De E3 is van start en zoals gewoonlijk wordt er begonnen met de persconferenties van de grote partijen. Maandag was de Sony persconferentie en dinsdag volgden Nintendo en Microsoft. Voor de E3 2006 waren de verwachtingen hoog gespannen met de komst van de Nintendo Wii en de PlayStation 3. Met goede moed en nieuwsgierigheid trokken Wolf en ik met pen en papier in de aanslag naar de conferenties. Maar wat een teleurstelling werd dat...

Sony liet het publiek proeven van een aantal games die op de PS3 uitgebracht zullen worden. Schitterende games en graphics om van te smullen. Waarom we dan teleurgesteld zijn? Sony heeft het hele jaar al lopen opscheppen dat de PS3 gamers zou tonen wat de grafische kracht van het apparaat zou zijn. Toen we dan eindelijk de games onder ogen kregen was dit daar een bevestiging van. Niets verrassends dus. Dat neemt niet weg dat de PlayStation 3 een killermachine gaat worden die naar mijn mening weer nummer 1 zal komen te staan. Bijna alle developers zijn al druk bezig met de onwikkeling van games op deze console. Sony liet mij wel even glimlachen toen zij lieten zien wat er mogelijk is met cardgames. Een kaart werd op een soort plaat gelegd waarop de EyeToy gericht moet worden en uit de kaart verschijnt dan het monster van die kaart. Zo kun je virtueel met elkaar vechten, een zeer bijzondere uitvinding van Sony die veel jongeren zeker zullen gaan toepassen.

Nintendo begon haar persconferentie op zeer originele wijze. Miyamoto die met wild enthousiasme met de controller van de Nintendo Wii een orkest dirigeert. Direct voelde ik het speelse van Nintendo en het enthousiasme van het bedrijf. Echter veel leuker dan dat werd de persconferentie niet. Natuurlijk heb ik hard zitten klappen toen Metroid Prime 3 getoond werd evenals bij Twilight Princess en Super Mario Galaxy. Deze games werden echter allemaal achter elkaar getoond in een lang filmpje terwijl deze games naar mijn idee echt wel op grotere wijze aangekondigd hadden mogen worden. In 2004 kwam Miyamoto met zwaard en schild op en werd de nieuwe Zelda vertoond, wat niemand had verwacht. De opbouw van spanning was toen perfect terwijl dit jaar men het eigenlijk allemaal wel verwachtte. De geheime feature van de Wii-mote wat een anti-climax. Na al die speculaties van fanboys op het internet had ik op zijn minst verwacht dat er daar wel een paar van waar zouden zijn. Maar nee, de revolutionaire functies zijn een rumblepack en een paar speakers. Nou, daar val ik niet van achterover. En van het feit dat de Wii 24 uur per dag aan kan staan zodat vrienden bij je op bezoek kunnen in Animal Crossing deed mij ook de broek niet bollen.

Wat had ik dan wel willen zien? De interface van de Virtual Console, de prijs en ik had gehoopt dat Iwata iets moois en nieuws uit zijn zak zou toveren. Begrijp me niet verkeerd, ik sta te trappelen om de Wii te proberen en ik vind het allemaal heel vernieuwend, maar de persconferentie heeft me niet overdonderd, iets wat ik van Nintendo wel had verwacht. Na Sony en Nintendo was onze hoop dan ook gevestigd op Microsoft, de partij waarvan we in eerste instantie het minst verwachtten gezien het feit dat hun next-gen console al een tijdje meedraait. Uiteraard hoopten en verwachtten we een aankondiging van Halo 3 en dit werd dan ook bevestigd. Verrassend was het zeker dat Bill Gates voor het eerst aanwezig was tijdens de Microsoft persconferentie. Oke, het heeft dan niet bijzonder veel toegevoegde waarde, maar ergens is het wel erg tof. Hoewel ik had verwacht dat Microsoft met een handheld op de proppen zou komen, moet ik zeggen dat de koppeling tussen Microsoft Windows Vista en de Xbox 360 en je mobiele telefoon geniaal is. Dit biedt gamers zo veel mogelijkheden die op dit moment gewenst zijn door gamers. Ook Microsoft kwam met een aantal mooie en leuke games, Gears of War anyone! Als ik dan zo terug kijk op de drie persconferenties moet ik toegeven, hoewel ik dit niet had verwacht, dat Microsoft mij het meest heeft verrast. Een knap staaltje werk als je bedenkt dat zij de enigen zijn zonder nieuwe console. Maar toch wil ik even kwijt dat de grote drie mij hebben teleurgesteld. Ik had op mijn stoel willen springen, kippenvel willen krijgen, ja, zelf tranen in mijn ogen willen hebben van de aankondigingen in de persconferenties. Laten we hopen dat de games op de beursvloer dit wel voor elkaar zullen krijgen als ik er zelf mee kan spelen.