Als we kijken naar de platformhouders Nintendo, Sony en Microsoft, dan zijn vooral laatstgenoemden bezige bijtjes in Keulen. Sony komt traditiegetrouw met een persconferentie en heeft al laten weten dat het in ieder geval twee nieuwe titels gaat aankondigen. Voor deze uitgever is het jaarlijks dringen voor afspraken, maar we zijn er in ieder geval zeker van dat we No Man’s Sky kunnen bekijken.

No Man's Sky

Microsoft heeft ook wat te bewijzen, vooral Microsoft Nederland. De beurs valt erg dicht tegen de Nederlandse release van de console aan en Gamescom vormt dus misschien wel het startschot voor de lanceercampagne. Microsoft heeft een hoop titels in het business-gedeelte staan, die we al kennen van de E3. Zo is Fable Legends aanwezig, net als Forza Horizon 2 en Sunset Overdrive. Nieuwe aanwezige: Quantum Break, we zijn benieuwd wat de uitgever van dit project laat zien.

Nintendo richt zich tijdens Gamescom traditiegetrouw meer op consumenten en is op de beursvloer aanwezig met de grote titels die ook op E3 al te zien waren. Daar zit het verrassend leuke Splatoon bij, net als Bayonetta 2, Captain Toad: Treasure Tracker, Hyrule Warriors en het echte klapstuk: Super Smash Bros. Achter gesloten deuren zullen veelal dezelfde titels te vinden zijn.

Andere uitgevers

Electronic Arts heeft elk jaar een persconferentie en in het verleden werd deze altijd daags voor de beurs gehouden. Ditmaal valt de persconferentie echter samen met de persdag. Onduidelijk is waarom hiervoor gekozen is. Daarnaast is duidelijk dat in ieder geval De Sims 4 en Fifa 15 prominent aanwezig zullen zijn, maar dat viel te verwachten: de release voor beide titels begint te naderen, 5 september en 26 september respectievelijk. Daarnaast zijn er intussen al twee teasers verschenen voor BioWare’s nieuwe project, dus we verwachten daar ook meer van te zien. Ook de status van Dragon Age 3: Inquistion benieuwt ons, nu de titel iets naar achteren is gezet.

Ubisoft zal met alle knallers van de E3 aanwezig zijn, waarmee de uitgever de facto eigenlijk een goede Gamescom tegemoet gaat. Far Cry 4, The Division, The Crew, Assassin’s Creed: Unity en Rainbow Six: Siege  maakten allemaal indruk. Eerder dit jaar hintte een Ubisoft-werknemer naar een nieuwe Prince of Persia, maar alle verwijzingen hiernaar werden in allerijl verwijderd. Ook kondigde de uitgever een The Settlers-game aan, dus wie weet kan de uitgever deze Gamescom nog verrassen met nieuwe titels.

Rainbow Six Siege

2K heeft zoals gebruikelijk ook alle titels van de E3 in Keulen. Dit jaar zijn dat onder meer Evolve, Borderlands: The Pre-Sequel! en Civilization: Beyond Earth. De uitgever had in eerdere jaren ook altijd een nieuwe titel in de aanbieding. Zo konden we jaren terug BioShock: Infinite voor het eerst in Keulen zien (kort na een reveal-evenement) en ook Borderlands 2 toonde zijn gezicht voor het eerst in Keulen. Dit jaar stond er ook een nieuwkomer in de planning, maar is helaas onlangs geannuleerd door de uitgever. Er was meer tijd nodig.

Over missing in action gesproken: Mad Max was in geen velden of wegen te bekennen tijdens E3 en ook rondom Gamescom is het nog totaal stil. Vorig jaar was de game nog groots aanwezig op beide beurzen, maar sindsdien is er geen piep meer vernomen van het project van Avalanche Studios. Een paar medewerkers aan het project waren wel enthousiast over de nieuwe Mad Max-filmposter die op PAX werd getoond, maar over hun eigen game hadden ze niets te melden.

Warner Bros., waaronder Mad Max valt, heeft gelukkig wel genoeg andere titels om dat gemis op te vangen. Mortal Kombat X, Batman: Arkham Knight en Middle-Earth: Shadow of Mordor zijn drie games die er steeds beter uit beginnen te zien. Verder heeft de uitgever weer een nieuwe LEGO-game in de aanbieding, Lego Batman 3 dit keer.

Mortal Kombat X

Verder heeft Sega aangegeven met in ieder geval één nieuw project te komen en het gaat niet om een Sonic-titel. Daarnaast heeft Alien: Isolation op de E3 een goede indruk achtergelaten en deze titel is ook in Keulen aanwezig. We zijn benieuwd of die positieve eerste indrukken blijven bestaan bij een tweede aanraking. Namco Bandai heeft ook wat leuks voor de racefans onder ons: het heeft de distributierechten op Project Cars in Europa in handen en kan de titel dus uitgebreid laten zien aan de pers.

Wat hebben we dan nog? Blizzard is met zijn grote titels (Heroes of the Storm, Diablo 3, World of Warcraft, StarcCraft II en Hearthstone) in verschillende vormen aanwezig, maar heeft opvallend genoeg dit jaar geen persconferentie gepland staan. Op de beursvloer kunnen mensen wel alvast proberen met Hearthstone verder te gaan in de Naxxramas-uitbreiding. Gamer.nl heeft in het business-gedeelte een interviewafspraak staan voor Heroes of the Storm, een titel die nog een aardig eindje weg lijkt te zijn.

We zijn daarnaast uitgenodigd om weer te komen kijken naar The Witcher 3: Wild Hunt. Het betreft hier waarschijnlijk dezelfde presentatie als die van de E3, maar dat is geen straf. Verder hebben we ook met een aantal hardwarepartijen afgesproken om op de koffie te komen. Zo kletsen we bij met Logitech en koffieleuten we met nVidia dat rond die tijd net zijn Tablet Shield uitbrengt.  

Konami kunnen we ook niet onbenoemd laten: PES 2015 is met een nieuwe build aanwezig en in Keulen zal Kojima een uur lang gaan praten over Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Zelfs als er geen beelden van naar buiten komen, weten we in ieder geval wel zeker dat het interessant wordt om naar te luisteren. Bij Koch Media is het dan weer mogelijk om je Dead Island-fix te krijgen: zowel Escape Dead Island als Dead Island 2 zijn aanwezig.

Uiteraard zijn er ook tal van Nederlandse games op onder meer het Holland Pavillion te vinden, waaronder de Eerste Wereldoorlog-shooter Verdun. Ook is de nieuwe game van Abbey Games (de studio achter het goed ontvangen Reus) te vinden in de Koelnmesse.

Verdun

Kortom

Al met al wordt Gamescom dus een drukke beurs waar sowieso een hoop nieuwe informatie vandaan gaat komen. We hebben hierboven zelfs nog maar een grove schets gemaakt van wat er voor onszelf zoal op het programma staat en dingen nog even onbenoemd gelaten. We gaan waarschijnlijk nog wel een rondje hardware doen, houden onze ogen open voor interessante pc-titels (van een Kalypso wellicht?) en zullen ook proberen bij de indiemegabooth ons gezicht te laten zien. Gamescom 2014 gaat bruisen, dat weten we zeker! Gamer.nl zit heel de week klaar om al het nieuws op te pakken en op de woensdag en donderdag zijn we ook in Keulen aanwezig om alles te bekijken. We hebben er zin in!

Al het nieuws, alle trailers en alle artikelen rondom Gamescom 2014 kun ook je terugvinden in ons Gamescom 2014-dossier.