Redactiepost

Welkom op het nieuwe Gamer.nl

V6-bèta is hier!

Geschreven door Arthur van Vliet op
Dit is Gamer.nl V6. V6 is een nieuw uiterlijk, een nieuw innerlijk, maar boven alles een voortzetting van alles waar Gamer.nl voor staat. Dat vraagt om een (her)introductie.

Vijf jaar geleden lanceerden we Gamer.nl V5. Dat betekende destijds een stap vooruit voor een van Nederlands eerste gamewebsites. Maar vijf jaar is een eeuwigheid op internet. Wat in 2010 modern was, is in 2015 rijp voor het museum.

Afgelopen jaar bleek Gamer.nl V5 exact dat. Qua design voldeed de frontpage niet meer aan onze eisen, en ook niet aan die van jullie. Artikelen opmaken en publiceren via ons CMS werd bovendien een steeds omslachtiger proces, vergeleken met de zich alsmaar ontwikkelende webstandaarden. En als klap op de vuurpijl waren daar de technische problemen met onze gamedatabase en mediaserver.

We snakten naar vernieuwing. Die is er, vanaf vandaag, in de vorm van Gamer.nl V6. 

Designprincipes

Het nieuwe Gamer.nl is ontworpen op basis van drie designprincipes. Nummer één: Gamer.nl V6 moet clean en strak zijn. Dat wil zeggen: geen overbodige knoppen, geen onnodige afleiding van de content die je leest en geen functies die in de weg staan van de kern van de website. Dus zie je minder knoppen, maar gaan we meer gebruikmaken van dynamische content om je naar de juiste plek te sturen. We missen nog wat zaken (daarover zo meer), maar het vereenvoudigde Gamer.nl is het Gamer.nl zoals wij het voor ons zien.

Het tweede principe: herkenbaarheid. Al van het begin was voor ons duidelijk dat Gamer.nl V6 vertrouwd aan moet voelen, dat het direct duidelijk is waar je wat kunt vinden. Geen progress for the sake of progress, maar een vertrouwd uiterlijk en een herkenbare opzet. Veel mensen scannen op Gamer.nl de nieuwskoppen; dat moet ook op V6 mogelijk blijven, zonder verdwaald te raken in een compleet nieuwe indeling.

Gamer.nl moet clean en strak zijn

Nummer drie: Gamer.nl moet klaar zijn voor de toekomst. V6 voldoet aan de wensen op het web anno 2015. Om tekst te lezen is geen leesbril meer nodig, de website is responsive (daarmee verdwijnt de officiële app voor iOS en Android) en dus goed te bekijken op elk platform. En er is een groot blok om visueel aandacht te besteden aan onze belangrijkste content. De website is bovendien modulair gebouwd, dus we kunnen eenvoudig mee blijven bewegen met nieuwe ontwikkelingen en ons platform uitbreiden.

Aan de voorkant

Op het nieuwe Gamer.nl kunnen we weer trots zijn op de content die we plaatsen. Een groter lettertype komt de leesbaarheid ten goede, afbeeldingen zijn groter en duidelijker, terwijl we op de frontpage nu niet drie, maar een theoretisch oneindige hoeveelheid plekken hebben om artikelen en nieuws onder de aandacht te brengen. Een tag-systeem moet navigeren makkelijker maken.

We hebben ook weer een eigen player geïmplementeerd. Geen ingesloten YouTube-video’s dus, maar daar krijg je een lichte, responsive videospeler voor terug. Die speler staat ons ook toe om 4K-video’s van zestig frames per seconde te plaatsen. We zeiden het al: klaar voor de toekomst.

Het is al eerder voorbijgekomen: sommigen van jullie zullen de Gamer.nl-app gaan missen. Dat begrijpen we, maar we willen benadrukken dat het gebruik van een responsive website voor zowel ons als jullie voordelen heeft. Apps onderhouden kost geld, tijd en moeite, die we nu kunnen steken in redactioneel werk.

Technische updates aan de website kunnen we direct doorvoeren op alle versies van Gamer.nl, zodat je op je iPhone, Samsung, iPad, HTC of waar dan ook altijd de laatste versie van ons platform bezoekt. En voor wie het app-icoon mist: maak een snelkoppeling op het hoofdscherm van je telefoon of tablet, en je gaat in het vervolg met één tik op het scherm naar de frontpage van Gamer.nl.

Aan de achterkant

Artikelen, video’s en nieuwsberichten plaatsen doen we ook via een compleet nieuwe omgeving. Achter de coulissen maken we gebruik van een binnenshuis ontwikkelde gereedschapskist met daarin twee prominente tools: de Grid Creator 3000 en Snippet Master. Dat zijn koosnaampjes die de techniekafdeling heeft gegeven aan twee middelen die het leven van de Gamer.nl-redacteur makkelijker moeten maken.

Waar we voorheen met een traditionele teksteditor werkten om artikelen klaar te zetten, gaan we per vandaag aan de slag met een ware blokkendoos. Artikelen bouwen we nu op door elementen (grote afbeelding, kleine afbeelding, tekstvak, video, citaat, etc.) naar de juiste plek te slepen en in te vullen. Dat bespaart ons een hoop frustraties en maakt het mogelijk om met kleine moeite het maximale uit onze content te halen.

