De komende dagen vindt in Jönköping, Zweden, het grootste LAN-evenement ter wereld plaats: DreamHack. Al sinds jaren reist een grote Nederlandse delegatie met de bus naar het hoge noorden om aldaar een paar dagen onze nationale trots te vertegenwoordigen in wedstrijden van verschillende games. Dit jaar werd ik uitgenodigd om mee te liften met deze bus en dus versla ik de komende dagen mijn ervaringen in Zweden.

Eerst moet mij echter iets van het hart. Ik ben niet bepaald de e-sports kenner van Gamer.nl. Sterker nog, ik ben zo’n vervelende PC-gamer die enkel autistisch singleplayergames speelt. De laatste online game die ik uitvoerig heb gespeeld was Unreal Tournament. Wegens gebrek aan beschikbaarheid van onze experts moeten jullie het deze week echter met mij doen. Is dat erg? Nou, als je uitvoerige wedstrijdverslagen en diepe nabeschouwingen met de Nederlandse delegatie wil lezen, stel ik waarschijnlijk teleur. Maar als je als medeleek het fenomeen DreamHack wilt doorgronden, dan ben ik hopelijk je man. Ik ga deze week op zoek naar de leukste anekdotes, de gekste taferelen en vooral het DreamHack-gevoel.

Maar goed, de reis dus. Het loopt al tegen het einde van de middag als ik me bij de Nederlandse delegatie aansluit. De bus die ons naar Zweden moet brengen heeft de stopplaatsen Eindhoven en Utrecht al aangedaan en dus zit deze als ik bij het opstappunt in Enschede ben, al vrijwel helemaal vol. Traditioneel voor de Intel Pack4DreamHack-busreis wordt de lokale fastfoodketen geplunderd, aangezien dit de laatste grote stop is van de reis. De 78 gamers die zich aansluiten bij de ellenlange rij, verdubbelen vermoedelijk met gemak de jaaromzet van de tent. Onder het genot van de hamburger die er op het plaatje toch altijd zo oneindig veel appetijtelijker uitziet, maak ik kennis met de mensen van DUH-Events. Zij gaan mij de volgende dagen wegwijs maken in de wondere wereld van DreamHack.

De klok telt een uurtje of half zes als ik dan eindelijk de bus instap. Het is een volle dubbeldekkerbus. Niet alleen vol met mensen, maar ook vol met gigantische PC-kasten, koffers, tassen, slaapzakken en kussens. En dan hangt er ook nog een extra aanhangwagentje aan vast. Als ik op de benedenverdieping mijn plaats vind – alle pro-gamers zitten boven – mag ik blij zijn dat ik niet tot de langsten der Nederlanders behoor: onze benen moeten immers ook nog ruimte vinden tussen al die bagage. Na wat gepuzzel zit iedereen dan toch en begint de reis die een dikke dertien uur zal duren. Voor mij zit de grote veteraan van onze DreamHack-groep, Rob Schins, die door een goede negen jaar op de teller inmiddels een ware DreamHack-kenner is. Het was zijn oorspronkelijke idee om met een stel vrienden naar Zweden af te reizen en om een jaar later via een forum zestien mensen te ronselen voor een gezamenlijke bustrip. Een idee dat na het vinden van sponsoring niet bij slechts dat handjevol mensen bleef, getuige de overvolle bus waar we elkaar spreken.

Aan het begin van de reis zit de sfeer er al aardig in. Op de schermen van de bus worden de nieuwste films vertoond (laat het immers maar aan een stel gamers over om die ergens vandaan te toveren), terwijl gesprekken gevoerd worden en de literair aangelegde mensen zelfs door een boek heen vliegen. Af en toe vraagt iemand luidkeels aan de rest van de bus om te helpen met de oplossing van een kruiswoordraadsel. “Een Noord-Europese taal van vier letters met als tweede letter een A”, klinkt het dan, waarna iedereen zijn brein breekt totdat achterin het boekje gespiekt wordt (het was dus Laps, kom daar maar eens op).

Rond een uurtje of half tien vindt de grote wisseling van de wacht plaats. Op een onverlichte snelwegparking die vermoedelijk tevens dienstdoet als pikante ontmoetingsplek – als we even de benen strekken scheurt een Duitser met chagrijnige blik snel de weg op, maakt de buschauffeur die de bus door heen Nederland heeft gestuurd plaats voor chauffeur Barry, die ons door Noord-Europa zal vervoeren. Barry is inmiddels zo’n beetje de vaste DreamHack-chauffeur, waardoor het voor de veteranen in de groep een prettig weerzien is.

Barry maakt de verwachtingen snel waar als zijn K3 live-dvd de videospeler in gaat. In ieder geval geen potje met vet verzucht ik dan maar, terwijl ik koppig probeer gezang over drie biggen en Afrika en Amerika probeer te verdringen. Gelukkig duurt het nog maar een half uur tot de bus stopt voor de pont tussen Duitsland en Denemarken en we allemaal de bus uit moeten. Op de pont hebben we even de tijd om te genieten van het uitzicht over de pikzwarte zee en de veel te dure belastingvrije winkels. De treeën frisdrank voor een eurootje of acht zijn dan wel weer gewenst. Om wakker te blijven tijdens het gamen zal menig medepassagier immers geregeld een shot cafeïne nodig hebben.

Als we weer gaan rijden, ditmaal over de Deense eilanden, ontstaat collectief de behoefte aan slaap. De lichten gaan uit en het wordt stil in de bus. Iedereen sluit zijn ogen en probeert in slaap te vallen, wat uiteraard vrijwel onmogelijk is in een bus met amper ruimte. De spierpijn en snotterende neus van mijn verkoudheid ontzien mij helaas van dat heugelijke beetje rust en als we rond drie uur bij de tweede veerboot (naar Zweden) aankomen, ben ik dan ook verre van in optimale staat. Gelukkig duurt de tweede vaart nog geen half uur en snel zitten we weer in de verduisterde bus. En zowaar, ditmaal wordt me wat slaap gegund.

Iets voor zeven uur rijden we dan eindelijk Jönköping binnen. Met in totaal een uurtje slaap belooft het een zware eerste dag op DreamHack te worden. Toch ga ik dat laatste beetje energie dat nog niet door verkoudheid en slaapgebrek geclaimd is (wij gamejournalisten hebben een zwaar leven), proberen een goed beeld te krijgen van het evenement. De komende dagen breng ik hier op de website en als het even kan via Twitter een update over mijn ervaringen in Zweden. Het zal me benieuwen wat voor taferelen ik allemaal ga aantreffen.


Gijs reist op uitnodiging mee met het gezelschap van het Intel Pack4DreamHack-team. Zij verzorgen onder meer een geoliede busreis naar het DreamHack-evenement. Ook zij doen uitgebreid verslag over het evenement op hun site.