Reload
Witcher 3

Is The Witcher 3: Wild Hunt de moeite van het spelen nog waard?

The Witcher staat weer vol in de spotlights op Netflix en de Switch

Geschreven door Michel Musters op
The Witcher is overal. De Netflix-serie is een groot succes, de boekenverkoop is als gevolg enorm toegenomen, er is een Switch-versie van The Witcher 3: Wild Hunt verschenen én de game heeft bijna vijf jaar na dato spelersrecords verbroken op Steam. Stel dat je The Witcher 3 nog niet hebt gespeeld: is het nog de moeite waard om de game nu aan te schaffen en op te starten?

The Witcher 3 was mijn game van het jaar 2015, en terugkijkend is het misschien ook wel mijn game van de generatie. Voor mij is het spel meer dan de som der delen: het is niet alleen een geweldig, diepgaand avontuur, het is ook de eerste game die ik heb gespeeld na een behoorlijke burn-out en die mij weer verliefd deed worden op het medium an sich.

Ik heb toen dus genoten van de gigantische actie-rpg, maar heb het spel sindsdien niet meer aangeraakt. De recente opleving van de franchise heeft ervoor gezorgd dat ik weer zin kreeg om het spel te doorlopen. Toevallig wilde ik toch de Switch-versie van de game uitproberen, dus besloot ik het spel op te starten en mij weer onder te dompelen in de fantasywereld van Geralt of Rivia. Goed idee, of zou ik zo mijn mooie herinneringen aan de game juist vergallen?

The Witcher 3 Wild Hunt

Een enkeltje Velen

Na in een dikke week tijd een uur of dertig in de Switch-versie te hebben gestopt – ik ben dus nog lang niet aan het einde van mijn avontuur, maar heb wel als een bezetene zitten spelen – ben ik in ieder geval van mening dat The Witcher 3 nog altijd een geweldige prestatie is. De spelwereld waarin The Witcher 3 zich afspeelt – de moerassen, bossen en vlaktes van Riven, de bruisende stad Novigrad en de door Noorse, ongerepte natuur geïnspireerde gebergten van Skellige – is nog altijd een lust voor het oog en voelt alsof er echt in geleefd wordt.

De game bevat veel uitgestrekte gebieden die er relatief generiek uitzien, maar die worden afgewisseld met prachtige locaties die je na al die jaren nog steeds de adem benemen. De gezellig middeleeuwse stad Oxenfurt die je vanuit een torenhoge brug bereikt, het spookachtige Fyke Isle met zijn ruïnes, de glooiende, kleurrijke akkers voordat je Novigrad binnen rijdt: The Witcher 3 ademt een ongekend magische en tegelijk realistische sfeer. De geweldige geluidseffecten dragen daaraan bij: het geluid van in de wind krakende takken en het onweer in de verte wanneer het weer omslaat geeft je een gevoel van immersie dat in weinig andere games bereikt wordt.

The Witcher 3

Vraagtekens

Tegelijkertijd is het vijf jaar na dato erg duidelijk dat The Witcher 3 als inspiratiebron heeft gediend voor veel modernere open wereld actie-rpg’s. Vooral Ubisoft lijkt leentjebuur te hebben gespeeld – Assassin’s Creed Origins en Odyssey hebben een spelwereld en structuur die enorm lijkt op die van The Witcher 3. Latere releases die het openwereldgenre hebben vernieuwd, met name Zelda: Breath of the Wild, zorgen er onherroepelijk voor dat Wild Hunt juist ietwat verouderd aanvoelt.

Net als in de moderne Assassin’s Creed-games krijg je ook hier een gigantische wereldmap voorgeschoteld vol met vraagtekens. In mijn herinnering was elk vraagteken op de kaart van The Witcher 3 een avontuur op zich, maar dat blijkt uiteindelijk wel mee te vallen: op de meeste plekken vindt je generieke schatten bewaakt door monsters, of bandietenkampen en monsternesten die uitgeschakeld dienen te worden. Ik durf zelfs te stellen dat Asssassin’s Creed Odyssey iets meer doet met die locaties: daar staat een random gebied doorzoeken soms garant voor een epische nieuwe quest op een fantasievolle nieuwe plek. The Witcher 3 kent wat mij betreft iets te veel icoontjes op de map die uiteindelijk nauwelijks een avontuur opleveren, al kun je die natuurlijk ook gewoon negeren.

De spelwereld van Wild Hunt is een les gamedesign voor gevorderden, en hoewel de gameplay naar hedendaagse maatstaven niet heel speciaal meer is, maken de originele quests, personages en het verhaal dat meer dan goed.

