Op een doorgaande dag vraag ik me nog wel eens af wáárom ik in hémelsnaam de Nintendo DS aangeschaft heb. Het zit namelijk zo: ik speel amper met Nintendo’s nieuwste handheld. Nu ligt dat niet zozeer aan het feit dat het spellenassortiment niet in orde is (integendeel!), maar om het feit dat ik niet zoveel op heb met handhelds. Toch schaf ik steeds een nieuwe handheld aan van Nintendo als die aangekondigd wordt. Afijn. 

Over een DS beschik ik dus. En nu ik sinds een week of zes elke dag naar Eindhoven moet reizen voor mijn school, wat een dikke anderhalf uur duurt, leent de DS zich voor zo’n soort situatie natuurlijk bij uitstek. Dus op een doodgewone dinsdag moest ik vanzelfsprekend weer met de bus naar school. Samen met een maat van me nam ik plaats en gingen we een potje FIFA 07 spelen. Wat heb je anders te doen in die stinkbus? Ik wist waar ik aan toe was, startte de game op en werd helaas wéér niet verrast door een EA game voor de DS. FIFA 07 DS is in mijn ogen namelijk een hopeloos product. Dat waren FIFA 06 en de World Cup-editie ook al en dit deel is precies hetzelfde als die vorige twee versies. Ik had het spel echter van een oom van me gekregen en mij is ooit verteld alleen vliegen af te slaan. Zodoende nam ik FIFA 07 braaf in ontvangst. Hoe dan ook: ik zou jullie iets gaan vertellen over FIFA 07 en ‘die jongen in de bus’.  

De bus was inmiddels al een minuut of tien aan het knorren, toen er een jongen van een jaar of twintig op mij afgestormd kwam. Ik keek verbaasd omhoog en de jongeheer begon te praten. “Ik heb ook zo’n DS bij me. Een DS Lite zelfs”. Ik: “Ja, dus…?”. Nou ja, de kerel wilde een potje multiplayeren tegen me. Ik zei dat ik de single card multiplayermode wel inschakelde van FIFA 07. Daar stemde de jongen mee in en als den duvel zat ‘ie alweer achter in de bus. Ik meen dat hij nog schreeuwde dat z’n Download Play al ingeschakeld was. Een bijzondere jongen, dat was het eerste wat me te binnen schoot.  

Na een minuut had mijn DS nog steeds geen medespeler gevonden. Vreemd. Ik riep vragend voor de zekerheid maar of ‘ie zijn Download Play wel aan had staan. “Beslist!”, liet hij al schreeuwend merken. Ik zwengelde mijn multiplayer mode nog maar eens opnieuw aan, maar nog steeds geen resultaat. Wel potverdikkie, het zou toch niet zo zijn dat?

 En ja hoor, de mode die FIFA 06 nog enigszins leuk maakte, de single card multiplayer, is volledig geschrapt in FIFA 07. Hoe kon Electronic Arts dit nu maken? Ik vraag me af waarom de troef van de vorige FIFA zo nodig uit 07 gehaald moest worden. Een duidelijk gemis, want het maakt het al niet briljante FIFA 07 er niet veel beter op. Ik stelde de jongen teleur dat een potje multiplayer niet mogelijk was. Zijn gezicht sprak boekdelen. 

Mijn busreis werd nog lichtelijk goed gemaakt door een dikke pot New Super Mario Bros., de game die mijn ‘tegenstander’ bij had, die overigens geen enkele uitdaging bood. Dat zal jullie echter een worst wezen. Laat EA in ieder geval de volgende boodschap duidelijk zijn: probeer een beetje tijd te besteden in het produceren van een DS-conversie, want op die Burnout, Sims en FIFA meuk voor de DS zit niemand te wachten. Hoop voor een goede FIFA voor de DS heb ik in ieder geval niet meer. Gosh.