Reload
majora's mask

The Legend of Zelda: Majora’s Mask

You’ve met with a terrible fate, haven’t you?

Geschreven door Thijs Barnhard op
A Link to the Past perfectioneerde de formule van overkoepelende spelwereld en kerkers in 2D, terwijl Ocarina of Time de reeks succesvol naar de derde dimensie bracht. Breath of the Wild tot slot wist de Zelda-franchise opnieuw uit te vinden. Toch is het Majora’s Mask waar fans maar niet over uitgepraat raken. Twintig jaar na de originele release in Europa blijven de mysteries van deze game lonken.

Alles aan Majora’s Mask is bijzonder. Dat begon al bij de intense ontwikkeling van het spel. Oorspronkelijk had men bij Nintendo het plan om simpelweg Ocarina of Time met een nieuwe extra uitdagende modus uit te brengen. Sterkere vijanden en kerkers met compleet andere puzzels spraken bij het team en regisseur Aonuma weinig tot de verbeelding. Met toestemming van bovenaf werd besloten om toch maar een compleet nieuwe game te maken. Daar zat alleen wel een eis aan verbonden: het spel moest binnen een jaar af zijn.

zelda majora

Ambitieus recyclewerk

Geen gemakkelijke klus, maar door veel onderdelen - zoals personages en muziek uit Ocarina of Time - op creatieve manieren opnieuw te gebruiken, werd er veel tijd bespaard. Dat klinkt aanvankelijk als een goedkoop trucje om spelers twee keer hetzelfde pakket te verkopen, maar niets is minder waar: Majora’s Mask voelt compleet anders en is tegelijkertijd bijzonder ambitieus.

Zo loopt de hele spelwereld op een interne klok. Link heeft namelijk maar drie in-game dagen om het land Termina te redden van de ondergang. De met een griezelig gezicht uitgeruste maan beweegt zich met ieder verstrijkend uur dichter richting de aarde. Na ongeveer een uur tijd in het echt, stort het hemellichaam op aarde en sterft iedereen in Termina een gruwelijke dood. Alleen Link - heel toepasselijk al in de voorgaande game uitgeroepen tot de Hero of Time - kan daar een stokje voor steken. Met zijn magische ocarina fluit hij zichzelf en de rest van de wereld drie dagen terug in de tijd om de catastrofale botsing te voorkomen.

De inwoners van Termina zelf lijken zich aan het begin van het avontuur nog niet zo druk te maken. In het centraal gelegen Clock Town gaat in het eerste etmaal het leven gewoon door, maar met de naderende ramp worden de inwoners steeds wanhopiger en zenuwachtiger over al hun aardse problemen. Als Link even niet afgeleid wordt door het redden van de wereld, kan hij binnen drie dagen mensen helpen hun zaakjes op orde te krijgen.

zelda majora

Lachspiegel

Veel van die personages zijn rechtstreeks afkomstig uit Ocarina of Time, maar ze vervullen een iets andere rol onder een andere naam. Het effect hiervan is curieus. Hoewel de ontwikkelaars er nooit een geheim van hebben gemaakt dat Majora’s Mask onder hoge tijdsdruk is gemaakt en er veel uit het vorige spel opnieuw gebruikt werd, blijft het vreemd om bekende personages een iets andere rol te zien spelen.

Zo duikt Malon, de vriendelijke boerin van LonLon Ranch, in Majora’s Mask op als Cremia. Niet geheel toevallig is zij ook de eigenaar van een ranch en heeft ze een jonger zusje die een identieke kloon is van de jonge Malon uit Ocarina of Time. Majora’s Mask introduceert daarnaast ook Tingle, een verknipte versie van Link in de vorm van een oude man die gehesen in een strak, groen pakje denk dat hij minstens zo’n grote held is. Termina voelt daardoor als een soort lachspiegelvariant van Hyrule.

Juist de duistere, droevig en vreemde kanten van Majora’s Mask blijven twintig jaar later nog tot de verbeelding spreken.