Uitblinken in grijs gebied

The Witcher 3 compenseert dat met een aantal diepgaande quests met originele verhaalontwikkelingen en ijzersterke personages. De eerste twee grote quests in The Witcher 3 zijn daar de beste (en meest besproken) voorbeelden van. In een van de quests maak je kennis met de ‘Bloody Baron’, een zuipende generaal die zijn gezin kwijt is en Geralt inschakelt om zijn vrouw en kind terug te vinden. De keuzes die je tijdens je zoektocht maakt hebben – zonder al te veel te willen spoilen – verregaande gevolgen voor het lot van deze man. Ook de andere quest, waarin je een dorp vol met weeskinderen bezoekt dat gerund wordt door een stel schunnige heksen, heeft een afloop die geenszins zwart-wit te noemen is.

Al in de eerste pakweg vijftien uur van The Witcher 3 wordt daardoor duidelijk dat de wereld van The Witcher 3 excelleert in het tonen van grijze gebieden: kwesties waar eigenlijk geen perfecte oplossing voor is. Dat maakt de game ook zo realistisch: in het echte leven moeten we ook vaak kiezen tussen twee kwaden. Elke keuze die nog zo goed bedoeld lijkt, kan voor anderen of voor jezelf slecht uitpakken. In het verlengde daarvan zijn ook de personages van The Witcher 3 zo geschreven. Tot op zekere hoogte is iedereen in Wild Hunt wel een egoïstische klootzak – ook een prima weerspiegeling van het echte leven.

Fijn is dat kleinere quests – zijmissies en ‘Witcher contracts’ – hier geen uitzondering op zijn. Zelfs de simpelste avonturen, waarin je bijvoorbeeld jaagt op een monster dat een lokaal dorp terroriseert, monden regelmatig uit in een situatie die je niet had verwacht – en in plottwists die nieuw licht schijnen op een monster, een personage dat je de quest heeft aangereikt of belangrijker: jezelf. Jij kiest namelijk regelmatig de afloopt van zo’n quest, en doordat je (soms optioneel) de uitkomst van die keuze kunt aanschouwen, leer je (de virtuele versie van) jezelf ook beter kennen.

The Witcher 3

Niet de souplesse van Assassin’s Creed

De grootste kritiek die The Witcher 3 rond release kreeg te verduren, was dat de gevechten in het spel niet zo lekker liepen. Na een kleine vijf jaar is dat niet verbeterd. Zwaardgevechten zijn nog steeds allesbehalve diepgaand: je voert een paar lichte aanvallen uit, misschien één of twee zware, gooit er een magische actie tussendoor en klaar is Kees. Ondanks dit gebrek aan diepgang vond ik de gevechten echter nooit irritant worden, ook niet tijdens mijn tweede speelsessie. Ze zijn vrij snel voorbij – zeker wanneer je ervoor zorgt dat je altijd een level of twee hoger bent dan de quest die je accepteert – en nergens had ik het gevoel dat Geralt een actie maakte waar ik ‘m geen opdracht toe had gegeven.

Het spel laat zich niet zo soepel besturen als een moderne Assassin’s Creed – rondrennen in Origins en Odyssey voelt sneller en soepeler, en ook paardrijden gaat daar met veel groter gemak (sorry Roach) – maar het is nog altijd een enorme verbetering ten opzichte van die vórige grote openwereld-rpg-mijlpaal, The Elder Scrolls 5: Oblivion. Daarbij vind ik de mogelijkheid om je op gevechten voor te bereiden door je zwaarden in te smeren met bepaalde potions een hele toffe. Het blijft redelijk oppervlakkig in Wild Hunt, maar dit is een element waar CD Projekt Red goed aan zou doen om het in een eventueel nieuw deel uit te breiden.

Het moge duidelijk zijn: na pakweg vijf jaar is The Witcher 3: Wild Hunt nog altijd de moeite van het spelen waard. Ja, ook op de Switch: de game oogt zeker op de televisie een stuk minder gedetailleerd en waziger dan de versies op PlayStation 4, Xbox One en pc, maar dat je dit na een halfuurtje spelen compleet vergeet, spreekt boekdelen over de kwaliteit van het spel zelf. De spelwereld van Wild Hunt is een les gamedesign voor gevorderden, en hoewel de gameplay naar hedendaagse maatstaven niet heel speciaal meer is, maken de originele quests, personages en het verhaal dat meer dan goed.

Mocht je The Witcher 3: Wild Hunt om wat voor reden dan ook hebben gemist, dan loont het dus altijd nog om een uurtje of honderd opzij te zetten en je te storten in deze geweldige rpg. Toss a coin to CD Projekt Red, zullen we maar zeggen!

