Misschien wist je het niet, maar de laatste tijd ben ik druk bezig met mijn stage. Deze is in Leiden, en aangezien ik zelf uit Assen kom (ja, net als Jurjen van de PU inderdaad. Behalve dat ik geen Nintendo op m'n been heb getatoeëerd dan. En ik niet kaal ben. En nog veel meer verschillen eigenlijk.) en bovendien nog geen kamer heb in die westelijke contreien, moet ik dus enorm veel reizen met het vervoersmiddel waar we allemaal zo van houden: de trein. Ik ben dus niet veel thuis. Met die reden heb ik mijn Xbox Live Gold-abonnement niet verlengd. Ik ben er immers toch niet, dus dat zou zonde zijn van al die centjes.

Maar... met de bèta van Call of Duty 4 in het verschiet, ben ik eigenlijk toch wel verplicht om tóch weer Xbox Live Gold te nemen. Ik kan namelijk mijn brothers in arms, mijn waarde collega's, mijn bloedbroeders toch niet in de steek laten tijdens die verhitte schietfestijnen in kapotgeschoten stadjes, nietwaar? Echter, een abonnement nemen vind ik iets te veel van het goede. Daarnaast ben ik zo slim geweest om al die 48-uurs kaartjes op te sparen. Perfect middel om gewoon effe één weekendje te spelen, zou je zeggen…

NIET DUS. Want (en nu komt het!) wat blijkt nou? Al sinds ergens begin 2006 ben ik bezig geweest met het sparen van die leuke geel gekleurde kaartjes. Vrijwel elk spel wat Xbox Live ondersteunt, had zo'n ticket in het pakket zitten. Viva Piñata, Gears of War (die ik twee keer heb zelfs), Crackdown, Ghost Recon, Table Tennis, allemaal hebben ze zo'n mooie sticker van: SPECIAAL VOOR JOU, 48 UUR GRATIS! GEIL. PAK. NEEM ME MEE. KADO'TJE VOOR JOU. LEUK.

Ik werd er spontaan blij van. Wat oprecht gul van Microsoft.

Echter, de kleine lettertjes op de achterkant van dat flyer-achtige papiertje melden iets cruciaals: Die krengen hebben een houdbaarheidsdatum.  Wat dus betekent dat ik al die kaartjes, te beginnen vanaf begin 2006, wel keihard weg kan smijten, want ze zijn allemaal verlopen. 30/06/07 staat er op. Die van Gears of War, maar ook die van Crackdown (dat spel kwam later uit, maar had ook maar tot 30 juni zo'n 48-uurskaartje? Vaag.) vreemd genoeg. Long story short: kom ik daar mooi van een koude kermis thuis zeg! De code werd geacepteerd, opgeslokt door het systeem, maar van Silver naar Gold veranderen, ho maar! En nergens een melding of zoiets... niets.

Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als credit card en heb ik uiteindelijk toch maar de VISA erbij gepakt om zo een drie-maanden abonnement te nemen (was absoluut niet de bedoeling, maar vooruit dan maar weer…). Maar ik kan me goed voorstellen dat het énorm frustrerend kan zijn als je niet in het bezit bent van zo'n betaalmiddel en het moet hebben van die trial cards. Dan wordt je toch flink ziek als je er later achter komt dat er een houdbaarheidsdatum zit. En wat als je een jaar oud spel koopt, waar nog wel op staat: FREE 48 HOURS INSIDE?. Blij maken met een doder dan dode mus heet zoiets. Leuk is anders kan ik je vertellen. 

Tip van de dag dus: gebruiken, die kaartjes! Doe je er zelf niets mee, geef ze dan weg. Er is vast wel een XboxLevenloos persoon in je vriendenkring die even zonder zit. Ken je die niet, dan stel ik voor dat je ze doneert aan het Leger des Heils. Of ze opstuurt naar je oma. Of er een kindsoldaat mee blij maakt in Afrika. Weet ik veel! Zolang je ze maar gebruikt. Want achteraf er achterkomen dat ze verlopen zijn terwijl je jezelf al de hele dag zit te verheugen op een flink portie schieten is behoorlijk zuur te noemen.

Afijn, gelukkig werkt de Call of Duty 4 beta nu wel (zonder Gold kun je die overigens niet downloaden, let daar op!), dus ik kan mijn zojuist opgedane ergernissen zorgeloos van mij af knallen. Heerlijk. Laat het weekend maar beginnen. Modern Warfare, here I come! Verwacht trouwens binnenkort nog wel meer impressies van onze kant, want zoals het er naar uitziet zal COD4 nog wel even blijven hangen bij ons. Zie je op het slagveld!

- Frans