Reload
Pokemon Gold Silver

Pokémon Gold en Silver waren geboren winnaars

De ultieme vervolgen

Geschreven door Jacco Peek op
Pokémon Gold en Silver worden door velen gezien als de beste Pokémon-games ooit. Uiteraard is het discutabel of deze opvolgers van Red, Blue en Yellow écht het hoogtepunt van de franchise zijn, maar het valt niet te ontkennen dat vele gamers met nostalgische gevoelens terugkijken op de wonderbaarlijke rpg. Op 22 september verschijnen Pokémon Gold en Silver in de Nintendo eShop voor de 3DS, dus is dit het ideale moment om terug te blikken op de games.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in 2017.

De Pokémon-gekte brak in Japan uit dankzij het verschijnen van Pokémon Red en Green voor de Game Boy. Direct na het uitbrengen van de games in 1996 ging ontwikkelaar Game Freak aan de slag met een vervolg, dat toen nog de naam Pocket Monsters 2 droeg. Regisseur Satoshi Tajiri had een aantal wilde ideeën voor de ultieme Pokémon-games. Het plan was om hier tevens de laatste Pokémon-games van te maken.

Pokemon Red Green

Droom binnen een droom

De ontwikkeling van Gold en Silver verliep echter minder soepel dan gehoopt. Game Freak voelde de zesjarige ontwikkeltijd van Red en Green sterk in de portemonnee en het team was nog steeds slechts een paar man groot. In die tijd bestond The Pokémon Company nog niet en viel de ontwikkelaar onder Creatures Inc., dat een partnerschap had met Nintendo. Het bedrijf merkte daarnaast ook het succes dat de schattige monstertjes teweegbrachten, dus vroeg de uitgever om met spoed een Engelstalige versie van de game te ontwikkelen. De vier programmeurs van Game Freak hadden hun handen vol aan Pocket Monsters 2 en Pokémon Stadium voor Nintendo 64 en daarnaast een port ontwikkelen zou het ontwikkeltraject van die titels nog meer uitrekken. Een wereldwijd succes leek dus een droom binnen een droom te blijven, totdat niemand minder dan Satoru Iwata te hulp schoot.

In die tijd was Iwata nog geen president van Nintendo, maar CEO van HAL Laberatory Inc. en bestuurslid bij Creatures Inc. Dankzij zijn opleiding als programmeur begreep Iwata als een van de weinigen de complexe programmeertaal van de games, waardoor hij zich in hoogsteigen persoon ontfermde over de Engelse versie van de eerste games. Ook vertaalde Iwata het gevechtssysteem van Red en Green naar Pokémon Stadium, waardoor er een flinke last van de schouders van Game Freak viel. Omdat Iwata de broncode van de Pokémon-games kende, was hij ook sterk betrokken bij de ontwikkeling van Gold en Silver. Hij bedacht een compressiemethode voor de graphics van de games, wat vaak wordt gezien als de reden dat de game twee regio’s bevat. Uit een recent interview met Game Informer blijkt dat dit waarschijnlijk niet de hoofdreden was, maar het overschakelen naar cartridges met een dubbele capaciteit.

Pokemon map

In 1997 werd de naam Pocket Monsters 2 ingewisseld voor Pokémon Gold en Silver en kreeg het publiek de game voor het eerst te zien op Nintendo Space World, waar enkelen van de honderd nieuwe pokémon werden onthuld. Omdat Nintendo een jaar later met de Game Boy Color kwam, duurde het tot november 1999 totdat de games eindelijk in Japan verschenen voor zowel de Game Boy als Game Boy Color. In 2000 verschenen Gold en Silver in de VS, en in 2001 belandden ze eindelijk in onze lokale speelgoedwinkels.

Ambitie

Het implementeren van de Kanto-regio naast de nieuwe Johto-regio staat symbool voor de ambitie die Game Freak had tijdens de ontwikkeling van de games. Het team zat vol met ideeën om de beste Pokémon-rpg ooit te ontwikkelen en deed schijnbaar geen enkele concessie. Vooral de nieuwe Johto-regio laat zien dat er beter is nagedacht over de setting van de games. De wereld is gebaseerd op oude Japanse steden zoals Kyoto en Nara. De mengelmoes van overblijfselen uit het Oude Japanse Keizerrijk en natuur is duidelijk terug te zien in de Johto-regio, zoals de Bell Tower die gebaseerd is op de Toji-toren. Het feit dat spelers na het verzamelen van de acht gymbadges terug kunnen reizen naar de (ietwat teruggeschaalde) Kanto-regio was daarnaast een verrassing. Subtiele aanpassingen en bekende trainers met nieuwe pokémon maakte het een nostalgische reis door een bekend gebied.