In de rubriek Reload bekijken we klassiekers uit de geschiedenis van de game-industrie vanuit het huidige perspectief. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

'Escape from Tarkov doet iets echt unieks' - Gamer.nl Podcast 265 Hoogtepunten: Doom Eternal voorlopig geen ray tracing en meer
32

Reacties op: Is The Witcher 3: Wild Hunt de moeite van het spelen nog waard?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  sandervs

  • 2 februari 2020 10:24
  Ben er in 2016 aan begonnen, zit op 100 uur maar heb hem nog lang niet uit. Komt vooral omdat ik 20 games tegelijk speel op 4 consoles en weinig tijd heb Ivm werk en gezin. Goede game maar grote games zijn niet echt iets voor mij. Moet het artikel nog lezen maar zie geen reden waarom je dit nu niet meer kan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 2 februari 2020 16:41
  Een gezin, een baan en nog steeds de behoefte hebben om anoniem op te scheppen over het aantal consoles dat je hebt. 👏🏼🙂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 2 februari 2020 22:42
  @denver haha nee zo was het niet bedoeld. Speel nog Shovel Knight op de WiiU, heb verder een Switch en een Xbox. Maar Xbox zijn inmiddels 2 aparte lijstjes geworden, gekochte games en Gamepass games, dus 3 consoles. Speel ook nog wel is op pc, dus toch wel 4 platformen. Teveel games, te weinig tijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 februari 2020 11:02
  @niqomipa Je zou ook een game kunnen spelen die nieuw voor je is inplaats als voor de derde keer een ervaring tot je te nemen die je al kent.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 2 februari 2020 11:18
  @Mmo-veteran en dan laat hem. Hij bepaalt toch zelf wel wat hij met zijn vrije tijd doet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Paxopoxo

  • 2 februari 2020 13:18
  @Mmo-veteran Wat is daar mis mee? Het is heel normaal om een game meerdere keren uit te spelen als je het leuk vind..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lavadragonista

  • 2 februari 2020 18:35
  @Mmo-veteran iemand die games koopt om 1x te spelen is gewoon dom bespaar je geld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 2 februari 2020 18:57
  @lavadragonista vind ik ook weer kort door de bocht. Ik heb laatst jedi uitgespeeld maar geen behoefte om het nog een keer te doen, waarom maakt mij dat dom??? Heb me 20 uur zeker vermaakt komt neer op 3 euro per uur dat vind ik nou niet echt dom

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lavadragonista

  • 2 februari 2020 20:21
  @Aces-82 Ik heb het dan ook meer over games als The Witcher die zou ik niet maar 1x spelen dan vind ik het dom om 69 euro te spenderen maar goed ieder zn eigen dan maar!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 februari 2020 20:24
  @lavadragonista ik heb nergens gezegd dat er iets mis is met het voor de derde keer spelen van dezelfde game. Ik geef alleen een suggestie naar wat meneer Niqomipa mijn inziens beter kan doen mijn zijn tijd. Dat is overigens mijn mening en hoeft hij niks mee te doen natuurlijk :) Wat een vijandigheid meteen hier zeg.. gezellige website :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 4 februari 2020 11:17
  @niqomipa Jammer man dat je mij meteen neerzet als een troll wanneer ik mijn mening uitspreek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 2 februari 2020 11:12
  Mooi gemaakte game in veel opzichten, maar toch wel wat minpunten die ik (te) weinig lees:

  - main story voor 90 procent van de game onwaarschijnlijk saai en irritant uitgesmeerd (vind Ciri!)
  - combat oninteressant en gedateerd
  - zelfs op 1 na hoogste moeilijkheidsgraad te makkelijk (iedereen simpel te verslaan met igni / aard / dodgen en zwaard, potions en olie e.d. heb je zo goed als nooit nodig

  Een 8,5 wat mij betreft

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 2 februari 2020 11:17
  @Agent 4125 ben het wel met je eens dat de sidequests soms zo lang zijn, dat je bijna vergeet wat je aan het doen was met de main quest, en dat die daarom erg uitgesmeerd overkomt. Een probleem waar veel RPG's tegenaan lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 2 februari 2020 11:22
  @Excalibur82 Er zitten echt heel toffe side quests in, met geweldige personages, knap geschreven en met veel humor. Ik wil alleen ook een gaaf hoofdverhaal. En dat ging wat mij betreft echt nergens over. Al vroeg in de game zie je bij een quest 'ontdek of Ciri in stad A, B of C is', dan weet je al hoe laat het is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Matsie

  • 2 februari 2020 11:14
  Ik speel hem nu voor de tweede keer. De eerste keer heb ik hem voor m'n gevoel te veel gerusht, vooral doordat ik niet te veel van de mainstory afgeleid wilde worden.
  Nu neem ik meer de tijd en probeer hem te completen.
  Ook speel ik hem wat meer casual, even de game opstarten om een contractje af te handelen, ipv mezelf onder te dompelen in een quest van minimaal een uur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 2 februari 2020 11:15
  Het herspelen van RPG's doe ik eigenlijk nooit. Een groot deel van de lol zit hem in de verrassing. Het ontdekken van het landschap en de verhalen die zich ontvouwen. Een tweede keer is dat toch minder. Hoewel een nieuwe playtrough in TW3 wel interessant is omdat je verder kan gaan met je caracter waarmee je de eerste playtrough hebt gedaan (en er nog veel skills te unlocken zijn).

