Het spektakel barstte vorig weekend los in hal tien, een zaaltje dat iets verder weg van de ingang lag. Dat was fijn, want meer dan 250.000 gamers deden dit weekend de gigantische beurs aan en dit betekende dat vooral de hallen dichtbij de ingang overvol waren. Even uitpuffen en wedstrijden kijken in hal tien was dan ook aangenaam vertoeven.

Spelers hebben zich voor de Samsung European Encounter moeten kwalificeren door in hun eigen land voorrondes te spelen. Voor Nederland komen Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen uit voor StarCraft 2 en Koen ‘koentje92’ Weijland voor FIFA, terwijl respectievelijk Corentin ‘Makouni’ Lacroix 2 en Bryan ‘Bryan’ Moeyaert de Belgische eer verdedigen.

StarCraft 2

In de rassendistributie valt op dat met negen Zerg-, drie Terran- en vier Protoss-spelers de insectachtigen overtuigend in de meerderheid zijn. Tijdens de Absolute Arena eerder in juli, waar de spelers uitgenodigd werden door de organisatoren, zagen we een nagenoeg perfecte verdeling over de drie rassen. Maar gaat een Zerg-speler ook het toernooi winnen?

In de groepsfase valt de Belgische Makouni helaas al snel af. Hij verliest partijen van SoftOf en DeViL, waarna een derde partij tegen groepsleider DeMusliM al niet meer nodig is. Neerlands trots Grubby komt als groepswinnaar uit de bus, met gewonnen wedstrijden tegen de Oekraïense Bly en DarKFoRcE uit Duitsland. De derde wedstrijd tegen DeathAngel deed er niet meer toe. Verder zijn er weinig verrassingen in de groepsfase te bespeuren. Sterke Europese spelers als Nerchio, elfi en sLivko gaan zoals verwacht door naar de play-offs.

Grubby zet zijn opmars door met een 2-1 overwinning op de Franse Protoss-speler Adelscott, maar in de halve finale is de Britse DeMusliM met 2-0 te sterk. Wel maakt Grubby nog kans op een geldprijs, zolang hij in de verliezersfinale weet te winnen. Eén ding is duidelijk, in deze finale zal Grubby het sowieso op moeten nemen tegen een Zerg. De bovenste tak van het toernooischema is namelijk gevuld met vier Zerg-spelers. De Pool Nerchio komt uiteindelijk als de beste Zergling uit de bus, terwijl de Zweed SortOf de tegenstander van Grubby wordt.

De futuristische Protoss-robots van Grubby maken in twee wedstijden op de maps Daybreak en Ohana korte metten met de insectachtigen van SoftOf, waardoor de Nederlander als derde eindigt en vijfhonderd euro mee naar huis neemt. De finale tussen Nerchio en DeMusliM is helaas niet erg spannend, aangezien Nerchio in twee korte wedstrijden van nog geen kwartier veel te sterk is voor de Britse Terran. Nerchio speelt twee solide wedstrijden waarin hij gewonnen confrontaties al vroeg in het spel snel weet uit de bouwen tot een overwinning. In de eerste wedstrijd verliest DeMusliM rap een aantal mariniers en weet van deze achterstand niet meer terug te komen. De tweede wedstrijd begint beter voor DeMusliM met een onzichtbare Banshee die korte metten maakt met de zwakke werkers in de basis van Nerchio. Ondanks deze vroege voorsprong komt Nerchio langzaam terug in de wedstrijd. Als Nerchio dan DeMuslims toegang tot nieuwe mineralen weet te ontzeggen door zwarte smurrie (ook wel ‘creep’) op deze plekken los te laten, is het voorbij. Nerchio kan met de eerste prijs van duizend euro tevreden naar huis.

 


Watch live video from see2012 on TwitchTV

 

Dota 2

Het Dota 2-toernooi is iets anders dan dat van StarCraft 2. Allereerst doen maar acht teams van vijf spelers mee en is er geen groepsfase. Het Dota 2-toernooi kent bovendien in plaats van groepen een play-off-structuur met een winners en een losers bracket. Een verloren wedstrijd betekent dus nog niet het einde van het toernooi, mits je je in de losers bracket terug weet te knokken.

Het Duitse team We haz Asian is nog relatief nieuw, maar heeft in korte tijd al hoge ogen gegooid. Voor dit toernooi heeft het team zich versterkt met Dota 1-veteraan Kai ‘Hann1’ Hanbrucken. Andere kanshebbers zijn het Franse mTw, het Zweedse Infused en het Deense Copenhagen Wolves.

