Review in progress
mass effect legendary edition

Mass Effect Legendary Edition maakt een gemankeerde klassieker weer speelbaar

Massa’s verbeteringen

Geschreven door Erik Nusselder op
Het opstarten van Mass Effect Legendary Edition geeft nou niet bepaald een legendarisch gevoel. Je wordt begroet door een wat saai scherm met slechts een keuze uit de drie verschillende games. Geen museum, artwork of andere achtergrondinformatie. Gelukkig heeft de rest van het spel meer aandacht gekregen.

Omdat de reviewcode voor de Legendary Edition pas laat binnenkwam, geven we in dit artikel een eerste indruk na vijftien uur spelen. We hebben vooral naar het eerste deel uit de serie gekeken. Volgende week hopen we een recensie met een cijfer te kunnen plaatsen.

De Mass Effect-trilogie is zonder twijfel een meesterwerk. De science fiction-reeks bevatte - zeker voor zijn tijd - ongekend veel keuzevrijheid, waarbij je beslissingen ook nog eens van de ene naar de andere game werden meegenomen. De wereld voelde groots aan, met ontelbaar veel planeten om te verkennen en buitenaardse rassen om te ontmoeten. Maar vooral het schrijfwerk maakte enorme indruk door de diepgaande dialogen met innemende en gelaagde teamgenoten, plus een schat aan achtergrondinformatie over het universum en de ingewikkelde verhoudingen tussen alle verschillende volkeren.

Een klassieker dus, en dat is in deze Legendary Edition nog steeds zo. De remaster behoudt alles wat de serie zo goed maakte, en ook in deze moderne tijd zijn bovenstaande punten nog steeds onovertroffen. In de jaren daarna zijn de games een beetje verstoft en op sommige punten ingehaald door de tijd, maar deze nieuwe uitgave poetst die ruwe diamant weer op en laat hem schitteren.

Lange tijd was het moeilijk om de serie aan nieuwkomers aan te raden. Een trilogie begin je namelijk bij de eerste game en de eerste Mass Effect is niet zo goed oud geworden. Het was voor zijn tijd al een beetje een lomp en onbestuurbaar spel en dat is in al die jaren niet bepaald beter geworden. Deze remaster pakt gelukkig de grootste pijnpunten aan.

Mooi Effect

Het eerste dat opvalt, zijn de flink opgepoetste graphics. Het ziet er prachtig uit in 4k, met onheilspellende lucht, bosrijke planeten en haarscherpe personagemodellen. Natuurlijk is het daarmee niet ineens een next-gen game. In een spel met hoekige omgevingen kun je de textures nog zo mooi oppoetsen, maar die rotsen en bomen blijven een soort blokkendozen.

Vooral de personages hebben een aardige facelift gekregen, waardoor al die dialogen een stuk prettiger zijn om naar te kijken. Met name je buitenaardse metgezellen komen door al die verbeteringen goed voor de dag, maar bij de menselijke vrienden is het niet overal even goed geslaagd. Zo blijven de haardossen flink in kwaliteit achter; ze lijken wel met cement achterover gekamd. Ook zijn veel animaties niet meer van deze tijd, met vijanden die houterig om hun as heen draaien wanneer ze de andere kant op willen lopen.

Mass gevecht

Het vechtsysteem is op de schop gegaan, zodat het niet meer voelt alsof je tegelijk tegen je vijanden én tegen de besturing aan het vechten bent. In het origineel had je bijvoorbeeld geen aparte toets voor een mêleeaanval, maar sloeg je met de schietknop als je toevallig dicht bij een vijand stond. En dekking zoeken achter een laag object ging niet vanzelf; je moest eerst handmatig bukken. Die mankementen zijn in deze remaster goed aangepakt.

Toch voelt de combat nog steeds niet echt soepel. Het zoeken van dekking is nog altijd een soort loterij, waarbij het soms wel lukt en vaak ook niet. Waarom de speciale cover-knop uit deel 2 en 3 niet is overgenomen, is een mysterie. Ook mik je je bionische krachten net zo vaak tegen een muur aan, als tegen een vijand. In latere delen kunnen die een beetje om hoeken heen buigen. Het is nu in ieder geval zonder grote worstelingen speelbaar.

Mass Effectbejag

Omdat het zo’n getrouwe remaster is, zijn de grootste minpunten ook een-op-een overgenomen. De temporisering van het spel is een beetje scheef: binnen de eerste paar uur ontmoet je in sneltreinvaart al je teamgenoten. Ook zijn de zijmissies nogal herhalend, vooral als je op verlaten planeten gebouwen moet bestormen. Het is namelijk telkens hetzelfde gebouw met precies hetzelfde interieur.

