Ho, stop eens even Xbox 360 eigenaren! Haal nú die disc van Overlord, The Darkness, Forza Motorsport 2 of Flatout uit je Xbox 360; kap eens met je meest verse high score run in Geometry Wars, en ga als de wiedeweerga richting Xbox Live Marketplace om de Bioshock demo te downloaden! Voor de PC gamers: zet nu onmiddellijk het verschijnen van de PC demo van Bioshock in je agenda en zet er een hele dikke rode streep onder! Wat is deze demo namelijk fan-tas-tisch goed en wat gaat Bioshock een vreselijk goede game worden! Ik had zelf al langere tijd goede hoop voor deze game. Ontwikkelaar Irrational Games heeft een sterk portfolio en de System Shock games, waar Bioshock de spirituele opvolger van is, behoren tot de meest sfeervolle en memorabele first person games ooit verschenen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik de games zelf nooit gespeeld hebt, maar je leest en ziet er toch altijd behoorlijk veel over. Als ik dan een blik wierp op de vele screenshots, trailers, interviews en gameplay-demonstraties van Bioshock, dan wist ik wel dat deze game veel potentieel in zich had.

Rapture in slechts een deel van haar glorie

Nu is de demo echter uit, en ondanks mijn toch al vrij hoge verwachtingen van deze game, zijn die nog eens dubbel en dwars overtroffen. Allemachtig, wat een sfeer heeft dit spel! Na een vliegtuigcrash in de oceaan zie ik mijn karakter vanuit eerstepersoons perspectief haastig naar de oppervlakte zwemmen. Ik kom boven water en overal om me heen zie ik intense vlammen en ronddobberende wrakstukken van het vliegtuig.  Ik denk bij mezelf (en hierin was ik lang niet de enige): ok, gaat dit tussenfilmpje nou nog verder of hoe zit het? Totdat ik de analoge stick bewoog en doorhad dat ik nu al midden in de gameplay zat. Holy shit! Eenmaal uit het water, stuit ik op een grote ijzeren capsule, groot genoeg voor één persoon. Ik neem plaats en wordt in het water getakeld. Op het luik wordt een film geprojecteerd waarin zakenman Andrew Ryan zijn visie rond het objectivisme uitlegt en praat over zijn droom van een stad onder water. Hij presenteert met grote trots: Rapture! Woooow, wat is dit!? Na het eindigen van de film kun je door het luik de stad Rapture in al haar glorie aanschouwen en wordt je er in Blade Runner stijl doorheen geloodst. Tussen de neonverlichte wolkenkrabbers en loopbruggen door zie ik een reusachtige walvis en een enorme octopus zwemmen. Deze ervaring is nú al onvergetelijk.

Screenshots doen deze game nog half geen recht aan

Hoe het allemaal verder gaat, mag je zelf achter komen door de demo ook te gaan spelen. Laat ik alvast voorop stellen dat je compleet achterover zult slaan van de werkelijk fenomenaal vormgegeven wereld. Geen enkel muurtje, pilaar of vloertegel is hetzelfde en iedere ruimte is volledig uniek en opgemaakt alsof het een schilderij had voor moeten stellen.  Dankzij schitterend gebruik van kleuren, lichteffecten en andere sfeerversterkende elementen, voel je jezelf constant onder druk staan. Je zit letterlijk vele mijlen onder de oppervlakte van de oceaan en nergens om je heen is het écht veilig. Dat bedrukkende gevoel weet Irrational als geen ander op te wekken met deze game. Hun oog voor detail is onbeschrijfelijk groot. Als de graphics je er al niet meteen helemaal inzuigen, dan zal het minstens zo indrukwekkende geluid daar zeker in slagen. De game is gevuld met de meest overtuigende omgevingsgeluiden die je jezelf maar voor kunt stellen. Heel subtiel worden op deze manier bepaalde emoties bij jou als speler losgemaakt. Ook de bijzonder sterke muziek is ontzettend subtiel verweven met alles wat er op het scherm gebeurt, het is allemaal van zeldzaam goede kwaliteit. De uitstekend ingesproken stemmen weten je bovendien helemaal in het verhaal te trekken. Een verhaal wat voor een groot deel vertelt wordt door het afluisteren van de geflipte inwoners van Rapture, het verkennen van de omgeving en het beluisteren van geluidsopnames van voorheen nog levende en gezonde inwoners van deze eens zo prachtige art-deco stad.

De art-deco jaren '50 sfeer is ontzettend sterk aanwezig en erg romantisch

De game bevat echter nog meer dan een overweldigende sfeer, meeslepend verhaal en een prachtig ontwerp. Ook de gameplay is namelijk ijzersterk. Hoewel dit in essentie een shooter is, speel je 'm heel anders dan je gewend bent. Gedurende de game krijg je meer dan een dozijn Plasmids tot je beschikking, speciale krachten die je niet alleen op vijanden, maar ook op briljante wijze met de omgeving kunt gebruiken. De demo bevat twee Plasmids, Electrocute en Incinerate, maar alleen al met die twee krachten (en de drietal wapens) kun je ieder gevecht volledig anders laten verlopen en vele tactieken toepassen. Een vijand in de hens steken waarna deze in paniek een plas water in springt, waarop jij het water onder stroom zet, voelt zeldzaam goed. Dan hebben we het nog niets eens gehad over het hacken van het beveiligingssysteem en de robots van Rapture. De interessante gameplay is ontzettend gestroomlijnd en pak je meteen op. Nou is al deze lof slechts gebaseerd op een demo natuurlijk. Als je echter met alleen al die demo zo'n geweldige ervaring weet neer te zetten en je bovendien Irrational Games heet, dan kan het eigenlijk ook voor de rest van de game bijna niet meer fout gaan. Dat mag ook wel blijken uit de enorm lovende reviews die tot nu toe verschenen zijn. Als je games als Half-Life, Metroid Prime en natuurlijk System Shock al fantastisch vond, dan zul je ook met Bioshock volledig verwend worden. Op basis van de demo durf ik zelfs te zeggen dat deze game ook de moeite waard is voor mensen die geen liefhebber zijn van shooters. Het is nog even afwachten wat andere grote titels zoals Assassin's Creed, Mass Effect, Uncharted,  Heavenly Sword, Halo 3, Metroid Prime 3 en Super Mario Galaxy in de loop van dit jaar nog gaan doen, maar ze moeten allen wel van extreem goede huize komen willen ze alleen al de ervaring van deze demo overtreffen. Bioshock? Wat mij betreft nu al een serieuze kandidaat voor één van de beste games van deze generatie.