De grote afbeeldingen die je bovenaan de frontpage ziet, plannen we achter de schermen in via een rooster. Dat rooster is volledig naar wens in te delen. Als we een nieuw artikel groot willen brengen, dan kan dat zo groot als we willen, terwijl er tijdens bijvoorbeeld de E3 voldoende ruimte is om het grid in te delen in kleinere blokken om zo aandacht te besteden aan de overdosis aan nieuws, previews en verslagen van de beursvloer.

Dan is er nog de gamedatabase. Op Gamer.nl hielden we jarenlang een database bij van alle verschenen en nog te verschijnen games, inclusief releasedatum, media (screenshots en trailers) en informatie over de inhoud. Met de verhuizing naar uitgever Reshift Digital vorig jaar zomer, verhuisden ook onze servers. De gamedatabase overleefde die overzetting niet, met als gevolg dat deze niet meer geüpdatet kon worden en het bijhouden van de welbekende Gamer.nl Top 100 praktisch onmogelijk werd.

De afgelopen maanden is gebouwd aan een compleet nieuwe database. Die is af, maar moet nog gevuld worden. Het kan dus zijn dat je enkele games mist op de site. Work-in-progress dus, waar we momenteel druk mee bezig zijn. Verwacht in de toekomst up-to-date informatie over elke nieuwe game waar we over schrijven. 

De toekomst

Het predikaat work-in-progess geldt voor heel Gamer.nl. Zoals je ziet is de nieuwe website momenteel nog in bèta en dus simpelweg nog niet af. De komende tijd blijven we Gamer.nl uitbreiden met nieuwe functies. Dat gaat om kleine en grote updates op de korte en lange termijn. Denk bij de lange termijn aan de terugkeer van de Top 100, later dit jaar, in een nieuwe vorm. De belangrijkste boodschap is: nu de techniek een inhaalslag heeft gemaakt, kunnen we onze tijd weer meer gaan richten op het uitbouwen van onze content. 

Het Forum

Voor nu veranderd, maar nog altijd beschikbaar, is het Gamer.nl-forum. Dit heeft een eigen identiteit, met eigen users, die nog altijd bij tijd en wijlen topics plaatsen en reageren. Door de focus op het ontwikkelen van een nieuwe website is er nog geen tijd geweest om de samenkomstplek op wat voor manier dan ook aan te passen. Verwacht daar in de toekomst echter wel beweging. Het forum werkt in ieder geval nog en is te bezoeken via het bekende adres.

Omdat we in bèta zijn, gaan jullie ongetwijfeld nog problemen en bugs tegenkomen. We will vragen om deze vooral te (blijven) melden. In de reacties onder artikelen en nieuwsberichten, maar ook via het mailadres bugreport@gamer.nl. Elke komende woensdag gaan we jullie een update geven over welke bugs zijn aangepakt en over eventuele toevoegingen aan de website. Heb je inhoudelijke feedback (denk: tips, suggesties en opmerkingen over content en de website in het algemeen) dan ontvangen we die graag via dit artikel.

Rest ons te zeggen: veel plezier en hopelijk vinden jullie het net nieuwe ontwerp net zo fijn als wij. Doe verder vooral wat je normaal ook op Gamer.nl doet: check het laatste nieuws, lees de meest recente recensies en duik samen met ons in de achtergrond. En laat ons vooral je mening over Gamer.nl V6 weten. 

Update: Op moment van schrijven is het niet mogelijk om te reageren op artikelen en werkt de videoplayer nog niet. De ontwikkeling van het responsive design heeft enige vertraging opgelopen, waardoor Gamer.nl er op je mobiel nog niet ultiem uitziet. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Clash of Clans-maker ziet inkomsten omhoogschieten in 2014 Win een Samsung 4K monitor
7

Reacties op: Welkom op het nieuwe Gamer.nl

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Redactie_Gamer.nl

  • 24 maart 2015 16:48
  Welkom iedereen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Citzkoi

  • 26 maart 2015 07:46
  Dank u wel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  reshift_development

  • 24 maart 2015 17:45
  Super cool!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zorewin

  • 26 maart 2015 09:42
  Ok als webdesigner moet ik zeggen.. Ontsla je ontwerper.. en als ik toch bezig ben ook je technische team want de site is bagger traag.. Sorry maar een beetje developer kan er al voor zorgen dat ie beter werkt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sethune

  • 26 maart 2015 10:56
  Give this man a cookie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Wrack

  • 26 maart 2015 13:40
  Misschien een beetje kort door de bocht, maar ik vind het maar nieuwe design maar niets (bijna afstotelijk). Als dagelijkse bezoeker van Gamer.nl, kan ik op de 1 of ander manier mijn draai niet meer vinden.

  Paar specifieke punten van kritiek:
  - Formaat van header en footer
  - Kleur gebruik (veel zwart/grijs).
  - Gebruik van Font (ook de Size)
  - Missende icons

  Wellicht dat er nog wel beter op word, maar nu voelt het nog niet 'af'.

  Ik zal mbt de bugs nog wel een specifiek rapportje insturen =)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nihilistic Poet

  • 27 maart 2015 18:47
  Ik mis een RSS feed, de ouwe werkt niet meer. :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.