Het is soms wel een beetje irritant, maar je kan ook zeggen: de ontwikkelaars hebben geprobeerd het gevoel van de eerste Mass Effect te behouden. Dat rammelende karakter hoort er ook een beetje bij. Als dat de intentie was, is het in ieder geval geslaagd. De remaster van het eerste deel voelt in deze moderne tijd in verhouding net zo gemankeerd aan als het origineel dat in 2007 deed. En ondanks die mankementen schitteren de pluspunten nog net zo helder als veertien jaar geleden.

Mass Perfect

Alle kritiek valt in het niet bij alles wat dat eerste deel zo goed maakte. De eerste Mass Effect kent een aantal van de beste momenten uit de serie, met in ieder geval de beste schurk. Het is een game die je razendsnel zijn universum in sleept met interessante weetjes over zijn geschiedenis, zonder je daarmee te overrompelen. De game is nog altijd onovertroffen in het neerzetten van een spelwereld die écht aanvoelt als een plek met een rijke geschiedenis, waar mensen (en aliens) al honderden jaren samenleven.

De dialogen zijn daarbij subliem geschreven en geven je vrijwel direct het gevoel dat je teamgenoten je beste vrienden zijn. En de morele en hartverscheurende keuzes komen ook in 2021 nog net zo hard aan. Mass Effect 2 wordt vaak gezien als het beste deel, maar voor veel mensen is het eerste spel de favoriet. Door de lompe gameplay was dat soms moeilijk te geloven, maar nu die kreukels zijn gladgestreken is de keuze absoluut te begrijpen.

De Legendary Edition maakt Mass Effect 1 weer meer dan speelbaar, en dat is een grote verdienste. Zonder schaamte kun je deze game aanraden aan al je vrienden die Mass Effect nog nooit hebben aangeraakt. En zelf kun je ook weer genieten van deze serie, zonder je met tegenzin door het eerste deel heen te hoeven worstelen. Of de rest van de trilogie ook met zoveel liefde is aangepakt, beoordelen we binnenkort in de definitieve recensie.

Deze game is via backwards compatibility getest op een PlayStation 5. Mass Effect Legendary Edition is vanaf vandaag verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon-lied van Katy Perry nu beschikbaar Dungeons & Dragons: Dark Alliance vanaf dag één op Game Pass
22

Reacties op: Mass Effect Legendary Edition maakt een gemankeerde klassieker weer speelbaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Agent 4125

  • 14 mei 2021 12:38
  'Ook zijn de zijmissies nogal herhalend, vooral als je op verlaten planeten gebouwen moet bestormen. Het is namelijk telkens hetzelfde gebouw met precies hetzelfde interieur.' Dit was destijds voor mij een verbijsterende ervaring. Telkens weer hetzelfde. Jammer dat ze deel 1 niet helemaal opnieuw hebben gemaakt. Want het is qua verhaal inderdaad de sterkste, maar qua gameplay ook veruit de houterigste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 14 mei 2021 13:16
  Weet iemand of ik een Orgin account nodig heb als ik het spel op Steam koop?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LtJamesWatts

  • 14 mei 2021 20:00
  @Baukereg Ik vermoed van wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heccer_NL

  • 14 mei 2021 20:06
  @Baukereg DRM van derden: EA on-line activation and Origin client software installation and background use required
  Bron steam zelf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heer Mida

  • 15 mei 2021 10:34
  Mass Effect, een belofte onvervuld. Van science fiction gedegradeerd naar sci-fi. Geen remaster kan dat veranderen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • StefanKock

  • 15 mei 2021 12:22
  @Heer Mida Je beseft toch wel dat sci-fi gewoon de afkorting voor science fiction is, toch? Wat je nu hier zegt is dus: "Van science fiction gedegradeerd naar science fiction." Wellicht bedoel je iets anders?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heer Mida

  • 15 mei 2021 12:44
  @StefanKock Misschien moet je even een zoekmachine opstarten en het verschil opzoeken. Maar ik help je wel even op weg.
  Sci-fi is 'piew piew lazers ruimteschepen fuck yeah'. Science fiction is 'wat voor effect heeft kunstmatige intelligentie op de menselijke ervaring?'. Mass Effect (1) is science fiction. Sinds Mass Effect 2 is de serie sci-fi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ronnet_2

  • 15 mei 2021 13:17
  @Heer Mida Ik heb het voor de grap gegoogled. En nee (zoals verwacht), de definitie van 'sci-fi' is niet 'piew piew' maar gewoon 'science fiction'. Waarom al die moeite doen om woorden te herdefiniëren terwijl je inhoudelijk gelijk hebt? ME1 is meer star trek (sci-fi) en ME2 is meer star wars (actie fantasy in de ruimte).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heer Mida

  • 15 mei 2021 13:28
  @ronnet_2 Waarschijnlijk heb je niet de juiste vraag gesteld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 15 mei 2021 16:15
  @Heer Mida , Wat @ronnet_2 zegt is feitelijk juist. Sci-Fi IS de afkorting van Science Fiction.

