Ondanks de deceptie dat Nederland niet naar het WK in Japen en Korea gaat, brengt EA Sports ook in Nederland haar WK game 2002 Fifa World Cup uit. Dat menig nationalist dit spel zou kopen als Nederland in de halve finalen zou komen is te begrijpen, maar moeten we dat nog steeds nu dit niet het geval zal zijn?

Het is me wat met die Fifa games, ieder jaar komt er weer een nieuwe versie en om de 2 jaar zelfs twee. Veel veranderingen? Nah, niet echt, hoewel er altijd wel aan de grafische engine getweakt wordt, er wat veranderingen qua speelstijl doorgevoerd worden en de tips van de fans verwerkt worden, is het over het algemeen weinig nieuws. Toch domineert EA Sports het soccergenre op de PC. Met de Fifa games heeft het dan ook een enorme community opgebouwd die het spel in competities spelen. De developer kan dan ook rustig verder gaan met het verbeteren van de game zonder bang te moeten zijn voor een slechte verkoop.

Hoewel Fifa 2002 een goede stap in de richting van realistisch voetbal was, het passysteem was onder handen genomen en de speelsnelheid was een stuk lager gezet, was het spel als je al één van de vorige versies had het niet waard om 100 gulden (of 45 euro) aan uit te geven. Of 2002 Fifa World Cup dit wel is gaan we bekijken in deze review.

Het eerste wat opvalt als het spel geïnstalleerd is en de altijd spectaculaire intro getoond zal worden is dat EA van de keiharde intro tunes over is gegaan op cinematische en grootschalige orkest geluiden. De wat rustigere intro is dan ook meer mooi dan blits. De toon voor het hele spel is gezet.

In plaats van een duizend-en-een opties menu bestaat het hoofdmenu nu uit 4 verschillende mogelijkheden, zo kan er vriendschappelijk gespeeld worden, een wereld beker toernooi worden gestart, het opties menu in gegaan worden en bonusmateriaal bekeken worden. De eerste drie opties spreken voor zich maar misschien is het handig de laatste nog even toe te lichten: het bonusmateriaal wat bijgevoegd is bestaat uit een aantal leuke filmpjes over voetbal, waarom mensen van voetbal houden in de verschillende wereld delen en dat soort gein.