Voor zowel We haz Asian als Copenhagen Wolves verlopen de play-offs erg goed. In de halve finale vallen de twee bekendste teams in het toernooi, Infused en mTw, al af. WhA loopt de hele wedstrijd tegen Infused achter de feiten aan, maar eenmaal in de eigen basis gedrukt deelt Infused niet de doodsklap uit. Dit geeft WhA de mogelijkheid om terug te komen, wat ze ook doen. Een onverwachte overwinning voor WhA is het gevolg. MTw verliest onnodig tegen Copenhagen Wolves doordat de Fransen niet lekker samenspelen. Het teamwork van de Denen is op alle fronten beter en ze winnen daardoor verdiend.

De opmars van de underdog WhA zet, aangemoedigd door alle Duitsers in de zaal, onverminderd door. Met een solide 2-0 overwinning op de Copenhagen Wolven plaatsen de jonge Duitsers zich voor de finale. De Copenhagen Wolves liggen er nog niet uit, maar ze moeten zich in de finale van de losers bracket terugknokken. Hier komen ze mTw weer tegen, aangezien deze hebben gewonnen van Infused. Dit is een herhaling van de wedstrijd eerder het toernooi, maar ook deze keer winnen de Copenhagen Wolves.

De Wolves kiezen in de eerste wedstrijd van de finale voor de hero Lone Druid. Een erg sterke hero, maar hij heeft wel voldoende geld en wapens nodig wil hij invloed kunnen uitoefenen op de uitkomst. Dit kost echter tijd, en WhA maakt van deze keus goed gebruik door heroes te kiezen die al vroeg in het spel van meerwaarde zijn. In de zeventiende minuut van de wedstrijd staat het al 11-1 voor WhA en deze achterstand bouwen de Duitsers uit tot een onvermijdelijke overwinning.

In de tweede wedstrijd kiest WhA voor Anti-Mage en Lone Druid. Dit is opvallend, aangezien beide heroes veel geld en items nodig hebben. Dit kost erg veel tijd en Dota 2-wedstrijden worden vaak beslist in de eerste vijftien minuten. De ‘hard carries’, zoals dit soort heroes heten, zijn de afgelopen tijd daarom minder populair geworden. Copenhagen Wolves hebben met heroes als Crystal Maiden, Venomancer en Storm Spirit juist een voordeel in het begin van het spel. WhA beginnen voorzichtig en maakt weinig fouten in deze cruciale minuten. Hierdoor krijgen Lone Druid en Anti-Mage de wapens die ze nodig hebben en winnen de Duitsers voor een joelend thuispubliek de eerste prijs van drieduizend euro.

 


Watch live video from see2012 on TwitchTV

 

 

 
Watch live video from see2012 on TwitchTV

 

FIFA

Dit toernooi kent net als StarCraft een groepsfase met daarna de play-offs. De Belgische speler Bryan weet het helaas niet ver te schoppen: de Franse Spank en de Bulgaar Krasi blijken te sterk. Nederlander koentje92 gaat wel door in zijn groep, samen met de Zwitser Mirodeniro.

In de play-offs verliest koentje92 echter meteen van de Roemeense speler Ovvy. Deze sterke FIFA-speler schakelt later ook groepswinnaar Spank uit voor een plek in de finale. Aan de andere kant van de bracket plaatst de Poolse speler Bartas zich eveneens voor de finale, met een overwinning op Mirodeniro en door Ovvy’s clangenoot Krasi verslagen op de grasmat achter te laten.

Ovvy won in mei dit jaar de Zotac-FIFA cup en is overduidelijk de favoriet in de finale. Beide spelers kiezen voor de finale het team AC Milan, dus het gaat in de finale echt op persoonlijke vaardigheden aankomen. De Roemeen controleert beide wedstrijden vanaf het eerste fluitsignaal. De tweede wedstrijd wordt in de 89ste minuut beslist doordat Ovvy uit een corner scoort, waarna de eindscore op het veld 2-1 is en Ovvy de finale met 2-0 weet te beslissen.


Watch live video from see2012 on TwitchTV

Daniël Hoogland is e-sportsredacteur voor Gamer.nl en schrijft over alles dat met de elektronische sport te maken heeft.