  Dat jij dit wellicht jaren lang op een andere manier hebt geïnterpreteerd, doet daar niks aan af.

  Wat je van de Mass Effect games aan zich vindt, is jouw mening, en dat is verder prima. Maar de minachtende toon richting @ronnet_2 had niet gehoeven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heer Mida

  • 15 mei 2021 20:30
  @Krytuun Genoeg kringen waar dat verschil wel degelijk wordt gemaakt, maar blijkbaar niet in die van jullie. Prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 16 mei 2021 09:03
  @Heer Mida
  Ook gegoogled en het blijft toch echt gewoon een afkorting voor science fiction. Ik heb wel 1 artikel gelezen die jouw bewering deels ondersteund. Maar dat artikel geeft meteen aan dat dit in sommige kringen wordt beweert. Dit is dus geen echte term daarvoor.

  Maar als ik dat zo las zijn het met name erg pretentieuse types die dat verschil graag willen maken, omdat ze series als Star Trek te min vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 17 mei 2021 17:20
  @Heer Mida Houd er alleen rekening mee dat als jij je in dergelijke kringen begeeft, zulke vakjargon voor jou heel vanzelfsprekend wordt, terwijl voor buitenstaanders het een (min of meer) gesloten boek blijft, zeker als de kringen maar klein zijn.
  Google-resultaten zeggen daarbij ook niet alles, want die verschillen per persoon. Blijkbaar leveren jouw zoekresultaten volop artikelen op met deze terminologie, omdat jij je daar actief mee bezighoudt. Maar de google-resultaten van een buitenstaander zullen daarin weer veel beperkter zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 17 mei 2021 15:30
  Ik denk dat Heer Mida probeert over te brengen dat er verschillende subgenres zijn in de Science Fiction. Si Fi en Science Fiction zijn echter hetzelfde.

  Hard Science Fiction is bijvoorbeeld meer gestoeld op de *huidige* realiteit. Echter is dit ook een ruim begrip. Jurassic Park was zo'n voorbeeld die onder HSF viel; Theoretisch ZOU het toentertijd kunnen om uitgestorven dieren terug te brengen met DNA. Inmiddels weten we dat dat niet gaat lukken, want het DNA gaat gewoon kapot naar een paar honderd jaar. Dat wisten ze in de jaren 90 niet ergo was het tóen HSF.
  Star Trek word echter door sommigen ook weer als HSFI gezien. Ruimte reizen word echter wat lastiger uit te leggen als 'realistisch' met de huidige stand der techniek.

  Gezien Mass Effect in z'n geheel stoelt op niet haalbare wetenschap (ruimte reizen, pratende aliens), zelfs niet 14 jaar later, is het gewoon Science Fiction / Sci Fi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 15 mei 2021 16:11
  Met alle respect voor een ieders mening, maar ik heb echt nog nooit een strijd geleverd tegen de controls. Natuurlijk deel ik de mening dat 2 wat verfijnder was.

  Het mikken en sturen (zelfs dat van de Mako) heb ik nooit als een klus ervaren. Ik heb deel 1, ongeveer 5x uitgespeeld, zo'n 2 jaar geleden voor het laatst met de One X patch. Ook toen heb ik er van genoten.

  Desalniettemin ben ik enorm blij met de verbeteringen, vooral op visueel gebied.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 15 mei 2021 17:35
  @Krytuun Ik heb het origineel vandaag op de 360 weer eens aangeslingerd. Wat een herrie maakt dat apparaat! :-) Maar hij is idd beter speelbaar dan ik me herinnerde. En wat een geweldig deel is dit toch! De setting, het verhaal, de personages, alles eigenlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 18 mei 2021 10:48
  @Agent 4125 Haha, ja die oude x360 blijft een herrie bak. Gelukkig heb ik de Slim. Ga je nu doorspelen, of toch de Legendary collection halen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 16 mei 2021 11:47
  @Krytuun Zelfde hier, besturing nooit aan gestoord, wel even wennen. Maar heb enorm genoten destijds. Deze ga ik halen. Mijn eerste nieuwe (remaster) game weer sinds tijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 18 mei 2021 10:47
  @Ichi Precies! veel plezier met het herbeleven. Het blijft een mooie trilogie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 18 mei 2021 17:38
  @Krytuun Gaan we zeker doen, nu even vrij tussen de twee banen in. Net weer begonnen. Ziet een stuk beter uit dan ik had verwacht. (deel 1 dan)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.