Op 24 mei 2006 liet Valve weten dat Half-Life 2: Episode 1 klaar was, dat Episode 2 nog in 2006 uit moest komen en het laatste deel voor Kerstmis 2007 zou verschijnen. Dat bleek op zijn zachtst gezegd optimistisch. Episode 2 kwam uiteindelijk pas in 2007 uit als onderdeel van The Orange Box, waarin ook Portal en Team Fortress 2 gebundeld zaten.

En Half-Life 2: Episode 3? Die is nog steeds spoorloos. Door de jaren heen hebben we diverse malen gehoord dat Valve eraan werkt, maar er is inmiddels zo’n lange tijd verstreken dat we ernstig twijfelen aan het bestaan van de game. Zo gaf Valve-baas Gabe Newell in 2009 nog aan dat er een goede reden was voor de stilte rondom de game, maar waarom precies kon hij niet kwijt. Ook liet hij weten graag gebarentaal in Episode 3 te verwerken, om diepere personages te creëren. Maar verder blijft het angstvallig stil rondom de titel. We willen inmiddels wel weten hoe het spannende einde van Episode 2 vervolgd wordt!

Ricochet

Gelukkig doorbrak Newell vorige maand vermoedelijk de stilte. Vermoedelijk, omdat het project inmiddels zulke mythische vormen aanneemt dat er in codetaal over gesproken lijkt te moeten worden. Valve kondigde als 1-aprilgrap namelijk een vervolg op Half-Life multiplayermod Ricochet aan. Later die maand praatte Newell over de releasedatum van Ricochet 2, maar fans denken dat hij het eigenlijk over Episode 3 had. "Het probleem met Ricochet 2 is dat wanneer we te veel van tevoren vertellen, we later van gedachten kunnen veranderen en dingen gaan aanpassen. Het liefst zouden we het ontwikkelingsproces supertransparant maken, maar alle aanpassingen en veranderingen die we tussendoor maken zouden fans waarschijnlijker nog veel gekker maken dan gewoon niks zeggen totdat er zekerheid is", aldus Newell.

Goed, nog steeds geen concrete informatie, maar hopelijk wel een teken dat Episode 3 er nog steeds aan zit te komen. Komen we op de E3 over krap twee weken dan eindelijk meer te weten? Reken er maar niet op. Een woordvoerder van Valve heeft deze maand nog bevestigd dat het bedrijf niet met nieuwe games komt op de beurs. Of ze Episode 3 ook als nieuwe game beschouwen, is niet helemaal zeker, maar het is het verstandigste om maar nergens vanuit te gaan. Dan valt het straks ook niet tegen als we pas over een paar jaar wat over de game horen… misschien in de vorm van Half-Life 3?

We laten jullie achter met wat artwork van Episode 3. Blijf vooral verder dromen!