Gisteren verscheen in de Volkskrant een stukje over UnderAsh, de eerste Arabische 3D shooter. Het spel is al een tijdje uit, maar de krant van het Volk wist toch met iets nieuws te komen. De makers waren namelijk bezig met een vervolg, waar mogelijk zelfmoordcommando's in voor zouden komen. Nu ben ik gaan zoeken op Internet en het spel is behoorlijk omstreden. Vooral de reacties in de Westerse media liegen er niet om. Daarom bracht ik een bezoekje aan de site van UnderAsh om eens te kijken waarmee we te maken hadden. De site staat vol propaganda, die zelfs humoristisch is. Lees bijvoorbeeld de reacties van de pers. Toen ik weer onder mijn tafel vandaan was gekropen heb ik de demo gedownload. En dan wordt het snel duidelijk dat UnderAsh eigenlijk een UnterGame is. De makers hebben zelf de engine gemaakt omdat niemand deze wilde aanbieden.

In het eerste level moet je een aantal soldaten in een nederzetting neerschieten om daarna wat tanks op te blazen. UnderAsh ziet er erg simpel uit, speelt nog simpeler en je hebt geen een keer het idee een "omstreden" FPS te spelen. De Israelische soldaten zien er gewoon uit als soldaten, of pixels die daar op lijken.

Volgens de makers zou het spel "ontspannend" moeten werken voor Arabische mannen, die machteloos moeten toezien hoe hun broerders in Palestina behandeld worden. Het spel werkt allesbehalve ontspannend, want Ahmed kan slechts een paar kogels hebben en na 10 gefrustreerde pogingen had ik het wel gezien. Daarnaast zuigt de besturing en zijn de graphics om te huilen. Het enige radicale in het spel was dan wel om de twee aanwezige koeien op te blazen met een bazooka. Ik voel dan ook de fundamentalist in me opkomen.