Uniek enge sfeer

Dat vreemde gevoel wordt door alles in Majora’s Mask versterkt. De muziek is naargeestig en grote gedeelten van Termina zijn duister en ronduit vervloekt. Tel daarbij de constante dreiging van de grijnzende maan op en je hebt een game met een ongekend grimmige sfeer. De overkoepelende verhaallijn doet daar een laatste schep bovenop. Om de vloek van Majora te stoppen moet Link vier eeuwenoude reuzen doen ontwaken uit hun slaap. Dat kan alleen met behulp van verschillende maskers met bijbehorende transformaties.

De magische maskers geven Link de mogelijkheid om te veranderen in een Deku Scrub, een Goron en een Zora. Achter ieder masker en bijbehorende nieuwe vorm schuilt een tragisch verhaal. De oorspronkelijke lichamen die Link na een pijnlijke transformatie overneemt zijn namelijk stuk voor stuk gestorven. Personages in de wereld zien niet een Goron, Zora of Scrub met een groene muts op, maar hun overleden vader, geliefde of bondgenoot. De transformaties leveren daardoor niet alleen nieuwe gameplaymogelijkheden op, ze zorgen er ook voor dat de speler nieuwe perspectieven op het verhaal en de inwoners van de spelwereld krijgt.

zelda majora

Open voor interpretatie

Het is dus geen wonder dat spelers juist over Majora’s Mask niet uitgesproken raken. In dit spel ontwaak je reuzen uit hun eeuwenlange slaap, reis je door de tijd en doorkruis je de meest bizarre kerkers. Je zou denken dat deze momenten de meeste indruk maken, maar in Majora’s Mask blijven juist de kleine momenten hangen. Hoewel Link allerlei inwoners van Termina te hulp staat, kan hij lang niet iedereen helpen. De zielen opgesloten in de krachtigste maskers die hij vindt zijn bijvoorbeeld allang dood en daardoor niet meer te redden.

Juist de duistere, droevig en vreemde kanten van Majora’s Mask blijven twintig jaar later nog tot de verbeelding spreken. Het internet staat vol met de wildste theorieën en interpretaties over wat de game nou precies probeert te zeggen. Staan de vijf gebieden van Termina en bijbehorende kerkers voor de vijf stadia van rouw? Is Link in werkelijkheid dood tijdens de gebeurtenissen van de game en is Termina zijn persoonlijke vagevuur? Tot op de dag van vandaag wordt er uitgebreid gefilosofeerd en gespeculeerd over Majora’s Mask. Dat is een prestatie die zelfs de andere legendarische games binnen deze reeks niet kunnen evenaren.

In Reload houdt Gamer.nl regelmatig games van toen tegen het licht van nu. Lees ook andere Reloads:

Dit artikel delen:

Lees meer

Chrysler Building verwijderd uit Spider-Man: Miles Morales wegens kopierecht Alle Star Citizen-schepen worden tijdelijk gratis beschikbaar gesteld
21

Reacties op: The Legend of Zelda: Majora’s Mask

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • RWinV

  • 22 november 2020 09:21
  Vaak geprobeerd maar die tijdsdruk ondanks dat je de tijd kunt vertragen geeft mij de reden niet verder te spelen omdat je niet op je gemak de wereld kunt verkennen. Daarnaast had ik in bepaalde tempels meer tijd nodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 22 november 2020 10:49
  @RWinV ook op de 3DS? Ik merkte dat het Bombers Handbook e.a. een stukje makkelijker en overzichtelijker maakte. En ik ging gewoon drie dagen 'verkennen' op mijn gemak. En als ik eenmaal wist hoe ik op efficiënte wijze een temple in kon komen, speelde ik zo'n temple in een teug uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RWinV