Pokemon Gold

Dat Gold en Silver regelmatig worden gezien als de beste delen in de reeks, is te danken aan de hoeveelheid verbeteringen die ze doorvoerden. Er was nu bijvoorbeeld een dag- en nachtcyclus met een klok, die invloed had op het verschijnen of de evolutie van bepaalde pokémon. Voor het eerst werd er ook onderscheid gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke exemplaren, waarmee de deur werd geopend naar het fokken van pokémon bij de Day Care. Onder de juiste voorwaarden konden spelers eindelijk supersterke pokémon grootbrengen om er hun voordeel mee te doen in gevechten. Het gevechtssysteem zelf werd ook uitgebreid door pokémon met twee types te introduceren en het psychic-type minder dominant te maken met de nieuwe steel- en dark-types. Ook het splitsen van de special-statistiek in special attack en special defense maakte het competitieve aspect iets interessanter.

Uiteindelijk zorgden alle verfijningen ervoor dat Gold en Silver hét avontuur boden waar Pokémon-fans op hadden gewacht. Zoals Game Freak het zelf stelt, waren Red en Blue het resultaat van het spelen met code, terwijl de ontwikkeling van de vervolgen veel doelgerichter was. De gelijkenissen met de populaire anime waren nog groter en het gevoel van een nieuwe regio vol met sterk ontworpen pokémon ontdekken raakte de juiste snaar. De pakkende muziekjes, gecomponeerd door Game Freak’s medeoprichter Junichi Masuda, dragen bij aan de vrolijke sfeer. Kinderen, jongeren en volwassenen konden daarnaast weer volop aan de slag met vechten en ruilen, wat in Japan voor een beperkte tijd zelfs online via de Mobile GB System kon.

Pokémon
Pokémon
Pokémon

De ultieme vervolgen

Gold en Silver waren erg belangrijk voor de franchise. Ze bewezen dat het publiek de geniale formule nog lang niet beu was, opdat de serie tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. De 23 miljoen verkochte exemplaren leidden tot Pokémon Crystal, de definitieve versie van de tweede generatie spellen. Crystal voerde overigens nog een aantal belangrijke veranderingen door, zoals animaties tijdens gevechten en een vrouwelijke trainer, en werd ruim zes miljoen keer verkocht.

Pokémon Gold en Silver waren de ultieme vervolgen op toch al ijzersterke games, wat waarschijnlijk de reden is dat de games zo worden geprezen. Hoewel er in 2009 al twee geweldige remakes uitkwamen voor Nintendo DS, kijken we er naar uit om de games binnenkort weer te kunnen spelen op de 3DS. De Virtual Console-versie biedt zelfs de mogelijkheid om lokaal te ruilen, vechten en pokémon over te zetten naar de Pokémon Bank. Hoewel Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon én een Switch-versie in het verschiet liggen, is het nog altijd de moeite waard om in de wonderlijke wereld van Pokémon Gold en Silver te duiken.

Pokémon

Dit artikel delen:

Lees meer

Beelden van achtste aflevering HBO's The Last of Us getoond Nieuw-Zeeland-update nu beschikbaar voor Microsoft Flight Simulator
12

Reacties op: Pokémon Gold en Silver waren geboren winnaars

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Zepres

  • 19 september 2017 11:32
  Wat een spel was dit zeg. Heerlijk! middagjes met mn broer lopen ruilen zodat we allebei alledrie de starters hadden, chagrijnig zijn wanneer die me weer eens had verslagen met veel te sterke pokemons. Uren spelen in de auto op weg naar de vakantiebestemming in Frankrijk. Tot een paar jaar geleden was dit spel dé reden dat ik nog af en toe mijn gameboy oplaadde, helaas is het interne batterijtje wat de savegames levend hield nu ook leeg, maar man, wat was dit een geweldig spel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Lync

  • 22 september 2017 13:44
  @zepres Des te meer reden om ze op de 2 of 3DS te scoren!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fpsbig

  • 27 februari 2023 12:00
  @Zepres je kan de batterij zelf vervangen schijnt niet eens heel moeilijk te zijn maarja je zal wel weer opnieuw moeten beginnen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RoyVG