  De vergelijking met Zelda BotW ben ik het niet mee eens. De eerste uren daarvan vond ik eigenlijk saai met een wereld die heel erg leeg aanvoelde. Uiteindelijk heb ik BotW leren waarderen om wat het wél is, maar het is vooral anders. Ik zou zeker niet zeggen dat BotW een doorontwikkeling is van het TW3 concept. Het zijn twee totaal verschillende games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ennorim

  • 2 februari 2020 11:55
  Geweldige game in 2016 aan begonnen. 2017 tweede playtrough en de uitbreidingen. Ik hoor hier eigenlijk weinig over want die waren wel echt heel vet hoor. Ik had de meeste trophies al gehaald, ik moest er nog twee, dus vorige maand maar weer even opgestart om die 100% te halen. Ik heb voor mij gevoel wel het uiterste uit de game gehaald en is nu wel echt klaar. Heb er geweldige herrinneren aan en zal de game altijd blijven koesteren!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 2 februari 2020 12:32
  Ik ben het nieuwe jaar ook begonnen met een replay van TW3, omdat het de enige Witcher-game is die ik nooit volledig uitgespeeld heb en ene TV serie. Ik heb een haat-liefde verhouding met open wereld-games en dat geldt ook voor TW3. Een hoop fetch/errand quests die maken dat ik me soms meer een oppasjuf voel dan een Witcher die toegewijd is aan zijn taak. TW2 had in dat opzichte een veel duidelijkere focus en bovendien een veel beter verhaal vol politieke intriges.

  Nu heb ik laatst Brood in het Wild geprobeerd en daar vond ik dan weer helemaal niks aan. Het zijn twee uitersten: Brood dump je in een wereld waar je het zelf maar moet uitzoeken maar je nagenoeg niet beloond wordt, terwijl TW3 zo veel markers op je map pleurt dat je bijna de hele map niet meer ziet.

  Als ik dan toch open wereld moet spelen, dan liever zoals een Gothic 2 dat doet: een compacte wereld die toch groots aanvoelt door slim en verticaal ontwerp. Of zoals Ocarina of Times, dus opgeknipt in semi-open wereld gebieden. Of zoals Sunless Skies, de perfecte balans tussen vrijheid en beloning.

  De voornaamste reden dat ik TW3 speelt is omdat het de bloody Witcher is en ik sinds deel 1 verknocht ben aan die wereld. Maar andere games in het genre (Assassins Creed, Horizon, TES en de Fallout spinoffs) laat ik met alle plezier liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 2 februari 2020 12:51
  @Baukereg Dat was nou juist het geniale aan BotW, je krijgt een quest met een begeleidend stukje, vaak wat cryptische tekst, en daarna blijft de questmarker stoïcijns op de questgever staan. 'Doe maar'. Dat vond ik zó verfrissend in dat type game. Zouden meer open-wereld spellen moeten doen. Je intelligentie wat meer aanspreken. Ik heb ongeveer 350 uur in BotW zitten nu, ALLE quests op eigen kracht opgelost, nou ja, ik mis er nog zes. Dat laat ik zo, zodat ik af en toe nog even een bezoekje kan brengen aan Hyrule. Wat een feest om er alleen al in rond te niksen, Het is m'n favoriete Zelda allertijden geworden, ook al vielen de 'dungeons' wat tegen.

  The Witcher 3 heb ik nooit zelf gespeeld, maar wel uren meegekeken bij een kennis. Mooie game, maar ik zie er tegenop om eraan te beginnen vooral vanwege de omvang. Cyberpunk ga ik wél halen, groot Bladerunner/Deus Ex fan namelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 2 februari 2020 13:08
  @clandestine666 Met 350 uur in Wild Brood zou de omvang van TW3 je toch niet moeten afschrikken? XD

  Ben het helemaal met je eens dat het loslaten van het handje van de gamer in Brood een hele verademing is tov de door questmarkers vervuilde games. Echter was ik soms hele avonden maar wat aan het rondneuzen zonder dat het me verder bracht. Dan zag ik ergens een ruïne in een ravijn en ging ik er met hoge verwachtingen heen. En dan was er vrij weinig te doen en het enige wat het opleverde was een middelmatig zwaard dat na drie klappen al stuk is. Ik snap de charme van het "niksen", maar ik heb zelf toch iets van beloning nodig, en dat vond ik helaas in Brood te weinig. Voor doelloos rondwandelen in de natuur ga ik wel naar Marokko of Noorwegen. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.