  • 22 november 2020 10:56
  @Lord Ganon ook op de 3ds, maar zal ook wel met geduld te maken hebben gehad. Teveel gedoe vond ik. Uiteindelijk drie tempels gehaald en afgehaakt. Maar de sfeer en opzet van de wereld blijft erg gaaf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 23 november 2020 15:30
  @RWinV ik ben het met je eens hoor, ik heb ook een hekel aan tijdsdruk, omdat ik ook altijd alle hoekjes wil bekijken. Daarom was ik al blij met het kunnen vertragen van de tijd :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 22 november 2020 10:13
  Dit is mijn favoriete Zelda ooit. Leuk artikel om te lezen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 22 november 2020 10:48
  Fantastische game, tot op heden nog steeds zeer vermakelijk. Ik weet nog dat ik het origineel voor de N64 haalde en dat ik dacht, wauw! Gaan we elk jaar zo'n game krijgen? Dat was helaas niet het geval, maar als je ziet hoe de franchise is ontwikkeld, daar konden we toen alleen maar van dromen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 22 november 2020 12:10
  Dit is voor mij de beste game ooit gemaakt. Het recent uitgekomen Outer Wilds komt in de buurt van deze ervaring, ook echt een aanrader.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 23 november 2020 17:54
  @worms_master Had na aanleding van deze comments eens wat opgezocht en ziet er idd zeer vet uit! Enig idee hoe ik buiten Ebay aan een fysiek exemplaar kom voor de ps4? Zou een mooi cadeautje zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 24 november 2020 16:23
  @WvA Ik vrees dat digitaal de enige optie is. Limited Run had een aantal fisieke exemplaren uitgebracht, maar, zoals de naam doet vermoeden, waren deze erg limited. Zou hem ook heel graag in mijn kast hebben staan! Maar zeker de moeite waard. Het is geen zelda game, maar de makers maken er geen geheim van dat Zelda een van de inspiratiebronnen is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 24 november 2020 16:28
  @worms_master Tof, digitaal it is :) Bedankt voor de tip! Er zijn echt weinig games zoals Zelda met de time-loop mechanic, dus leuk om dat eens in space te zien gebeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 24 november 2020 17:39
  @WvA Geen probleem! Ik kwam er zelf achter door de lovende recensie op deze site.

  Een tip, ik zou zo min mogelijk of eigenlijk niets opzoeken over de game, aangezien het echt om de ervaring en het ontrafelen van het verhaal gaat. Have fun!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 25 november 2020 09:18
  @worms_master Thanks! Mijn vriendin is helemaal gek van Majora's Mask EN space, dus dat gaat misschien wel eens de perfecte combo worden :) En ze heeft nog nooit van de game gehoord ^_^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • inkmasteryPS4

  • 22 november 2020 14:14
  Hoop dat deze naar de switch komt!! Beste Zelda imo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 22 november 2020 14:34
  Één van de beste Zelda's! Ik heb de N64-versie hier nog in mint-condition (het kartonnen doosje) liggen. Mooie herinneringen aan de dungeons en de muziek van de game. De song of healing..brrr🥰🥰🥰🥰

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jeen1

  • 22 november 2020 23:27
  Geweldige game! Ik kwam er op de n64 destijds moeilijk doorheen, met name door de tijdslimiet. Uiteindelijk op de 3DS nog een poging gedaan en dit keer het hele verhaal en side-stories mee mogen maken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRealBonecrusher1973

  • 27 november 2020 10:54
  Het echte verhaal hoe deze game tot stand is gekomen steekt toch wat anders in elkaar. Klopt maar gedeeltelijk wat hierboven beschreven wordt, jammer, de interesse om verder te lezen stopt dan ook meteen…
  Volgende keer iets beter huiswerk doen ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 29 november 2020 08:18
  @TheRealBonecrusher1973
  Je kan ook aangegeven hoe het dan wel zit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RWinV

  • 27 november 2020 22:44
  Mijn vraag aan jullie? zou je deze game opnieuw gaan spelen anno 2020?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Diamond8d

  • 1 december 2020 09:31
  @RWinV Ja met niet al te hoge verwachtingen natuurlijk qua graphics etc.
  Denk dat het vooral leuk is voor de nostalgie… Dus als je het nog nooit heb gespeeld is het misschien al minder maar als je een Zelda fan bent, zeker doen.

  Heb zelf onlangs een Wii U aangeschaft. Via de Wii U kan je nog N64 games kopen in de virtual console en op je tv spelen vanaf de bank :-)

  MAAR als het goed is bestaat Zelda volgend jaar ook 35 jaar en men hoopt dat er dan net als Mario een Zelda All Stars komt.

  Dus misschien daar even op wachten :)

  Welke 3 Zelda games er dan op moeten komen wordt lastig….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  patriciaubl

  • 18 augustus 2021 11:54
  Top burny busty chicks alleen op deze site!
  Volg de link, en je zult er geen spijt van krijgen!

  shorl.com/byfebysyruku

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.