is het erg jammer dat de balans nog steeds niet helemaal juist is. Al gauw krijg je het gevoel dat topaanvallers als Messi en Torres altijd in het voordeel zijn, wie ze ook als mandekker hebben. Bestuur je zo’n technisch wonder, dan ren je met het grootste gemak door de verdediging. En van welke positie je ook schiet, met zulke spelers scoor je veel te makkelijk. Sowieso zijn de afstandsschoten wat makkelijker geworden; met topspelers schiet je ze echt van alle hoeken erin.

Ook in de werkelijkheid hebben deze spelers belachelijk veel controle over de bal en kunnen ze een mannetje passeren, maar net als in FIFA 10 is de balans op dit vlak een beetje zoek. Dit zorgt ervoor ook dat je online bijna ‘verplicht’ bent om met een topteam aan de gang te gaan, wil je überhaupt een kans maken. Probeer je met een zwakkere selectie de online wereldbokaal te winnen, dan krijg je weliswaar wat meer punten, maar het levert minstens zoveel frustratie op. Het is vanzelfsprekend dat Angola eigenlijk al met 1-0 achterstaat als deze tegen een land als Spanje moeten spelen, maar nu voelt het toch wat oneerlijk.

Sfeervol

Maar wanneer je dan in de finale van het toernooi staat en het Nederlands volkslied hoort, dan vergeet je dit al snel. De sfeer van 2010 FIFA World Cup South Africa sleurt je namelijk volledig mee in het voetbalspektakel. Confetti en vuurwerk vliegen je om de oren, supporters maken er zichtbaar een feest van en alle teams en stadions zijn authentiek. Zo hier en daar voelt het nog steeds wat kunstmatig, maar EA Sports heeft grote stappen in de juiste richting gezet. Wil je dus echt ondergedompeld worden in de WK-setting, dan is 2010 FIFA World Cup de enige mogelijkheid.

Het goed verzorgde commentaar draagt hier ook aan bij. Tijdens de wedstrijden wordt vaak wat verteld over de geschiedenis van een landenteam, de werkwijze van de coach en de belangrijkste spelers van de selectie. Hoewel dit soort uitspraken eigenlijk niet meer zijn dan wat details, voegen ze echt wat toe aan de ervaring. En juist voor die ervaring koop je een game als 2010 FIFA World Cup. Het is dan ook des te vervelender dat het Nederlandse commentaar wederom teleurstelt. Waar je met de Engelse taaloptie de ene na de andere anekdote te horen krijgt, blijven Evert ten Napel en Youri Mulder hangen in de vervelende uitspraken die ook al in FIFA 09 en 10 zaten.

FIFA 10,5

Maar, zoals gezegd, is de game eigenlijk niet meer dan een uitgeklede versie van FIFA 10 met een aantal prima toevoegingen. Dit maakt de game er niet minder leuk op –het is per slot van rekening de enige mogelijkheid om het WK echt na te spelen– maar het zorgt er wel voor dat de adviesprijs wel erg hoog ligt. Zeker als je bedenkt dat FIFA 10 inmiddels voor een prikje te krijgen is. Natuurlijk is het leuk om in de scenario-modus situaties uit de kwalificatieronden en het vorige WK na te spelen of om je land online te vertegenwoordigen, maar dit kan niet tippen aan de enorme hoeveelheid content van FIFA 10. Dit zorgt ervoor dat deze WK-variant een lager cijfer dan FIFA 10 krijgt, ondanks dat de aanpassingen het spelplezier wel degelijk ten goede komen.