  • 27 februari 2023 12:04
  Gold en Silver waren de definitie van een vervolg op Pokemon. Alles uit de vorige game, maar nog meer en beter. Nieuwe Pokemon, nieuwe types, nieuwe mechanics zoals de beginselen van breeding, de eerste poging tot moderne EVs en IVs. Man, ik heb zoveel Mystery Gift via infrarood zitten doen met een schoolgenoot om die knuffels te krijgen voor in je kamer, en die kamer dan weer in 3D bekijken in Pokemon Stadium 2. Het feit het de enige Pokemon games zijn met twee regios is nog steeds uniek (ook al is de tweede verrassend kaal als je een beetje kritisch kijkt). De remakes HeartGold en SoulSilver zijn ook nog steeds enorm goeie games. Ik kijk met heel veel plezier terug naar deze generatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 27 februari 2023 12:37
  @RoyVG Eens. Het was gewoon de perfecte uitbreiding op wat Pokemon zo tof maakte. Daarna moesten ze al vaak gimicky dingen toevoegen om wat nieuws te verzinnen. Heerlijke games, en echt tijdloos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 27 februari 2023 13:36
  @RoyVG ik vind retrospectief gen 3 toch ook erg goed en qua niveau bij Silver en Gold komen. Vooral de grafische stijl vind ik van die generatie top! En de regio beviel me ook.

  Maar ja, wat je zegt over Silver en Gold is wel waar, het is als The Godfather 2 onder de videogames.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Robkazoe

  • 27 februari 2023 13:47
  @RoyVG Kanto was echt een veredelde speedrun. Veel gebouwen zijn eruit gehaald en er zit amper iets van verhaal in Kanto zelf. De gyms en de levels die de gym leaders hadden, waren ook overal en nergens. Surge met level 46 Pokemon als eerste leader terwijl Janine slechts een level 39 Pokemon had (als 3e 4e of 5e gym).

  De toevoeging van Red was grappig gedaan als eerbetoon maar de grind naar level 70+ was echt niet grappig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RoyVG

  • 27 februari 2023 14:40
  @Robkazoe Ja, zeker wel mee eens. Zodra je klaar was in Johto en Kanto in mocht was er ook niet veel meer dan alleen maar trainer battle, gym, trainer battle, gym, trainer battle, gym en dan Red. 80% van het verhaal zit in Johto, waardoor Kanto echt alleen maar als een uit de kluiten gewassen 'victory lap' aanvoelt. Een encore die te lang duurt.

  Dat voorbeeld van de gym levels is ook een stukje kritiek op de game, de level curve vlakt af halverwege Johto omdat je ineens 3 of 4 gyms in elke volgorde mag doen, en dan ineens een eindsprint naar de Elite4. Kanto en de grind naar Red zijn dan weer het andere uiterste. Dat is het enige wat ik zou veranderen als ik de keuze kreeg. Maar ik heb genoeg screenshots gezien van mensen die Red verslaan met een groepje level 55-60 Pokemon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Retrail

  • 27 februari 2023 14:29
  @RoyVG Helemaal eens. Ongelooflijk wat ze in die spellen wisten te proppen. Ook kwamen deze spellen uit voor het grote internettijdperk. Daardoor werd ik zelf als 13-jarige enorm verrast dat Kanto er ook nog in zat nadat ik de Pokemon League in Johto had uitgespeeld. Dat soort grote verrassingen zie je tegenwoordig niet meer door alle snelle media.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 27 februari 2023 14:35
  @Retrail
  Grote nadeel van Internet tegenwoordig ja! Voordat een spel tegenwoordig uit is kan je alle geheimen al opzoeken. Vooral voor een spel waar je erg op wacht is het heel lastig om niet in de verleiding te komen om deze spoilers te zien. Bij Sword en Shield wist ik alleen de starters. Verder de wild area maar niet welke Pokemon erin zaten. Ik vond het helemaal geweldig dat ik Tyrogue vond. Dat soort dingen zijn veel leuker dan van te voren alles al weten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RoyVG

  • 27 februari 2023 14:49
  @Retrail Ik weet nog al die Pokemon bladen waarin ze plaatjes lieten zien van de nieuwe pokemon omdat in Japan de games al waren aangekondigd of zelfs al uit waren, en kinderen die de 'superdure' Japanse pakjes Pokemon kaarten uit de winkel kregen met vreemde onbekende Pokemon van de volgende generatie erin. Zo leerde ik over het bestaan van bijv Cyndaquil, maar dan onder zijn japanse naam. Die mysterie zijn we inderdaad helaas kwijt door het internet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 27 februari 2023 14:25
  Mijn Pokemon verhaal is begonnen bij Gen 3. Daarom zijn voor mij HeartGold en SoulSilver de ultieme Pokemon spellen. Veel leuke hacks zijn daarop gebaseerd en zeker de moeite waard om te spelen. Vooral SacredGold en StormSilver! Alle 493 Pokemon zijn er te vinden en je ultieme goal is Arceus vangen. Het enige wat in deze spellen achterhaald is zijn de HMs en de boxes zijn alleen bij Pokemon Centers te raadplegen. Verder kan dit spel makkelijk mee met de laatste Pokemon spellen in deze stijl zoals Sword en Shield.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.