Nu de E3 haar einde nadert en we weer naar de normale orde van de dag kunnen gaan, had ik allicht een heel verhaal kunnen ophangen over de persconferenties van de Drie Grootheden, de spellen die er uitkomen of hoe tof Chewie er uit ziet met een PSP in zijn handen. Maar nee, dit keer niet. Natuurlijk, Wii Fit is ook heel grappig (hoewel minder grappig als je geen benen hebt). Peter Moore zuigt in Rock Band (druk eens niet twee keer op pauze, lul! Zoiets zou ik nou nooit doen hè…). En Sony - het is haast onmogelijk - heeft mij nota bene geïmponeerd (nou ja, een beetje dan) met hun aankomende plannetjes. Maar dat zijn dingen waar ik het nu bij laat voor wat het is. Nee, neem dan de World in Conflict bèta die afgelopen woensdag begon. De screenies trokken mij aandacht al vanaf het begin; de vele lovende verhalen (ook onder andere die van Matthijs) maakten de interesse alleen maar groter. Ik ging daarom snel het 1.4 gigabyte tellende bestand binnenslurpen, het installeren, de code invoeren en gelijk spelen. Om vervolgens toch enigszins teleurgesteld achter mijn scherm vandaan te komen. Niet zozeer door de verbindingproblemen (dat wordt heus wel opgelost), maar eerder vanwege de hele gameplay en, omdat het een multiplayer bèta is, de speelervaring tijdens potjes tegen anderen.

Begrijp me niet verkeerd, het is ook geen slecht spel. Zeker niet. Maar zó revolutionair als de makers zelf beweerden, nou nee. Qua gameplay niet,  qua multiplayer niet. Natuurlijk kun je niet echt veel concluderen uit een multiplayer bèta met twee mappen, dat weet ik ook wel. Maar de eerste indruk is alvast een beetje teleurstellend. Ik kan me heus er wel een uurtje of wat mee vermaken, maar om het nou diehard in clan-verband of zoiets te gaan spelen., nou nee. Daarvoor zitten er toch teveel haken en ogen aan het spel. En stiekem is het eigenlijk best wel een beetje... saai.

Oogt op zich heel goed, maar speelt toch een tikkeltje saai weg

Zo is het bijvoorbeeld niet echt leuk als je een paar tankjes hebt laten droppen als reinforcements, die vervolgens door een helikopter binnen een paar seconden kapotgeschoten wordt. Dit mag in het echt dan wel zo wezen, je krijgt alleen niet bepaald de tijd om te reageren. En aangezien het nog steeds een spelletje is, lijkt me dat niet bepaald gebruiksvriendelijk. Ditzelfde geldt voor helikopters versus infanterie en anti-air. Het is logisch dat die mannetjes met een rocket launcher, gevuld met anti-air missiles, in hun poten goed werken tegen luchteenheden.

Probleem echter is dat je er maar vijf per keer kunt kopen en je ze in drie tellen kwijt bent. Mag je vervolgens weer twintig seconden lang wachten op je nieuwe eenheden, die je tien seconden lang rondvliegt naar de goede plek… en vijf seconden kun je weer nieuwe bestellen. Meh. Als je dan in teamverband (1 support, 1 air, 1 armor en 1 infanterie) samenhuppelt werkt het wel. Te goed trouwens, als je echt met zijn vieren over het landschap swiept denk ik dat je geen tegenstand krijgt. Maar dat doet niemand, althans niet op de servers waar ik kwam. Het gevolg:  zo'n mooi "ja maar, ALS je ...."-plaatje.

Gaan je eenheden stuk, dan mag je weer eventjes lekker wachten

Misschien moeten we dan zeggen: maar dat doet de casual gamer niet. En het argument als "het is niet voor de casual gamer" is onzin, want de hele interface verraadt dat. Keigrote knoppies, alles duidelijk, simpel klikwerk. Dat is het gewoon. Het ziet er gelikt uit, zeker in vergelijking met een Supreme Commander. Maar het mist de diepgang die Supreme Commander dan wel heeft. Bijvoorbeeld de economie en het lopend houden van je oorlogsmachine. Klikkerdeklik, dat is het gewoon. Waar zijn de tactieken die je in een Company of Heroes zo mooi hebt? Het raken van andermans tankies aan de achterkant, omdat deze zwakker is. Eén raket haalt wel in één klap een heli neer, maar als je de achterkant van een tank raakt, gebeurt er niets. Niet echt spannend… saai eerder.

 

World in Conflict pretendeert zo'n "huge-ass fucking zomgwtf over the top simulatie achtig iets" te zijn, maar dat realisme gaat weg, spijtig genoeg. De hypemeter is hier flink gedaald in ieder geval. Maar om het stukje dan toch nog even positief af te sluiten: het lobby-systeem  zit wel ontzettend goed in elkaar. Maar om dáár nou het spel voor aan te schaffen... nou nee.

*Note 14/7/07: Zouden alle users die mij, en ik citeer, "een noob" vinden, zo vriendlijk willen zijn om eens samen een potje World in Conflict te spelen? Ik wil graag overtuigd worden. Dank jullie wel!