De term 'game' voor World of Warcraft is inmiddels een tikkeltje lichtzinnig. Met miljoenen addicten die per dag uren zich in de wereld storten en zelfs hun sociale leven naar de knoppen zien gaan door een game, komen de kreten lifestyle, verslaving of drugs beter in de buurt. Zelf bekijk ik de World of Warcraft-gekte vanaf de zijlijn. Waar iedereen om me heen wel roept dat World of Warcraft 'de shit' is, heb ik zelf nooit de neiging gehad me in de eindeloze wereld te storten. Ten eerste omdat online rollenspellen me niet liggen en ten tweede omdat ik er geen tijd voor heb. Als non-Warcrafter heb ik wellicht uit mijn perspectief wel een grappige kijk op in mijn ogen een krankzinnige wereld.

Want het verhaal dat ik laatst een vriend van mij hoorde vertellen sloeg echt alles. Als gamer moet je iets afweten van World of Warcraft, anders hoor je er niet bij, en dus weet ik ook dat er 'instances' en 'raids' zijn. Met z'n veertigen (of minder?) lekker een kerker in, om volgens de strakke leiding van één of andere bobo met nóg meer tijd dan de anderen, monsters te verslaan. So far, so good. Het waren echter de omstandigheden waarin dit gebeurde waar we om moesten lachen.

De mensen die hij gesproken had, hadden op zaterdagavond in het spel afgesproken. Nog steeds niets aan de hand, doe lekker op je zaterdagavond wat je wilt. Maar, nu komt het: ze gingen drinken. En niet gezellig met z'n allen in een café, nee: bij het verslaan van draken in de instance. Feitelijk kwam het er op neer dat men per verslagen draak een shotje Tequila nam. Aan het eind van de avond moest iedereen dronken zijn.... voor z'n eigen computer?

Wel, vergeef me, maar ik vind dit werkelijk alles qua treurigheid slaan. Blijkbaar is het community en sociale aspect van World of Warcraft zo ver doorgeslagen dat men zelfs solo achter de computer dronken kan worden, als zijnde dat men met een groep de kroeg induikt. Natuurlijk, iedereen moet lekker doen en laten waar 'ie zin in heeft en ik ben ook de laatste die zegt dat dit 'verboden' moet worden, maar slaan dit soort mensen niet heel ver door in hun 'hobby'? En moet ik me als non-Warcrafter dit als het algemene gevoel bij World of Warcraft voorstellen of zijn het slechts een paar übernerds die dit soort taferelen uithalen?