De wereld is nog donker om mij heen. Dronken van de slaap richt ik mij op uit mijn bed. Rechts van mij lachen de rode letters van de wekker mijn honend uit; 5:30 is de tijd. Langzaam schuifel ik naar de douche en na een kwartiertje verkwikking schiet het eindelijk door mij heen waarom ik ook alweer om dit onmenselijke uur uit mijn bed ben gestapt. Barcelona staat op het programma! Het weekend van 15 en 16 september stond Barcelona in het teken van The King of Barcelona, een evenement waar de grootste streetskaters van de stad hun kunsten lieten zien. Na drie rondes werden ze gekeurd door een jury en mocht er uiteindelijk een enkele skater zich kronen tot de koning van de Catalaanse stad. EA maakte van de mogelijkheid gebruik om hun game Skate te promoten. Voor mij dus genoeg redenen om er op uit te trekken en naar één van mijn favoriete Europese steden te vertrekken.

Venice Beach? Nee, een stuk dichterbij: Barcelona!

Ik ben geen skater, absoluut niet zelfs. Ik kijk liever naar mensen die het wel kunnen dan dat ik het zelf probeer en waarschijnlijk vroegtijdig moet stoppen en vervolgens mijn tanden van de straat moet rapen. Ik vind de cultuur echter wel heel tof. Ik houd van de muziek die met de sport wordt geassocieerd, de kleding vind ik vaak erg mooi en het hele laidback sfeertje spreekt me erg aan. Wat dat betreft was dit evenement echt het Walhalla. Er heerst een hele prettige sfeer in de stad; het maakt niet uit of je klein, dik, dun, wit of zwart bent, als je ook maar een beetje van skaten houdt hoor je er al helemaal bij. Iedereen was relaxed en deed waar hij/zij het beste in is: skaten alsof je leven er van af hangt. Het is soms werkelijk niet te geloven wat de koters allemaal voor trucs uithalen op een plankje met vier wielen.Zoals gezegd waren er drie afzonderlijke plaatsen in de stad waar de skaters hun kunsten konden vertonen. De organisatie was strak en wist het geheel in prima banen te geleiden. Het is opvallend hoe breed het publiek was dat op het evenement was afgekomen. Ik weet niet of er speciaal een blik met skaters open was getrokken, maar ze waren echt overal in de stad! Het was ook werkelijk een genot om naar ze te kijken. Kleine mennekes waarvan je het totaal niet verwacht haalden wel de meest gruwelijke tricks uit die het menselijk kunnen en de zwaartekracht ronduit tarten. Ik heb wel een aantal keren mijn gezicht in een pijnlijke grimas vertrokken toen een klein skatertje weer naar dreigde te vallen, maar gelukkig bleven zware ongelukken uit.

De hoogste trappen werden gebruikt voor de meest zieke sprongen.

Het evenement was op zichzelf al enorm tof, maar dit was voor mij natuurlijk de uitgelezen kans om de nieuwste skategame van EA even goed onder de loep te nemen. In het (ultraluxe) hotel waar ik verbleef was op de bovenste verdieping een ruime suite ingericht met een comfortabele bank, een enorme TV en natuurlijk een Xbox 360 met daarin de game in kwestie. Na een speelsessie van ruim een half uur had ik een verhelderend gesprek met één van de producers van Skate. Hij legde mij uit dat Skate vooral een game is door skaters, voor skaters. Hij vertelde ook dat ze helemaal niet de concurrentie zoeken met de Tony Hawk-reeks, maar dat ze bestaansrecht hebben binnen een geheel eigen gebied en dat beide franchises prima naast elkaar kunnen bestaan.

Het op het eerste gezicht omslachtige besturingssysteem is hier een goed voorbeeld van. De besturing voelt in het begin wat onwennig aan, maar na een klein kwartier spelen is het als een tweede natuur en wil je eigenlijk niets anders meer. De besturing concentreert zich op de twee sticks waar de linker pook en de rechter pook respectievelijk dienen voor het bewegen van je personage en het uithalen van de tricks. Het is duidelijk dat EA getracht heeft om de sport op een zo natuurgetrouwe manier te benaderen. Ga er echter niet van uit dat je binnen de kortste keren de meest zieke tricks uit je mouw kunt schudden. Nee, de trucs in Skate vereisen timing, geduld en vooral veel coördinatie. Haal je echter een succesvolle grind uit, gevolgd door een dikke kickflip, dan stroomt de voldoening als adrenaline door je aders.

Ook Maarten van de PU deed nog een verwoede poging om stoer te zijn.

Combineer de revolutionaire besturing met de uitzonderlijke presentatie en je merkt al snel dat je met een product te maken hebt dat flink wat potjes kan gaan breken. Grafisch is de game dik in orde met een enorme levende stad die je naar hartelust in je eigen tempo kan verkennen en ook qua geluid zijn er goede zaken gedaan. Skate bezit over een beukende soundtrack en toen Raining Blood van het legendarische Slayer mijn oorkanalen binnenstormde, kon het voor mij al niet meer stuk. De definitieve review laat nog even op zich wachten, maar het moge duidelijk zijn dat we naar mijn mening al te maken hebben met een uitzonderlijk product. Skaters gaan van deze game helemaal uit hun deck en ook mensen die niet zo fanatiek met de sport bezig zijn, kunnen meer dan genoeg plezier aan de game beleven.

De Ramblas met een warme ondergaande zon en "In Search of Sunrise 6" van Tiësto in m'n oren; een beter gevoel bestaat voor mij niet.

Al met al was het een weekend om in te lijsten. Het evenement was even tof als solide georganiseerd, Skate lijkt een topper te zijn en Barcelona is een stad met een charme zoals maar weinig Europese steden die hebben. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad, ik heb weinig keren een weekend zo goed gespendeerd. Natuurlijk droegen de overdadige luxe, de leuke mensen en het heerlijke weer hier aan bij, maar als het evenement faalt, dan blijf je toch met een nare bijsmaak zitten. De trip naar Barcelona was voor mij als een lichamelijke extase; heerlijk, overdadig maar helaas veel te kort. EA en DC, bedankt voor het toffe weekend. Barcelona, till next we meet...